Artikel top billede

Nu skal roaming-afgifter i EU helt væk

Om et år skal det være slut med at blive flået, når du bruger din mobiltelefon i udlandet.

Hvis det står til EU's kommissær for konkurrence - hollænderen Neelie Kroes - er den kommende sommerferie sidste chance for teleselskaberne til at plukke de europæiske forbrugere, når de bruger deres mobiltelefoner i udlandet.

I en tale til EU-parlamentet lagde kommissæren op til helt at afskaffe roaming-afgifterne med virkning fra 1. juli 2014.

Kroes lover, at hun snart vil fremlægge en stribe forslag, som vil betyde, at EU-området i praksis vil blive forvandlet til ét samlet telemarked.

Det betyder, at forbrugerne i fremtiden skal betale samme pris for at tale i mobil eller downloade indhold, uanset hvor i EU-området de befinder sig. Dermed er der udsigt til, at EU med næsten 20 års forsinkelse reelt får et indre marked for teleydelser.

Et gammelt slagsmål

Roaming-slagsmålet har stået på siden 2007, da EU for første gang lagde et loft over prisen for at bruge mobiltelefonen uden for ens eget hjemland.

Siden da har EU fra år til år langsomt tvunget roaming-priserne nedad. Men får EU sin vilje, er det altså fra juli 2014 helt slut med de ofte astronomiske regninger for data, sms'er og opkald, når man er i udlandet.

Ifølge Neelie Kroes rammer roaming-systemet ikke kun de private forbrugere, men hæmmer også varer og tjenesters frie bevægelighed til skade for virksomheder, vækst og økonomien i det hele taget.

I dag er minutprisen for et opkald maksimalt 2,25 kroner. Men fra næste månedsskifte får roaming-priserne endnu et hak nedad.

Ringer telefonen på charterferien, koster det fremover 65 øre pr. minut, mens en sms koster 75 øre. Den helt store synder er dog fortsat mobildata, hvor prisen det næste år ligger på den forkerte side af fire kroner pr. megabyte.

Før EU greb ind over for teleselskaberne, hentede branchen på europæisk plan en omsætning på op mod 30 milliarder kroner årligt på roaming.

Tvivler på 2014

Direktøren i de danske teleselskabers brancheforening, Jakob Willer glæder sig over meldingen fra EU-kommissæren, men tvivler dog på, at et farvel til roaming kan være på plads om kun et år.

"Der har ikke tidligere været stillet krav om, at der ikke skal være nogle prisforskelle mellem, når du bruger din telefon i dit hjemland, eller når du rejser i EU. Det er nyt. Det er en fin ambition, som vi deler i Danmark. Men jeg tror bare, der er meget langt til, at det kan realiseres, fordi der er så store forskelle i reguleringen og de omkostninger, som man har i de enkelte lande i forhold til prisen på mobillicenser og momsniveauet. Så der er en masse barrierer for det her, og jeg tror næppe, at man når det til 2014," siger han.

Læs mere:

Derfor kommer TDC uskadt gennem priskrig

Analytiker: Teleselskaberne tjener tykt på roaming
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Tech-giganters regnskaber overgik forventningerne, men investorerne frygter for fremtiden
Computerviews: De store tech-giganter har igen haft et kvartal med massiv vækst. Men selskabernes regnskaber blev modtaget køligt på aktiemarkeder, der frygter, at tiden efter coronakrisen vil byde på lavere vækstrater.
Computerworld
Hent opdateringerne nu: Apple lapper gabende sikkerhedshuller til iPhone, iPad og Mac
En sårbarhed gjorde det muligt for hackere at overtage kontrollen med din iPhone, iPad eller Mac. Det er 13. gang i år, at Apple lukker en nuldagssårbarhed.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Whitepaper: Sådan kobler du kunstig intelligens på forskningen
Målrettet anvendelse af AI og High Performance Computing skyder genvej til indsigt i store mængder rå data og – i sidste ende – gennembrud i forskning og udviklingsarbejde.