Artikel top billede

Sådan opdager du misbrug af dit CPR-nummer

Millioner af danske CPR-numre er muligvis i hænderne på hackere. Se her, hvad du skal være opmærksom på.

Den ulovlige adgang til politiets registre hos CSC kan få konsekvenser for den almindelige dansker.

Derfor har politiet udsendt en række råd til at beskytte sig mod misbrug af oplysningerne.

Ifølge politiets oplysninger har hackerne enndu ikke udnyttet oplysningerne, men der skulle være tale om downloads af "flere millioner" CPR-numre og andet data - så muligheden for misbrug er nærliggende.

I den forbindelse har politiet gentaget sine generelle advarsler vedrørende datatyveri.

Vær opmærksom på pakker
Derfor skal man for eksempel være opmærksom på, om man modtager varer eller pakker, som man ikke selv har bestilt. Man skal også hæve et øjenbryn, hvis firmaer opkræver penge for tjenester eller forsendelser, som man ikke husker at have modtaget.

Det kunne også være henvendelser om indgåede aftaler eller transaktioner, som man ikke mener at have indgået.

Derudover skal man afvise forsendelser, returnere dem og give afsenderen besked om, at man ikke kender til bestillingen.

Endelig skal man kontakte folkeregistret i sin kommune og få noteret, at der er begået tyveri på ens CPR-nummer, oplyser Rigspolitiet.

I alle tilfælde skal man anmelde sagen til politiet, da politianmeldelsen kan bruges som dokumentation over for banken eller ukendte kreditorer.

De kan oprette abonnementer i dit navn
CPR-nummeret er i mange sammenhænge danskeres unikke nøgle. Det er set brugt i tilfælde med identitetstyveri.

Derfor kan det faktisk nemt anvendes til en række ting af folk med skumle bagtanker. TV2 Beep har listet en række ting.

For eksempel skal der ofte ikke mere end et CPR-nummer til at ansøge om kviklån, oprette profiler på eBay og QXL eller oprette telefonabonnementer. Så man bør også være opmærksom på den type aktivitet.

Men truslen var jo sidste år
Dansk politi blev i januar klar over, at der havde været et dataindbrud. Men selve indbruddet og muligheden for at hente data ud om danskere skete helt tilbage i perioden fra april til august 2012.

Rigspolitiets kommunikationsrådgiver Thomas Kristensen forklarer, at det er hensyn til efterforskningen, der har gjort, at advarslen først nu kan sendes bredt ud. Og selv om det kan virke lidt bagvendt at advare befolkningen så mange måneder efter at truslen formentlig er drevet over, så har politiet valgt at gentage sine generelle råd til at beskytte sig mod identitetstyveri, fordi mange sikkert vil bekymre sig efter et så stort datatyveri.

Det er en række oplysninger fra politiets registre, herunder CPR-numre, der er blevet kopieret i forbindelse af indbruddet. Læs mere om angrebet her.

LÆS OGSÅ:

Her er overblikket over hacker-angrebet
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere