Artikel top billede

It-firmaer binder deres sælgere med jobklausuler

Fagforening advarer: Flere og flere bliver bundet med jobklausuler i it-branchen. Læs her hvorfor.

Igennem flere år har antallet af jobklausuler i ansættelseskontrakterne været faldende.

Men nu stiger det igen, advarer fagforeningen Business Danmark, der organiserer tusindvis af sælger i blandt andet it-branhcen, og hvor hver femte medlem faktisk er bundet af en klausul.

Siden 2009 har der været en vækst på 13 procent, viser foreningens lønstatistik.

"Klausuler svækker adgangen til kvalificeret arbejdskraft, fordi virksomhederne hellere vil sparke dygtige folk helt ud af branchen frem for at lade deres kompetencer komme i spil i en anden virksomhed."

"Det er spild af folks talent og gode evner," mener fagforeningens landsformand, Jens Neustrup Simonsen.

Klausulerne forhindrer et frit jobskifte, bremser væksten og mobiliteten på jobmarkedet, mener fagforeningen.

Også menige ansatte

Blandt ledere har 27 procent en jobklausul, mens de menige medarbejdere tegner sig for 21 procent af klausulerne.

Fagforeningen ønsker derfor lovkrav om, at virksomheder specifikt skal beskrive, hvor den ansatte ikke må søge job.

"De fleste klausuler er så vidtrækkende, at de reelt ekspederer ansatte helt ud af en branche. En klausul, som både direkte eller indirekte forbyder at være beskæftiget med tidligere kunder og konkurrenter, er meget vidtrækkende," mener Jens Neustrup Simonsen, der mener, at den kompensation, som arbejdsgiveren skal betale, er alt for lille.

Men kan de ansatte it-sælgere ikke bare sige nej til de jobklausuler, der vinder frem?

"Siden krisen har det været arbejdsgivers marked med små lønstigninger og stigende ledighed. Klausulerne er derfor ofte del af et take it or leave it-tilbud, hvis du vil have jobbet."

"Derfor vil de færreste spille ud med at få fjernet en klausul og håber på, at det går alligevel. Det er først, når man vil videre, at man oplever bindingerne."

Hemmelige klausuler væk

På den positive side vurderer Jens Neustrup Simonsen dog, at de tidligere stærkt debatterede hemmelige jobklausuler, hvor medarbejderne slet ikke var orienteret om jobsøgningsbegrænsningerne, er væk. 

"Vi har ikke hørt om hemmelige jobklausuler, efter at de moralsk og lovmæssigt er dømt ude," forklarer Jens Neutrup Simonsen.

"Det ville også være tåbeligt at indgå dem i det skjulte, fordi virksomhederne i dag kan lave præcis de samme aftaler fuldt lovligt, så længe medarbejderne er informeret," forklarer han.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Tech-giganters regnskaber overgik forventningerne, men investorerne frygter for fremtiden
Computerviews: De store tech-giganter har igen haft et kvartal med massiv vækst. Men selskabernes regnskaber blev modtaget køligt på aktiemarkeder, der frygter, at tiden efter coronakrisen vil byde på lavere vækstrater.
Computerworld
Hent opdateringerne nu: Apple lapper gabende sikkerhedshuller til iPhone, iPad og Mac
En sårbarhed gjorde det muligt for hackere at overtage kontrollen med din iPhone, iPad eller Mac. Det er 13. gang i år, at Apple lukker en nuldagssårbarhed.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Er din forretning og jeres Dynamics 365 klar til løbende opdateringer?
Hyppige opdateringer af din Dynamics 365 sikrer hurtig adgang til nyeste funktioner og opdateringer. Men metoden rummer også risici. Læs her, hvordan du minimerer dem.