Artikel top billede

Krav om en plan B for cybersikkerhed får hård medfart

Skal vi nu ikke lige få plan A til at fungere først, siger sikkerhedsekspert til IT Branchens forslag om en såkaldt plan B for dansk cyber-sikkerhed.

IT Branchens forslag om en særlig plan B for, hvordan det danske samfund skal ruste sig mod cyber-angreb fra fremmede magter, hackere og andre it-kriminelle mod vitale it-systemer, får ikke mange rosende ord med på vejen af sikkerhedsekspert og partner i sikkerhedsfirmaet CSIS, Peter Kruse.

"Det kunne godt se ud som om, at IT Branchen er ude og tale sine medlemmers sag. Men jeg synes, det er lidt uklart, præcis hvad han mener med en plan B. Man er jo allerede i gang med en plan A, hvor man sætter større fokus på cybersikkerhed, og så ved jeg ikke, om vi også lige nu har brug for en plan B," siger Peter Kruse.

Han er enig i, at den teknologiske udvikling og satsningen på at digitalisere kommunikationen med det offentlige, banker og så videre har gjort det svært at følge med på alle fronter inden for it-sikkerhed, men han peger samtidig på, at Folketinget har bevilget ret store beløb netop til at styrke it-sikkerheden.

"Det kunne godt se ud som om, at IT Branchen er ude og tale sine medlemmers sag."
Peter Kruse, sikkerhedsekspert, CSIS

"Generelt er cyberkrig og cyber-warfare kommet på agendaen i stort set samtlige lande, vi gerne vil sammenligne os med. Vi har oprettet Center for Cybersikkerhed og en masse andre tiltag allerede. Vi er allerede i gang, og processen er ikke ny. Det er en del af en større strategisk beslutning fra regeringens side om, at man gerne vil fokusere på cybersikkerhed. Udviklingen er gået så stærkt, at sikkerheden måske har haft lidt problemer med at følge med, når vi samtidig gerne vil bruge flere digitale løsninger," siger Peter Kruse.

Han forstår heller ikke, hvorfor ITB gerne vil have endnu en offentlig instans til at tage sig af it-sikkerhed.

"Vi har allerede nu DK-Cert, vi har Center for Cybersikkerhed, vi har Rådet for Større It-sikkerhed, vi har forskellige organisationer som for eksempel Dansk Industris ITEK, der arbejder med it-sikkerhed. Så hvorfor der skal en helt ny spiller på banen, har jeg lidt svært ved at forstå. Man skal passe på, at man ikke populariserer en masse offentlige instanser, som leverer til andre offentlige tjenester med den konsekvens, at der opstår konkurrenceforvridning i forhold til private virksomheder," siger Peter Kruse.

Han understreger, at man ikke skal undervurdere de allerede eksisterende problemer med it-sikkerhed.

"Problemet er til at få øje på. Vi har 100.000 virusinficerede maskiner alene i Danmark, som vi ved er koblet ind i bot-net. Det er en skøn blanding af offentlige instanser, private virksomheder og almindelige slutbrugere. Så problemet er reelt - også fordi vi har digitaliseret så meget, som vi har - så er der nogle ting, vi skal beskytte - forsyningsvirksomheder, hospitaler og kritisk infrastruktur som NemID. Men jeg synes, kæden hopper lidt af, hvis Morten Bangsgaard mener, at en ny institution kan gøre en forskel. Skal vi ikke lige se at få gennemført en plan A, der fungerer, før vi begynder at tænke i en plan B," siger Peter Kruse.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere