Artikel top billede

Problemerne truer i Windows 8: Sådan løser du dem

Erhvervslivet tøver med at købe Windows 8 og mange af de virksomheder, der gør det, støder på problemer i forhold til migration, brugervenlighed, sikkerhed og hardware.

Computerworld News Service: Mange it-chefer tøver eller oplever problemer med Windows 8.

Windows 8's markedsandel er ifølge Net Applications på under 4,3 procent. Det er en smule mere end for nogle måneder siden, men det tegner langt fra samme stigning i salgstallene som for Windows 7 i en sammenlignelig periode.

Men det er værre endnu. Soluto, der leverer løsninger til pc-administration, har for nylig offentliggjort en rapport med to opsigtsvækkende konklusioner: 44 procent af alle Windows 8-brugere åbner kun en Metro-app én gang om måneden, mens 60 procent af alle brugere af stationære og bærbare pc'er med Windows 8 aldrig bruger nogen Metro-apps. (Metro er Microsofts forhenværende navn for den nye touch-orienterede grafiske brugergrænseflade til berøringsskærme, der er den mest synlige forandring i den nye version af Windows.)

Erhvervslivet viser ikke nogen særlig interesse for Windows 8 - og når en virksomhed endelig vælger at udrulle det nye styresystem, opstår der ofte problemer med hensyn til migration, brugervenlighed, sikkerhed og hardware.

Heldigvis findes der en løsning på hvert af disse problemer med Windows 8. Læs om dem her.

Windows 8-problem nr. 1: Brugervenlighed
Løsning: Invester i træning.

Den første udfordring efter udrulning af Windows 8 er manglende træning af medarbejderne på grund af den nye brugergrænseflade. Det kan man ifølge David Chew, der er løsningsarkitekt hos Unisys, heldigvis gøre noget ved.

Når en bruger starter sin nye eller opgraderede pc for første gang, møder han den nye brugergrænseflade, Metro. Skærmen er fyldt ud af fliser, der hver er ikon for touch-orienterede apps såsom et nyt foto-program og en ny touch-orienteret browser. It-afdelingen bør her ifølge Chew forvente, at slutbrugerne vil undre sig over, hvor de nu finder de vante programmer såsom Microsoft Word og Excel.

"Windows 8 og Office-pakken er så fulde af funktioner at man som virksomhed gør sig selv og sine slutbrugere en bjørnetjeneste, hvis man tror, man sparer noget ved at undlade at investere i at vise medarbejderne, hvordan de er mest produktive i det nye miljø," påpeger han.

Windows 8-problem nr. 2: Administration af apps
Løsning: Brug sikre interne app-butikker og pak apps med APPX.

Windows 8 spænder over skellet mellem forbruger og erhverv. Styresystemet ser da også bemærkelsesværdig ens ud, ligegyldigt hvilken udgave man bruger. . Kevin Watkins, der er teknologichef og medstifter af Appthority, der tilbyder tjenester til håndtering af risici med hensyn til apps, fremhæver, at it-administratorer står overfor det dilemma, at arbejdsrelaterede programmer ligger side om side med sociale spil.

"Udviklerne er i dag afhængige af reklamenetværk for at tjene penge, hvilket betyder, at der er en større fristelse til at høste data fra deres brugere, som derefter kan sælges," påpeger Watkins. "Windows 8 introducerer app-relaterede risici fra bring your own device-tilgangen til bærbare og stationære pc'er. Derfor skal man som it-chef vurdere Windows 8-programmer på samme måde som apps til iOS og Android," mener han.

Det er Chew enig i og påpeger, at man som virksomhed er nødt til at forholde sig til, at mange apps er en form for krydsninger. Nogle er designet til berøringsgrænseflader, nogle er designet til traditionel brug, mens andre er designet til begge dele. Der er således nødt til at være en forretningsproces til at håndtere forskellene.

"Microsofts udviklingsværktøjer giver mulighed for at bygge nye mobil-apps i pakkeformatet APPX,"påpeger han. Disse apps kan køre på alle mobile enheder med berøringsskærm med Windows 8 Pro eller Windows RT såvel som på telefoner med Windows Phone 8 og på bærbare med Windows 8.

"Det kan være en god investering at hyre en ekstern ekspert, der kan assistere i et projekt om modernisering af apps til Windows 8," mener Chew, fordi sådanne konsulenter ofte har de "nødvendige processer og ressourcer på plads." Unisys har for eksempel en app-fabrik, hvor firmaet omkoder applikationer og udvikler nye mobil-apps for klienter, der bruger Windows 8.

Problemer med sikkerheden

Windows 8-problem nr. 3: Migration til enheder med berøringsskærme
Løsning: Læg en strategi og analyser omkostningerne.

Vi har nu bevæget os ind i den vilde og uforudsigelige verden af den touch-orienterede brug af computere. Mange nye bærbare har i dag berøringsskærme og Windows 8 er designet til at spille sammen med smartphones med Windows Phone 8, der har en lignende brugergrænseflade.

Det er hovedsageligt en god ting. Men som også Constantin Delivanis, der er medstifter og direktør for data as a service-firmaet BDNA, mener, var det ikke lige så stort et skridt at migrere fra tidligere versioner af Windows til Windows 7, som det nu er at migrere til Windows 8.

Som virksomhed bør man udvikle en strategi med hensyn til touch i forbindelse med udviklingen af migrationsplanerne og undersøge, hvad det kommer til at koste.

Da erhvervslivet migrerede til Windows 7, var det ifølge Delivanis primært af tekniske grunde, såsom at slutdatoen for support af Windows XP nærmede sig eller desktopmiljøets fremtidige rolle i virksomheden.

"Men migration til Windows 8 handler mere om forretningsstrategi, da det vil påvirke hele rækken af platforme fra stationære pc'er til mobile enheder."

Som beslutningstager bør man ifølge Delivanis nøje undersøge de touch-relaterede omkostninger i forbindelse med migration, da touch-orienterede apps til Windows 8 endnu ikke er blevet gennemprøvet i markedet.

Den økonomiske beslutning kan koges ned til enten at migrere til Windows 8 med det samme forud for slutdatoen for support af Windows XP i april 2014 eller at migrere til Windows 7 og udsætte den touch-orienterede strategi.

Windows 8-problem nr. 4: Svag sikkerhed ved BYOD Løsning: Fastsæt regler for, hvor det skiller mellem arbejde og privatliv.

Windows 8 giver en oplagt mulighed for at fastsætte nye sikkerhedsregler for BYOD (bring your own device).

Tilgangen giver mange udfordringer for it-afdelingen og Windows 8 ansporer til endnu mere privat brug. Der er flere tilknytninger i apps til sociale medier heriblandt muligheden for at poste på Twitter og Facebook. Brugergrænsefladen Metro lægger op til, at brugerne skaber og offentliggør billeder og andet indhold.

Her kan det hjælpe at fastsætte regler for, hvordan medarbejderne må bruge Windows 8 til henholdsvis private og arbejdsrelaterede formål.

"Her kan du være lige så restriktiv eller åben som din situation og dit niveau af acceptabel risiko berettiger," forklarer Chew.

En åben tilgang, hvor medarbejderne har lov til at bruge virksomhedens mobile enheder i fritiden, er bedre end at blokere adgangen uden for normal arbejdstid, mener han.

"Medarbejderne vil benytte lejligheden til at håndtere arbejdsrelaterede opgaver, så snart de dukker op, hvilket øger produktiviteten, og det er jo grunden til i det hele taget at migrere til Windows 8."

Du kan altså godt regne med, at Windows 8 medfører en forandring i virksomhedskulturen. Den nye version af styresystemet ser anderledes ud og er anderledes at bruge, mens den grundlæggende er hurtigere og mere pålidelig.

En god strategi er derfor at foregribe, at der vil opstå en krise relateret til behovet for nye it-processer, ved at oplære medarbejderne grundigt og tage fornuftige beslutninger om, hvordan og hvornår udrulningen skal foregå.

Oversat af Thomas Bøndergaard

Læs også:

Knald eller fald for Microsft: Windows 8 skal genfødes

Windows-chefens exit: Den egentlige årsag

Her er kæden hoppet af for Microsoft med Windows 8

Microsoft bøjer sig for kritik: Laver Windows 8 radikalt om

It-giganter bønfalder app-udviklerne: Kom over til os

Rødglødende app-butikker: her er de mest succesfulde

Vild uenighed om nyt iOS-design blandt Apple-folk
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


Kom hackerne i forkøbet: Sådan gør du din cybersikkerhed kampklar

Kom hackerne i forkøbet. Eksperter deler de bedste erfaring til, hvordan du øger din cybersikkerhed.

01. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?