Artikel top billede

(Foto: idgns/gratis /)

Nu skal roaming-afgifter i EU helt væk

Om et år skal det være slut med at blive flået, når du bruger din mobiltelefon i udlandet.

Hvis det står til EU's kommissær for konkurrence - hollænderen Neelie Kroes - er den kommende sommerferie sidste chance for teleselskaberne til at plukke de europæiske forbrugere, når de bruger deres mobiltelefoner i udlandet.

I en tale til EU-parlamentet lagde kommissæren op til helt at afskaffe roaming-afgifterne med virkning fra 1. juli 2014.

Kroes lover, at hun snart vil fremlægge en stribe forslag, som vil betyde, at EU-området i praksis vil blive forvandlet til ét samlet telemarked.

Det betyder, at forbrugerne i fremtiden skal betale samme pris for at tale i mobil eller downloade indhold, uanset hvor i EU-området de befinder sig. Dermed er der udsigt til, at EU med næsten 20 års forsinkelse reelt får et indre marked for teleydelser.

Et gammelt slagsmål

Roaming-slagsmålet har stået på siden 2007, da EU for første gang lagde et loft over prisen for at bruge mobiltelefonen uden for ens eget hjemland.

Siden da har EU fra år til år langsomt tvunget roaming-priserne nedad. Men får EU sin vilje, er det altså fra juli 2014 helt slut med de ofte astronomiske regninger for data, sms'er og opkald, når man er i udlandet.

Ifølge Neelie Kroes rammer roaming-systemet ikke kun de private forbrugere, men hæmmer også varer og tjenesters frie bevægelighed til skade for virksomheder, vækst og økonomien i det hele taget.

I dag er minutprisen for et opkald maksimalt 2,25 kroner. Men fra næste månedsskifte får roaming-priserne endnu et hak nedad.

Ringer telefonen på charterferien, koster det fremover 65 øre pr. minut, mens en sms koster 75 øre. Den helt store synder er dog fortsat mobildata, hvor prisen det næste år ligger på den forkerte side af fire kroner pr. megabyte.

Før EU greb ind over for teleselskaberne, hentede branchen på europæisk plan en omsætning på op mod 30 milliarder kroner årligt på roaming.

Tvivler på 2014

Direktøren i de danske teleselskabers brancheforening, Jakob Willer glæder sig over meldingen fra EU-kommissæren, men tvivler dog på, at et farvel til roaming kan være på plads om kun et år.

"Der har ikke tidligere været stillet krav om, at der ikke skal være nogle prisforskelle mellem, når du bruger din telefon i dit hjemland, eller når du rejser i EU. Det er nyt. Det er en fin ambition, som vi deler i Danmark. Men jeg tror bare, der er meget langt til, at det kan realiseres, fordi der er så store forskelle i reguleringen og de omkostninger, som man har i de enkelte lande i forhold til prisen på mobillicenser og momsniveauet. Så der er en masse barrierer for det her, og jeg tror næppe, at man når det til 2014," siger han.

Læs mere:

Derfor kommer TDC uskadt gennem priskrig

Analytiker: Teleselskaberne tjener tykt på roaming
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere


ERP-trends 2023

Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på. Herunder hvordan den stadig mere udbredte – og uomgængelige – anvendelse af cloudservices vil påvirke dine muligheder for at få mest muligt ud af dine investeringer.

08. februar 2023 | Læs mere