Artikel top billede

Dansk cybercrime-chef: Vi har brug for overvågning

I øjeblikket er der næsten frit lejde for de it-kriminelle, men der kan være en europæisk løsning på vej. Her kan du læse, hvordan vi får sat en prop i kriminaliteten på nettet.

"Hvis vi skal sigte og dømme de it-kriminelle, er der behov for et vist niveau af overvågning. Det kan vi lige så godt acceptere."

Sådan lyder det fra Troels Ørting, der er chef for European Cybercrime Centre, det europæiske internet-politi.

"It-kriminalitet skal ofte dokumenteres, i det øjeblik det sker. Derfor må politiet også følge med," siger han. 

Han peger ligeledes på, at der er alvorlige huller i forståelsen af it blandt landets jurister og dømmende magt.

"Der er behov for at uddanne advokater og dommere. De bliver nødt til at have en it-forståelse, før de kan se det kriminelle i en digital handling," fortæller han.

Og det er da også en af de opgaver, som European Cybercrime Centre arbejder med.

"I øjeblikket er der nærmest frit lejde for it-kriminelle. Det skal der naturligvis laves om på. Det skal ikke være attraktivt at bruge nettet til kriminalitet," siger den danske sikkerhedschef.

"Det er en svær opgave at vende billedet, men den er ikke umulig," siger Troels Ørting, som tidligere blandt andet har siddet som chefkriminalinspektør hos Politiet Efterretningstjeneste.

Organiseret kriminalitet

"It-kriminalitet er organiseret i stort omfang, men de mange 'amatør-hackere' spreder så meget støj på nettet, at det er svært at finde de store fisk," fortæller han med en forudsigelse om, at vi kun har set toppen af isbjerget.

En af de ting, der vil få internet-kriminaliteten til at eksplodere, er udbredelsen af internettet.

Ikke i Danmark. Men eksempelvis i EU mangler to ud af tre stadig adgang til nettet. I Indien er 11 blot procent på nettet, og i Afrika er tallet 16 procent.

"Der er it-kriminalitet nok til os alle," siger han med et glimt i øjet.

"Med det mener jeg, at sikkerhedsvirksomheder er nødt til at arbejde sammen og ikke konkurrere. Det er der rigelig plads til, og det vil være et solidt skridt i den rigtige retning."

Og samarbejde er et punkt, der ikke kan springes over.

"Da problemet er globalt, er de forskellige landes politi også tvunget til et samarbejde i denne kamp."

Og det samarbejde kan faktisk være tættere på, end vi lige går og tror.

"Lande som Kina og Rusland, der traditionelt ikke har udvist den store lyst til at samarbejde, er selv ved at blive ramt af it-kriminalitet i en sådan grad, at de bliver tvunget til at samarbejde," siger Troels Ørting.

Et samarbejde, der arbejdes på i Europol, er et globalt politi-netværk, hvor alle virksomheder har pligt til at melde om episoder, så viden kan spredes langt hurtigere end i dag.

Hastighed er et kodeord

Opklaringsarbejde på nettet er nemlig utrolig afhængigt af hastighed.

"I den traditionelle fysiske kriminalitet er der ofte mange led, man kan slå til i, men der er ikke engang et gerningssted i den digitale verden. Man kan ikke finde fingeraftryk, narkoproduktion eller -transport. Det kan foregå fra en kælder, der ligger langt væk fra episoden."

Derfor arbejder han benhårdt for, at EU kan stå i spidsen for at starte et politisamarbejde.

"Den tid, hvor det var teenagere, der lavede drengestreger, er for længst forbi. Derfor skal politiarbejdet også tilpasses den situation," lyder det fra den Europæiske sikkerhedschef.

Læs også:

Dansker i spidsen for Europas nye internetpoliti

Cyber-politi: Derfor er det svært at finde de kriminelle
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Derfor afviser GK at betale løsesum efter stort ransomware-angreb: Dansk afdeling med 400 ansatte også berørt af hackerangreb
I forrige weekend blev den nordiske entreprenørvirksomhed GK ramt af et stort ransomware-angreb, der har berørt selskabets interne systemer og lækket personlige oplysninger. Men GK afviser på det kraftigste, at ville indlede forhandling med hackerne om frigivelse af data. "Vi anser angrebet for at være en kriminel handling og har anmeldt forholdet til politiet," oplyser GK til Computerworld.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Kroner og ører: Sådan udregner du værdien af din sikkerhedsindsats
I dette whitepaper får du redskaber til at fastsætte den konkrete værdi af virksomhedens sikkerhedsindsats, som du kan præsentere for topledelse og bestyrelse.