Artikel top billede

Dansk cybercrime-chef: Vi har brug for overvågning

I øjeblikket er der næsten frit lejde for de it-kriminelle, men der kan være en europæisk løsning på vej. Her kan du læse, hvordan vi får sat en prop i kriminaliteten på nettet.

"Hvis vi skal sigte og dømme de it-kriminelle, er der behov for et vist niveau af overvågning. Det kan vi lige så godt acceptere."

Sådan lyder det fra Troels Ørting, der er chef for European Cybercrime Centre, det europæiske internet-politi.

"It-kriminalitet skal ofte dokumenteres, i det øjeblik det sker. Derfor må politiet også følge med," siger han. 

Han peger ligeledes på, at der er alvorlige huller i forståelsen af it blandt landets jurister og dømmende magt.

"Der er behov for at uddanne advokater og dommere. De bliver nødt til at have en it-forståelse, før de kan se det kriminelle i en digital handling," fortæller han.

Og det er da også en af de opgaver, som European Cybercrime Centre arbejder med.

"I øjeblikket er der nærmest frit lejde for it-kriminelle. Det skal der naturligvis laves om på. Det skal ikke være attraktivt at bruge nettet til kriminalitet," siger den danske sikkerhedschef.

"Det er en svær opgave at vende billedet, men den er ikke umulig," siger Troels Ørting, som tidligere blandt andet har siddet som chefkriminalinspektør hos Politiet Efterretningstjeneste.

Organiseret kriminalitet

"It-kriminalitet er organiseret i stort omfang, men de mange 'amatør-hackere' spreder så meget støj på nettet, at det er svært at finde de store fisk," fortæller han med en forudsigelse om, at vi kun har set toppen af isbjerget.

En af de ting, der vil få internet-kriminaliteten til at eksplodere, er udbredelsen af internettet.

Ikke i Danmark. Men eksempelvis i EU mangler to ud af tre stadig adgang til nettet. I Indien er 11 blot procent på nettet, og i Afrika er tallet 16 procent.

"Der er it-kriminalitet nok til os alle," siger han med et glimt i øjet.

"Med det mener jeg, at sikkerhedsvirksomheder er nødt til at arbejde sammen og ikke konkurrere. Det er der rigelig plads til, og det vil være et solidt skridt i den rigtige retning."

Og samarbejde er et punkt, der ikke kan springes over.

"Da problemet er globalt, er de forskellige landes politi også tvunget til et samarbejde i denne kamp."

Og det samarbejde kan faktisk være tættere på, end vi lige går og tror.

"Lande som Kina og Rusland, der traditionelt ikke har udvist den store lyst til at samarbejde, er selv ved at blive ramt af it-kriminalitet i en sådan grad, at de bliver tvunget til at samarbejde," siger Troels Ørting.

Et samarbejde, der arbejdes på i Europol, er et globalt politi-netværk, hvor alle virksomheder har pligt til at melde om episoder, så viden kan spredes langt hurtigere end i dag.

Hastighed er et kodeord

Opklaringsarbejde på nettet er nemlig utrolig afhængigt af hastighed.

"I den traditionelle fysiske kriminalitet er der ofte mange led, man kan slå til i, men der er ikke engang et gerningssted i den digitale verden. Man kan ikke finde fingeraftryk, narkoproduktion eller -transport. Det kan foregå fra en kælder, der ligger langt væk fra episoden."

Derfor arbejder han benhårdt for, at EU kan stå i spidsen for at starte et politisamarbejde.

"Den tid, hvor det var teenagere, der lavede drengestreger, er for længst forbi. Derfor skal politiarbejdet også tilpasses den situation," lyder det fra den Europæiske sikkerhedschef.

Læs også:

Dansker i spidsen for Europas nye internetpoliti

Cyber-politi: Derfor er det svært at finde de kriminelle
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CFO'ens hverdag med Dynamics 365 FO: Nye muligheder - mere værdi

Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er meget mere end debet/kredit. Indbyggede værktøjer til at automatisere processer og bruge kunstig intelligens skaber nye muligheder og mere værdi.

29. november 2022 | Læs mere


AI & machine learning i dagligdagen – teknologi og best practice

Kunstig intelligens og machine learning er i gang med at forandre de måder, som vi arbejder på i organisationer og virksomheder - både i det store og i det små. Bliv inspireret til hvordan kan du selv udnytte dem til at gøre din organisation klogere, skarpere og mere effektiv.

06. december 2022 | Læs mere


ERP løsninger til SMV segmentet

For små og mellemstore virksomheder gemmer der sig meget store muligheder for effektivisering og data-udnyttelse i valget af ERP-system. Med det rigtige valg kan man udnytte eksempelvis machine learning, AI, procesautomatisering og meget andet på tværs af hele organisationen til blandt andet lagerstyring, produktion, distribution, intelligent afrapportering.

07. december 2022 | Læs mere