Artikel top billede

20 år med Intels Pentium: Legekammeraten du aldrig ser

Intels Pentium kan fejre 20 års fødselsdag. Her er et tilbageblik på computerhistorien set fra indersiden af dit kabinet.

22. marts 1993 blev produktnavnet Pentium for første gang introduceret af chip-giganten Intel som en efterfølger til 486-produktlinjen.

Et navn, der nu i 20 år har domineret indersiden af din computer.

Den første udgave med kodenavnet P5 kom med en clock-frekvens på 60 og 66 MHz, og den havde 3,1 millioner transistorer produceret med 800 nanometer-teknologi.

Denne udgave var også inspirationen til Pentium-navnet, der består af det græske ord pente, som betyder fem og den latinske endelse -ium, der blev valgt for at få det til at lyde som om, processoren var et grundstof i computeren.

Den originale Pentium-processor benyttede Intels femtegeneration arkitektur, P5. Navnet lå således lige for.

Til sammenligning har de hurtige Core i7-modeller, som vi bruger i dag, en clock-frekvens på op til 4 GHz, er produceret med 32 nanometer-teknologi og har 2,3 milliarder transistorer.

Det startede med en fejl

De første Pentium-processorer blev måske bedst kendt for "Pentium FDIV-fejlen".

Fejlen betød, at Intel måtte tilbyde sine kunder at ombytte processorerne, men den blev dog senere rettet med et fix til BIOS og operativsystemer.

Fejlen kunne potentielt lægge systemet ned, men sandsynligheden for, at det skete, var vist ganske lille.

Det gav dog Intel lidt fødselsproblemer med Pentium.

Flere generationer

Allerede året efter kom der en videreudviklet version af processoren, hvor clock-frekvensen blev hævet til 75, 90 og 100 MHz.

I 1995 og 1996 fik processorerne endnu et spark op til 133 og 200 MHz, og i 1997 kom Pentium MMX-processoren så på markedet.

Pentium-processoren var, som tidligere beskrevet, en femte generationsmodel, men navnet kom til at hænge ved i den næste generation, der blev lanceret med et Pro i enden.

Store ændringer i arkitekturen

Arkitekturen i Pentium Pro blev videreført til Pentium II fra 1997 og Pentium III fra 1999.

Siden blev Pentium 4 blev lanceret i 2000, og den indeholdt store ændringer i arkitekturen.

Pentium Pro-arkitekturen blev dog ikke skrottet, men videreført i Pentium M fra 2003, som siden danner arkitekturgrundlag for Core-serien fra Intel.

Lever stadig

Intel bruger stadig Pentium-navnet til firmaets billige processorer, der mangler en række af de funktioner, som findes i Core-udgaverne.

I 2006 forsvandt navnet ellers fra Intels udviklingsplaner, men allerede året efter havde man fortrudt, og Pentium dukkede op igen.

I 2011 blev Pentium-navnet også hevet op af posen i forbindelse med en 350-udgave til low end-servere.

Læs også:
Sådan overlever Intel en tid med faldende pc-salg

Intels indtjening og omsætning styrtdykker

Intel mister terræn: Taber markedsandele med lynets hast
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Derfor afviser GK at betale løsesum efter stort ransomware-angreb: Dansk afdeling med 400 ansatte også berørt af hackerangreb
I forrige weekend blev den nordiske entreprenørvirksomhed GK ramt af et stort ransomware-angreb, der har berørt selskabets interne systemer og lækket personlige oplysninger. Men GK afviser på det kraftigste, at ville indlede forhandling med hackerne om frigivelse af data. "Vi anser angrebet for at være en kriminel handling og har anmeldt forholdet til politiet," oplyser GK til Computerworld.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Ét klik kan lægge din virksomhed ned: Sådan bekæmper du mailtrusler
Mailbårne angreb er blandt de mest udbredte og ofte mest alvorlige cybertrusler. Dette whitepaper fra F-Secure giver overblik over, hvordan de mest udbredte mailbårne trusler fungerer, hvordan de detekteres – og hvordan du beskytter din organisation.