Artikel top billede

Danske Spil satser på ny it: Prisen er 175 millioner

20 års opbygning af it-systemer står for fald: Nu luger Danske Spil ud i hele porteføljen for et stort millionbeløb.

Hos Danske Spil A/S står CIO Søren Kofoed Weeke over for en spændende udfordring.

For stort set hele virksomhedens it-afhængige forretning står over for nytænkning. I egne termer skifter Danske Spil hele sin it-platform ud.

Budgettet for udskiftningen er 175 millioner kroner.

"It-mæssigt er det et spændende projekt, fordi vi virkelig forandrer Danske Spil med it og ikke blot skifter teknik," forklarer CIO'en til Computerworld.

Spiller på flere heste

Strategisk udnytter selskabet samtidig muligheden for en såkaldt multisourcing fuldt ud, hvilket med Søren Kofoed Weekes ord ellers kan være vanskeligt i praksis.

"Når vi taler om it-platform i Danske Spil, så mener vi den teknologi, der ligger under vores spil og administration af spil."

"I princippet er det alt den it, vi har i dag, fra Poker-løsninger over Oddset-løsninger til vores administrative systemer med spillerkonti," forklarer Søren Kofoed Weeke.

"It-mæssigt er det et spændende projekt, fordi vi virkelig forandrer Danske Spil med it"

Danske Spils nuværende løsning er skabt af dets interne it-afdeling over en periode på mere end 20 år.

"Den er baseret på egne Oracle-løsninger, Axapta og tilpassede produkter fra tre spilsystemleverandører, GTech, Betware og Sportec," oplyser CIO'en. 

Den nuværende platform fungerer godt for Danske Spils kunder, og man har stor erfaring i at drive den.

"Men fordi løsningen er bygget over mere end 20 år, er der mange af de ændringer, vi ønsker til vores kunder, som kræver komplekse tests, og som vi skal bruge lang tid på at udvikle."

"Vores krav til sikkerhed er høje, og det er dyrt at udvikle."

Analyse: Her er jackpot
"Vores analyser i 2011 viste, at der var et stort potentiale for at styrke produkterne til vores kunder ved at forny vores grundlæggende it-platform, og derfor vedtog vi, at det var tid til at gennemføre en udskiftning," forklarer han.

Mest oplagt var at gennemføre en omkodning af det eksisterende system eller finde en partner, der kunne levere hele løsningen, oplyser han.

"Begge dele viste sig dog at have store risici, da ingen har bygget sådan en samlet løsning. Desuden var vi ikke interesseret i at lægge alle vores æg hos én leverandør i én samlet kontrakt," forklarer han.

"Vores analyser viste samtidig en anden mulighed," beretter Søren Kofoed Weeke.

Sådan reducerede Danske Spil udviklingstiden

For siden de første it løsninger blev indkøbt for mere end 20 år siden, har det internationale leverandørmarked for spilsystemer forandret sig kraftigt. 

"Der er i dag mange professionelle udbydere af løsninger, der både udvikler løsninger og driver spil for kunder. Kunne vi designe en teknisk platform med de spilsystemer, der findes som eksisterende løsninger, kunne vi undgå omkodningen," forklarer CIO'en. 

Og samtidig kunne Dansk Spil reducere tiden til udvikling. 

"Efter en længere analyse konkluderede vi, at det var en mulighed, og bestyrelsen vedtog i 2011 vores nye it-multisourcing-strategi," forklarer han.

Med den nye strategi indgår Danske Spil et partnerskab med en leverandør på hver af en række udvalgte grupper af produkter. 

"Det bliver til otte partnere, når vi er færdige," oplyser han. 

Hver leverandør leverer en teknisk løsning med drift og vedligeholdelse. 

Løsningerne er typisk en del af deres eksisterende infrastruktur for andre kunder og har typisk lokale driftscentre i Danmark for performancehensyn. 

"Vi kobler spilsystemerne sammen med vores egne administrative systemer via dataforbindelser, så vores kunder oplever en sammenhængende struktur," forklarer han. 

Pulje af it-spilselskaber

De nye spilsystemer indkøbes med EU-udbud, og der er indgået aftaler om leverance af Poker/Casino med bwin.party, Sportsspil med OpenBet, Dantoto med Sportec og Bingo med Betware/Microgaming. 

"Vi er i gang med de næste udbud for alle lottospillene," oplyser han. 

Danske Spils administrative system har PA Consulting udarbejdet en grundig analyse af, og man er gået i gang med at implementere den første del. 

"Vi har startet implementering af det nye centrale administrative system og er i gang med indkøb af de løsninger, vi vil basere det på."

"Hele implementeringen afsluttes inden udgangen af 2014," oplyser CIO'en fra Danske Spil.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
ATP vil inden længe slette koden til sit hastudviklede it-system til udbetaling af milliarder af feriepenge-kroner
It-løsningen til udbetaling af danskernes indefrosne feriepenge har nu næsten udtjent sin rolle. Milliarder af feriepenge er røget igennem systemet, som ATP byggede på få måneder, men som nu skal afvikles. "Vi slæber selvfølgelig ikke rundt på den del af koden, som det ikke giver mening at beholde," siger underdirektør i ATP, Gitte Klæbel.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Salesforce er blevet populær hos IT-kriminelle – luk sikkerhedshullerne før det går galt
Mange bygger en stor del af deres IT-strategi på Salesforce, men glemmer at sikre cloudplatformen. Læs her, hvordan du forebygger ødelæggende angreb og kritiske datatab.