Artikel top billede

(Foto: Vinod Divakaran)

Pas på billigt Google-kneb - det er ulovligt

Negativ søgemaskineoptimering er ulovligt, men stadig et fristende våben at bruge.

Flere danske hjemmesider er med alvorlige konsekvenser blevet ramt af negativ seo.

Negativ søgemaskineoptimering vil sige, at man laver søgemaskineoptimering på vegne af sine konkurrenter på en sådan måde, at Google katagoriserer det som manipulation - og straffer de uskyldige sider ved at fjerne deres placeringer i Google.

Man kan altså få sparket sine konkurrenter væk fra lukrative pladser øverst i Googles resultater.

Uden tvivl et usympatisk våben. Men er det også et ulovligt våben?

Det kan kun være ulovligt

Til det svarer advokat og bestyrelsesmedlem i brancheforeningen Danske IT-advokater Heidi Steen Jensen:

"Det er miskreditering af andre virksomheder og hører hjemme i markedsføringslovens paragraf 3. Og jeg kan ikke se, at det kan være anderledes," siger Heidi Steen Jensen, certificeret it-advokat hos advokatfirmaet Horten.

Ifølge hende kan negativ søgemaskineoptimering også være i modstrid med lovens første paragraf, at firmaer skal "udvise god markedsføringsskik".

Det samme mener Mai-Brit Hauge Garval, advokat ved advokatfirmaet Hansen Sønderby.

"Markedsføringslovens paragraf 1's formål er... at beskytte erhvervsdrivende indbyrdes mod særlig illoyal og skadelig adfærd," udtalte hun tidligere til seo-konsulent Frank Hellerup Madsen, der også har forsøgt at belyse emnet.

"At anvende "negativ SEO", netop med det formål at skade en konkurrents synlighed på google-søgninger og derved direkte påvirke en konkurrents markedsføring samt skade dennes afsætningsmuligheder, falder efter min opfattelse klart inden for dette," fortsætter Mai-Brit Hauge Garval.

Problemet er bevisførelsen

Selv om det er advokaternes vurdering, at udførelse af negativ seo er på kant med loven, er det småt med domme.

Ifølge ComONs research er der ikke fældet en eneste dom i danske sager vedrørende negativ seo. Det er der en grund til:

"Udfordringen i den type sager er selvfølgelig, at det kan være svært at dokumentere, hvem der har gjort hvad. Og kan man dokumentere det, så er det tit nogen, der sidder meget langt væk fra Danmark. Og hvordan får man så lige fat i dem," spørger Heidi Steen Jensen retorisk.

Negativ seo er oftest rettet mod firmaer, der i forvejen ikke har tunge budgetter eller brands. De vil derfor sjældent have økonomien til at forfølge sagerne. De skal selv løfte bevisbyrden, og de skal sandsynliggøre, at de har lidt et økonomisk tab.

Som vi tidligere har beskrevet, vælger mange simpelthen at starte helt forfra med nye domæner. Så amoralske web-købmænd med en kortsigtet jagt på profit har stadig stort set frit spil uden konsekvenser til at lave negativ seo.

"Hvis det her bliver tonen i branchen, så ender det jo med, at folk giver hinanden tilbage af samme eller værre skuffe," sagde Esben Siersted Schaarup, der har set sin side, Din-ecigaret.dk, angrebet af en negativ storm af links.

LÆS OGSÅ:

Sådan beskytter du dig bedst mod negativ søgemaskine-optimering
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere