Artikel top billede

Sådan opdager du misbrug af dit CPR-nummer

Millioner af danske CPR-numre er muligvis i hænderne på hackere. Se her, hvad du skal være opmærksom på.

Den ulovlige adgang til politiets registre hos CSC kan få konsekvenser for den almindelige dansker.

Derfor har politiet udsendt en række råd til at beskytte sig mod misbrug af oplysningerne.

Ifølge politiets oplysninger har hackerne enndu ikke udnyttet oplysningerne, men der skulle være tale om downloads af "flere millioner" CPR-numre og andet data - så muligheden for misbrug er nærliggende.

I den forbindelse har politiet gentaget sine generelle advarsler vedrørende datatyveri.

Vær opmærksom på pakker
Derfor skal man for eksempel være opmærksom på, om man modtager varer eller pakker, som man ikke selv har bestilt. Man skal også hæve et øjenbryn, hvis firmaer opkræver penge for tjenester eller forsendelser, som man ikke husker at have modtaget.

Det kunne også være henvendelser om indgåede aftaler eller transaktioner, som man ikke mener at have indgået.

Derudover skal man afvise forsendelser, returnere dem og give afsenderen besked om, at man ikke kender til bestillingen.

Endelig skal man kontakte folkeregistret i sin kommune og få noteret, at der er begået tyveri på ens CPR-nummer, oplyser Rigspolitiet.

I alle tilfælde skal man anmelde sagen til politiet, da politianmeldelsen kan bruges som dokumentation over for banken eller ukendte kreditorer.

De kan oprette abonnementer i dit navn
CPR-nummeret er i mange sammenhænge danskeres unikke nøgle. Det er set brugt i tilfælde med identitetstyveri.

Derfor kan det faktisk nemt anvendes til en række ting af folk med skumle bagtanker. TV2 Beep har listet en række ting.

For eksempel skal der ofte ikke mere end et CPR-nummer til at ansøge om kviklån, oprette profiler på eBay og QXL eller oprette telefonabonnementer. Så man bør også være opmærksom på den type aktivitet.

Men truslen var jo sidste år
Dansk politi blev i januar klar over, at der havde været et dataindbrud. Men selve indbruddet og muligheden for at hente data ud om danskere skete helt tilbage i perioden fra april til august 2012.

Rigspolitiets kommunikationsrådgiver Thomas Kristensen forklarer, at det er hensyn til efterforskningen, der har gjort, at advarslen først nu kan sendes bredt ud. Og selv om det kan virke lidt bagvendt at advare befolkningen så mange måneder efter at truslen formentlig er drevet over, så har politiet valgt at gentage sine generelle råd til at beskytte sig mod identitetstyveri, fordi mange sikkert vil bekymre sig efter et så stort datatyveri.

Det er en række oplysninger fra politiets registre, herunder CPR-numre, der er blevet kopieret i forbindelse af indbruddet. Læs mere om angrebet her.

LÆS OGSÅ:

Her er overblikket over hacker-angrebet




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere