Artikel top billede

(Foto: idgns/gratis /)

Nu skal roaming-afgifter i EU helt væk

Om et år skal det være slut med at blive flået, når du bruger din mobiltelefon i udlandet.

Hvis det står til EU's kommissær for konkurrence - hollænderen Neelie Kroes - er den kommende sommerferie sidste chance for teleselskaberne til at plukke de europæiske forbrugere, når de bruger deres mobiltelefoner i udlandet.

I en tale til EU-parlamentet lagde kommissæren op til helt at afskaffe roaming-afgifterne med virkning fra 1. juli 2014.

Kroes lover, at hun snart vil fremlægge en stribe forslag, som vil betyde, at EU-området i praksis vil blive forvandlet til ét samlet telemarked.

Det betyder, at forbrugerne i fremtiden skal betale samme pris for at tale i mobil eller downloade indhold, uanset hvor i EU-området de befinder sig. Dermed er der udsigt til, at EU med næsten 20 års forsinkelse reelt får et indre marked for teleydelser.

Et gammelt slagsmål

Roaming-slagsmålet har stået på siden 2007, da EU for første gang lagde et loft over prisen for at bruge mobiltelefonen uden for ens eget hjemland.

Siden da har EU fra år til år langsomt tvunget roaming-priserne nedad. Men får EU sin vilje, er det altså fra juli 2014 helt slut med de ofte astronomiske regninger for data, sms'er og opkald, når man er i udlandet.

Ifølge Neelie Kroes rammer roaming-systemet ikke kun de private forbrugere, men hæmmer også varer og tjenesters frie bevægelighed til skade for virksomheder, vækst og økonomien i det hele taget.

I dag er minutprisen for et opkald maksimalt 2,25 kroner. Men fra næste månedsskifte får roaming-priserne endnu et hak nedad.

Ringer telefonen på charterferien, koster det fremover 65 øre pr. minut, mens en sms koster 75 øre. Den helt store synder er dog fortsat mobildata, hvor prisen det næste år ligger på den forkerte side af fire kroner pr. megabyte.

Før EU greb ind over for teleselskaberne, hentede branchen på europæisk plan en omsætning på op mod 30 milliarder kroner årligt på roaming.

Tvivler på 2014

Direktøren i de danske teleselskabers brancheforening, Jakob Willer glæder sig over meldingen fra EU-kommissæren, men tvivler dog på, at et farvel til roaming kan være på plads om kun et år.

"Der har ikke tidligere været stillet krav om, at der ikke skal være nogle prisforskelle mellem, når du bruger din telefon i dit hjemland, eller når du rejser i EU. Det er nyt. Det er en fin ambition, som vi deler i Danmark. Men jeg tror bare, der er meget langt til, at det kan realiseres, fordi der er så store forskelle i reguleringen og de omkostninger, som man har i de enkelte lande i forhold til prisen på mobillicenser og momsniveauet. Så der er en masse barrierer for det her, og jeg tror næppe, at man når det til 2014," siger han.

Læs mere:

Derfor kommer TDC uskadt gennem priskrig

Analytiker: Teleselskaberne tjener tykt på roaming




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere