Artikel top billede

Pas på billigt Google-kneb - det er ulovligt

Negativ søgemaskineoptimering er ulovligt, men stadig et fristende våben at bruge.

Flere danske hjemmesider er med alvorlige konsekvenser blevet ramt af negativ seo.

Negativ søgemaskineoptimering vil sige, at man laver søgemaskineoptimering på vegne af sine konkurrenter på en sådan måde, at Google katagoriserer det som manipulation - og straffer de uskyldige sider ved at fjerne deres placeringer i Google.

Man kan altså få sparket sine konkurrenter væk fra lukrative pladser øverst i Googles resultater.

Uden tvivl et usympatisk våben. Men er det også et ulovligt våben?

Det kan kun være ulovligt

Til det svarer advokat og bestyrelsesmedlem i brancheforeningen Danske IT-advokater Heidi Steen Jensen:

"Det er miskreditering af andre virksomheder og hører hjemme i markedsføringslovens paragraf 3. Og jeg kan ikke se, at det kan være anderledes," siger Heidi Steen Jensen, certificeret it-advokat hos advokatfirmaet Horten.

Ifølge hende kan negativ søgemaskineoptimering også være i modstrid med lovens første paragraf, at firmaer skal "udvise god markedsføringsskik".

Det samme mener Mai-Brit Hauge Garval, advokat ved advokatfirmaet Hansen Sønderby.

"Markedsføringslovens paragraf 1's formål er... at beskytte erhvervsdrivende indbyrdes mod særlig illoyal og skadelig adfærd," udtalte hun tidligere til seo-konsulent Frank Hellerup Madsen, der også har forsøgt at belyse emnet.

"At anvende "negativ SEO", netop med det formål at skade en konkurrents synlighed på google-søgninger og derved direkte påvirke en konkurrents markedsføring samt skade dennes afsætningsmuligheder, falder efter min opfattelse klart inden for dette," fortsætter Mai-Brit Hauge Garval.

Problemet er bevisførelsen

Selv om det er advokaternes vurdering, at udførelse af negativ seo er på kant med loven, er det småt med domme.

Ifølge ComONs research er der ikke fældet en eneste dom i danske sager vedrørende negativ seo. Det er der en grund til:

"Udfordringen i den type sager er selvfølgelig, at det kan være svært at dokumentere, hvem der har gjort hvad. Og kan man dokumentere det, så er det tit nogen, der sidder meget langt væk fra Danmark. Og hvordan får man så lige fat i dem," spørger Heidi Steen Jensen retorisk.

Negativ seo er oftest rettet mod firmaer, der i forvejen ikke har tunge budgetter eller brands. De vil derfor sjældent have økonomien til at forfølge sagerne. De skal selv løfte bevisbyrden, og de skal sandsynliggøre, at de har lidt et økonomisk tab.

Som vi tidligere har beskrevet, vælger mange simpelthen at starte helt forfra med nye domæner. Så amoralske web-købmænd med en kortsigtet jagt på profit har stadig stort set frit spil uden konsekvenser til at lave negativ seo.

"Hvis det her bliver tonen i branchen, så ender det jo med, at folk giver hinanden tilbage af samme eller værre skuffe," sagde Esben Siersted Schaarup, der har set sin side, Din-ecigaret.dk, angrebet af en negativ storm af links.

LÆS OGSÅ:

Sådan beskytter du dig bedst mod negativ søgemaskine-optimering
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Derfor afviser GK at betale løsesum efter stort ransomware-angreb: Dansk afdeling med 400 ansatte også berørt af hackerangreb
I forrige weekend blev den nordiske entreprenørvirksomhed GK ramt af et stort ransomware-angreb, der har berørt selskabets interne systemer og lækket personlige oplysninger. Men GK afviser på det kraftigste, at ville indlede forhandling med hackerne om frigivelse af data. "Vi anser angrebet for at være en kriminel handling og har anmeldt forholdet til politiet," oplyser GK til Computerworld.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Indbygget sikkerhed i servermiljøet – her er fordelene
Få et samlet og teknisk velfunderet overblik over alle sikkerhedsfeatures i Dells PowerEdge-servere.