Krav om en plan B for cybersikkerhed får hård medfart

Skal vi nu ikke lige få plan A til at fungere først, siger sikkerhedsekspert til IT Branchens forslag om en såkaldt plan B for dansk cyber-sikkerhed.

IT Branchens forslag om en særlig plan B for, hvordan det danske samfund skal ruste sig mod cyber-angreb fra fremmede magter, hackere og andre it-kriminelle mod vitale it-systemer, får ikke mange rosende ord med på vejen af sikkerhedsekspert og partner i sikkerhedsfirmaet CSIS, Peter Kruse.

"Det kunne godt se ud som om, at IT Branchen er ude og tale sine medlemmers sag. Men jeg synes, det er lidt uklart, præcis hvad han mener med en plan B. Man er jo allerede i gang med en plan A, hvor man sætter større fokus på cybersikkerhed, og så ved jeg ikke, om vi også lige nu har brug for en plan B," siger Peter Kruse.

Han er enig i, at den teknologiske udvikling og satsningen på at digitalisere kommunikationen med det offentlige, banker og så videre har gjort det svært at følge med på alle fronter inden for it-sikkerhed, men han peger samtidig på, at Folketinget har bevilget ret store beløb netop til at styrke it-sikkerheden.
"Det kunne godt se ud som om, at IT Branchen er ude og tale sine medlemmers sag."
Peter Kruse, sikkerhedsekspert, CSIS

"Generelt er cyberkrig og cyber-warfare kommet på agendaen i stort set samtlige lande, vi gerne vil sammenligne os med. Vi har oprettet Center for Cybersikkerhed og en masse andre tiltag allerede. Vi er allerede i gang, og processen er ikke ny. Det er en del af en større strategisk beslutning fra regeringens side om, at man gerne vil fokusere på cybersikkerhed. Udviklingen er gået så stærkt, at sikkerheden måske har haft lidt problemer med at følge med, når vi samtidig gerne vil bruge flere digitale løsninger," siger Peter Kruse.

Han forstår heller ikke, hvorfor ITB gerne vil have endnu en offentlig instans til at tage sig af it-sikkerhed.

"Vi har allerede nu DK-Cert, vi har Center for Cybersikkerhed, vi har Rådet for Større It-sikkerhed, vi har forskellige organisationer som for eksempel Dansk Industris ITEK, der arbejder med it-sikkerhed. Så hvorfor der skal en helt ny spiller på banen, har jeg lidt svært ved at forstå. Man skal passe på, at man ikke populariserer en masse offentlige instanser, som leverer til andre offentlige tjenester med den konsekvens, at der opstår konkurrenceforvridning i forhold til private virksomheder," siger Peter Kruse.

Han understreger, at man ikke skal undervurdere de allerede eksisterende problemer med it-sikkerhed.

"Problemet er til at få øje på. Vi har 100.000 virusinficerede maskiner alene i Danmark, som vi ved er koblet ind i bot-net. Det er en skøn blanding af offentlige instanser, private virksomheder og almindelige slutbrugere. Så problemet er reelt - også fordi vi har digitaliseret så meget, som vi har - så er der nogle ting, vi skal beskytte - forsyningsvirksomheder, hospitaler og kritisk infrastruktur som NemID. Men jeg synes, kæden hopper lidt af, hvis Morten Bangsgaard mener, at en ny institution kan gøre en forskel. Skal vi ikke lige se at få gennemført en plan A, der fungerer, før vi begynder at tænke i en plan B," siger Peter Kruse.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

03. december 2020 | Læs mere


Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere


Er du klar til at rekruttere de attraktive it-talenter i 2021?

Hvad betyder aller mest for danske it-kandidater, og har corona været med til at skubbe til it-kandidaternes værdisæt? Det gennemgår vi på denne times webinar, hvor der naturligvis også vil være plads til spørgsmål og mulighed for videre dialog.

10. december 2020 | Læs mere


Premium
Årets CIO har fået lykønskninger fra hele verden efter kåring: "Det har været overvældende. Jeg brugte det meste af aftenen i går på at svare på dem alle"
Interview: Vinderen af Årets CIO blev Peter Cabello Holmberg fra Pandora, og den nyslåede vinder er allerede begyndt at overveje, hvad den nye titel skal bruges til.
Computerworld
Bitcoinen nåede lige at kulminere igen – men så kom krakket
Der blev sat en ny rekord for bitcoinens værdi i år – men godt 24 timer efter blev der høvlet næsten 20.000 kroner af den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Hyperkonvergeret infrastruktur: Få det bedste fra on-premise og cloud
Det står stadig mere klart, at cloud ikke er løsningen på alle udfordringer. Høje og ofte uigennemskuelige omkostninger er én årsag – omfattende krav til standardisering er en anden. Det efterlader organisationen i et limbo, hvor det kan være svært at finde den rette balance mellem cloudløsninger og det on-premise baserede datacenter. I denne hvidbog kan du få inspiration til, hvordan du opbygger en hyperkonvergeret infrastruktur, der opfylder kravene til hurtig skalering og forretningsmæssig agilitet med XaaS.