Artikel top billede

Her finder du otte søgemaskiner der kan slå Google

Selv om Google er en mastodont på søgemarkedet, er der stadig mindre søgemaskiner, der har sin plads i det store internethav, og som faktisk kan slå almægtige Google.

Websitet tested.com har fundet en række nichesøgemaskiner, der lige præcis kan slå Google på helt særlige områder.

Her har du otte af dem.  

Søg på gammelt indhold

The Wayback Machine.

Hvad denne søgemaskine selv kalder 'tredimensionelt index', er i realiteten et søgeværktøj, der gør det muligt at finde indhold på internettet dateret helt tilbage til 1996 og frem.

Derfor er det den ultimative søgemaskine, hvis du vil finde gammelt og tidligere indhold, som andre søgemaskiner ikke længere indekserer, skriver tested.com blandt andet.

Ifølge søgemaskinen er der adgang til godt to petabyte data, mens der bliver lagt godt 20 terabyte data oveni hver eneste måned. I det hele bliver det til over 240 milliarder hjemmesider, du kan slå dig løs på.

Få intelligente søgeresultater

Wolfram Alpha.

Denne søgemaskine har valgt en mere intelligent søgevej i modsætningen til Googles altoverskyggende evne til at indeksere internettet.

For med Wolfram Alpha får du intelligente svar på din søgestreng. En søgning på 'terrabyte' giver for eksempel prompte en række forklaringer og definition på begrebet. For eksempel viser søgningen, at en terrabyte svarer til en tyvendedel af tekstindholdet af USA's nationalbibliotek og fagbibliotek (Libary of Congress).

Google er dog også begyndt at gå samme vej i forhold til at trække data ud fra Wikipedia om eksempelvis kendte personer eller at vise en vejrudsigt, uden at brugeren skal trykke sig ind på forskellige sider. 

Søg på GIF's 

Giphy

Hvis du også er begejstret for at sidde og se på sjove og mærkelige GIF's (Graphics Interchange Format), særligt i arbejdstiden, så kan du nu tilføje en søgmaskinen til dine farvoritlinks. Denne søgemaskine lader dig nemlig søge udelukkende efter de korte loop-animationer, hvorfor der nu er en god grund til at kigge på flere søgeresultater end blot det første. 

Tjenesten blev lanceret for ikke meget mere end et halvt år siden, og Google har nu også fulgt trop. Således gik der ikke lang tid før, det også var muligt på Google at koge sine søgninger ned til kun GIF's.

Holdet bag mener dog stadig Giphy har sin relevans, da deres søgemaskine er specialiseret og skaber et univers kun omkring de populære GIF's.

Tiden må vise, om den lille søgemaskine kan holde Googles damptromle tilbage.   

Genkendelses-algoritmer lader dig søge på billeder 

TinEye

Selvom Google også har taget denne funktion til sig, var det ikke Google, der var first-mover på billed-søgning. Her kommer TinEye ind i billedet, hvor man kan lave en 'reverse billede-søgning'. 

Men modsat Google, gør TinEye ikke brug af billedets metadata som værktøj. Derimod finder TinEye frem til identiske eller lignende billeder via genkendelses-algoritmer. 

Det burde være muligt at få et par søgeresultater, for billede-søgemaskinen har til dato indekseret over tre milliarder billeder på internettet.

Læs også: 
20 års vilde søgemaskiner

Google: Vild fremtid venter for 'search'

Copyright, streaming, annonymt og flyruter

Find indhold uden copyright

Creative Commons Search.

Hvis du leder efter materiale, du helt frit kan bruge til for eksempel din hjemmeside, så som et billede, video eller et stykke musik - så er du kommet til den rigtige søgemaskine. 

Creative Commons lader dig publicerer indhold med en af deres forskellige CC-licenser. Ideen er at gøre materiale og indhold frit tilgængeligt for andre interesserede. For eksempel kan du markerer dit materiale som kun tilladt til ikke-kommercielle formål eller også gøre det fuldstændig frit. 

Selv om du måske ikke selv gider bidrage, så kan du jo i stedet tage alle de andres guldkorn og bruge dem, som du vil, hvis licensen ellers tilader det. Du kan altså søge på indhold, der ikke er underlagt copyright.  

Kan jeg streame det? 

Can I Stream It?

Er du den utålmodige type, der vil vide, hvornår lige præcis næste afsnit af din yndlings-serie eller film bliver tilgængelige hos streaming-tjenester som Netflix, HBO eller digitale udlejningstjeneste, så er denne side måske noget for dig.

Helt simpelt søger du på en film eller serie, hvorefter du får et overblik over, hvor titlen er tilgængelig hos internationale tjenester. 

Er du samtidig medlem af en af tjenesterne, kan du få en notifikation, når den længe ventede romantiske komedie med Hugh Grant kan ses hos en af udbyderne.   

Søg helt annonymt

DuckDuckGo

Med et design der kunne minde meget om Googles, forsøger denne søgemaskine i stedet at adskille sig som anonymitetens vogter. 

Så er du træt af, at Google kigger med over din skulder og sikkert har en mindre rapport liggende klar om din historik, så er denne side helt oplagt.

Den lover således hurtige søgeresultater, mindre spam, og det de selv kalder for 'real privacy'.

Ukendt Google-søgning

Google Flights

Tested.com medgiver, at det måske er lidt snyd at tage en Google-underside med på listen. Men da Googles fly-søgetjeneste faktisk er resultatet af et opkøb tilbage i 2010, tager de den med alligevel.

Selv om der måske ikke er mange, der kender til tjenesten, er den faktisk værd at overveje. Virksomheden, som Google købte, hed ITA Software, og de byggede en af de første flysøgesystemer kaldet QPX, som er motoren bag mange af de store flysøgetjeneste i dag. 

Fordelen ved den nu Google-ejede tjeneste er, at du får lov til effektivt at søge på flyruter med Googles kliniske design og uden at få tonsvis af rejse-reklamer smidt i hovedet.

En mindre biting er dog, at du ikke kan søge på flyruter med afgang fra Danmark.

Læs også:
Nu ser vi konturerne af fremtidens søgemaskiner

Her er spionernes hemmelige tips til Google
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Når AI sætter sig ved rattet: Sådan passer infrastrukturen på sig selv
Selvkørende IT-infrastruktur styrker skaleringsmuligheder og ressourceudnyttelse. Dette whitepaper giver overblik over proces og muligheder.