Artikel top billede

Nu kommer LTE Advanced med meget mere power

Næste generation af LTE-netværk er på vej, og det vil give muligheder for langt højere hastigheder.

Samsungs meget omtalte Galaxy S4 kommer nu i en særlig version, der understøtter næste generations mobilnetværk, LTE-Advanced.

LTE-Advanced er overbygningen til de LTE-netværk, vi i dag har her i Danmark, ligesom vi i sin tid også så 3G blive til Turbo 3G.

Det er dermed næste skridt på vejen mod realiseringen af de hastigheder, der ligger i LTE-standarden, hvor man typisk taler om 300 Mbit/s i download og 75 Mbit/s i upload.

Meget tyder på, at LTE-Advanced vil komme i fokus i de kommende år hos netværksoperatørerne, og når telefonproducenterne for alvor begynder at understøtte standarden.

The Verge har i dag en historie om et teleselskab i Seoul, der netop har lanceret et kommercielt LTE-Advanced-netværk, der efter sigende kan levere op til 150 Mbit/s i download og 37.5 Mbit/s den anden vej.

Så mange vil komme på LTE-A

Analysefirmaet ABI Research vurderer, at antallet af abonnenter på LTE-A vil stige med med 295 procent om året frem til 2018, så der til den tid vil være 500 millioner på denne type netværk.

Både i USA, Asien og i Vesteuropa er operatørerne godt i gang med at gøre klar til LTE-A. Det skyldes blandt andet, at mængden af data, forbrugerne sender og modtager, stiger eksplosivt, og at man derfor har behov at at kunne styrke netværkene med ekstra kapacitet.

Ifølge ABI Research er der allerede i dag 20 millioner abonnenter på LTE-A i Sydkorea.

Mens vi venter på 5G

Mens LTE-A altså bliver næste skridt inden for udviklingen af mobilnetværk, lurer også 5G i horisonten.

Senest har Samsung kørt en test med kerneteknologien til 5G-netværk, som på sigt vil kunne gøre det muligt at downloade en hel film på mindre end et sekund.

De teoretiske hastigheder med 5G lyder på mere end 10 Gbit/s, hvor LTE-specifikationen lyder på 300 Mbit/s ned og 75 Mbit/s op.

Men selvom 5G-hastighederne lyder imponerende, er det slet ikke der, de helt store nyheder ligger gemt.

Derfor bliver 5G noget helt andet

5G-netværk handler om meget andet end højere hastigheder, har professor Knud Erik Skouby fra Center for Communication, Media and Information Technologies på Aalborg Universitet, forklaret til Computerworld.

"Der er forskellige ting, der driver udviklingen frem mod 5G. Den banale hastighed, hvor vi får større kapacitet, er måske i virkeligheden det mindst betydningsfulde."

"Når vi får etableret LTE og LTE Advanced, så er vi der, hvor de ting, man i hvert fald kan forestille sig i dag, klart kan klares med de hastigheder."

Knud Erik Skouby peger på, at Internet of Things - hvor trådløse forbindelser og sensorer bliver standard i stort set alle maskiner og komponenter - skaber helt ny krav til mobilnetværket, hvilket kan øge behovet for 5G-teknologi..  

Sådan har mobilnetværket udviklet sig

Et kig i historiebøgerne viser, at der typisk går omkring et årti, mellem de forskellige generationer af mobilnetværk skydes i gang.

Vi startede ud med det analoge NMT (Nordisk Mobil Telefon) i starten af 1980'erne, mens det digitale GSM kom til i starten af 90'erne.

Efter årtusindskiftet blev det til UMTS, og i dag er det LTE, der er køres på med.

Året 2020 er ofte fremhævet som 5G-året.

Følg @kimstensdal på Twitter

Læs også:

Derfor bliver 5G et totalt anderledes mobilnetværk




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere






Premium
Tech-giganters regnskaber overgik forventningerne, men investorerne frygter for fremtiden
Computerviews: De store tech-giganter har igen haft et kvartal med massiv vækst. Men selskabernes regnskaber blev modtaget køligt på aktiemarkeder, der frygter, at tiden efter coronakrisen vil byde på lavere vækstrater.
Computerworld
Hent opdateringerne nu: Apple lapper gabende sikkerhedshuller til iPhone, iPad og Mac
En sårbarhed gjorde det muligt for hackere at overtage kontrollen med din iPhone, iPad eller Mac. Det er 13. gang i år, at Apple lukker en nuldagssårbarhed.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Sådan får du maksimal værdi af serverudskiftning i SMV-organisationen
I denne analyse får du viden om, hvornår du udskifter hardware i den mellemstore virksomhed, så du optimerer værdien af både den eksisterende og kommeunde investering.