Artikel top billede

Dansk cybercrime-chef: Vi har brug for overvågning

I øjeblikket er der næsten frit lejde for de it-kriminelle, men der kan være en europæisk løsning på vej. Her kan du læse, hvordan vi får sat en prop i kriminaliteten på nettet.

"Hvis vi skal sigte og dømme de it-kriminelle, er der behov for et vist niveau af overvågning. Det kan vi lige så godt acceptere."

Sådan lyder det fra Troels Ørting, der er chef for European Cybercrime Centre, det europæiske internet-politi.

"It-kriminalitet skal ofte dokumenteres, i det øjeblik det sker. Derfor må politiet også følge med," siger han. 

Han peger ligeledes på, at der er alvorlige huller i forståelsen af it blandt landets jurister og dømmende magt.

"Der er behov for at uddanne advokater og dommere. De bliver nødt til at have en it-forståelse, før de kan se det kriminelle i en digital handling," fortæller han.

Og det er da også en af de opgaver, som European Cybercrime Centre arbejder med.

"I øjeblikket er der nærmest frit lejde for it-kriminelle. Det skal der naturligvis laves om på. Det skal ikke være attraktivt at bruge nettet til kriminalitet," siger den danske sikkerhedschef.

"Det er en svær opgave at vende billedet, men den er ikke umulig," siger Troels Ørting, som tidligere blandt andet har siddet som chefkriminalinspektør hos Politiet Efterretningstjeneste.

Organiseret kriminalitet

"It-kriminalitet er organiseret i stort omfang, men de mange 'amatør-hackere' spreder så meget støj på nettet, at det er svært at finde de store fisk," fortæller han med en forudsigelse om, at vi kun har set toppen af isbjerget.

En af de ting, der vil få internet-kriminaliteten til at eksplodere, er udbredelsen af internettet.

Ikke i Danmark. Men eksempelvis i EU mangler to ud af tre stadig adgang til nettet. I Indien er 11 blot procent på nettet, og i Afrika er tallet 16 procent.

"Der er it-kriminalitet nok til os alle," siger han med et glimt i øjet.

"Med det mener jeg, at sikkerhedsvirksomheder er nødt til at arbejde sammen og ikke konkurrere. Det er der rigelig plads til, og det vil være et solidt skridt i den rigtige retning."

Og samarbejde er et punkt, der ikke kan springes over.

"Da problemet er globalt, er de forskellige landes politi også tvunget til et samarbejde i denne kamp."

Og det samarbejde kan faktisk være tættere på, end vi lige går og tror.

"Lande som Kina og Rusland, der traditionelt ikke har udvist den store lyst til at samarbejde, er selv ved at blive ramt af it-kriminalitet i en sådan grad, at de bliver tvunget til at samarbejde," siger Troels Ørting.

Et samarbejde, der arbejdes på i Europol, er et globalt politi-netværk, hvor alle virksomheder har pligt til at melde om episoder, så viden kan spredes langt hurtigere end i dag.

Hastighed er et kodeord

Opklaringsarbejde på nettet er nemlig utrolig afhængigt af hastighed.

"I den traditionelle fysiske kriminalitet er der ofte mange led, man kan slå til i, men der er ikke engang et gerningssted i den digitale verden. Man kan ikke finde fingeraftryk, narkoproduktion eller -transport. Det kan foregå fra en kælder, der ligger langt væk fra episoden."

Derfor arbejder han benhårdt for, at EU kan stå i spidsen for at starte et politisamarbejde.

"Den tid, hvor det var teenagere, der lavede drengestreger, er for længst forbi. Derfor skal politiarbejdet også tilpasses den situation," lyder det fra den Europæiske sikkerhedschef.

Læs også:

Dansker i spidsen for Europas nye internetpoliti

Cyber-politi: Derfor er det svært at finde de kriminelle
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere


Sådan styrker du din forsyningskæde gennem digitalisering

I dette webinar bygger CGI's eksperter bro mellem de overordnede, strategiske aspekter af den digitale værdikæde og mere konkret de nye muligheder, Intelligent Order Management til Microsoft Dynamics 365 FO byder på.

09. december 2021 | Læs mere


Computerworld
Opsporet: Her bor en af verdens mest berygtede hackere og en af hovedpersonerne bag REvil med sin hustru i stor villa