Foto: iStockphoto/Lisa Klumpp.

Sådan skal nyt it-system gøre danske skolebørn klogere

Et kommende datawarehouse-projekt skal måle, hvordan danske skole- og gymnasieelever samt studerende kan blive klogere for de samme penge. Læs her, hvem der skal udvikle systemet.

Der skal styr på, om det danske uddannelsessystem er skruet rigtigt sammen.

Derfor har Undervisningsministeriets styrelse for it og læring, UNI-C, i sommerens løb efter en udbudsproces tildelt Netcompany en it-rammekontrakt på to år med mulighed for forlængelse i yderligere to år.

Kontrakten indebærer alle faser i etableringen af en datawarehouse-løsning, der via business intelligence-værktøjer (BI-værktøjer) kan hjælpe ministerier og uddannelsesinstitutioner med at udpege de uddannelsesmæssige områder, hvor man får de bedste resultater for investeringerne.

"Med tal fra vores datavarehus og bi-værktøjer vil vi kunne give en langt bedre indsigt i, om vi bruger pengene på de rigtige og mest optimale måder i uddannelsessystemet," forklarer projektchef Karsten Vest Nielsen fra UNI-C's datavarehuskontor.

Data skal gøre os klogere
Målet er således at etablere et datawarehouse, omfattende data for alle uddannelser fra grundskole til videregående uddannelser, så alle - ikke mindst politikerne - kan få indsigt i, hvad effekterne er af den uddannelsespolitiske indsats, uddannelseskvaliteten og af de midler, der anvendes til uddannelse. 

"Vi kan eksempelvis koble de statslige tilskud med statistik om karakterer, frafaldsprocenter og deslige, så vi får et billede af indsatsen. Hvis vi eksempelvis bruger ressourcerne på nye måder i uddannelserne, så kan vi bagefter måle, om indsatsen har givet positive resultater," lyder det fra Karsten Vest Nielsen.

Han forklarer, at nye tilrettelæggelser af undervisningen og nye undervisningsformer også kan sammenholdes med opnåede karaktergennemsnit, frafald og fraværsprocenter.

"Vi bruger rigtig mange penge i det danske uddannelsessystem, og vi vil gerne med tal fra vores datavarehus og BI-værkøjer kunne give en mere klar indsigt i, om vi bruger pengene rigtigt, for eksempel til at danske skoleelever bliver bedre til at læse og regne," siger Karsten Vest Nielsen.

Starten koster 15 millioner kroner
UNI-C har tildelt Netcompany opgaven med udviklingen af det kommende undervisnings-datawarehouse, men stiller også selv med seks folk, der ligeledes skal være med på både arkitekt- og udviklingsholdet.

Karsten Vest Nielsen fortæller, at UNI-C forventes at betale Netcompany for mellem 4.000 og 6.000 konsulenttimer det første år.

Nogenlunde samme konsulenttræk forventes også det andet år, når Netcompany blandt andet skal levere konsulentbistand og udviklingskompetencer til udvidelse af datawarehouse-projektet på flere områder.

"I alt løber projektets første faser op i omkring 15 millioner kroner," vurderer Karsten Vest Nielsen.

Han fortæller, at projektets første fase omfatter etablering af en generel datawarehouse-platform plus data vedrørende de gymnasiale uddannelser.

Derefter følger de data, der vedrører ressourcer og elevernes performance i folkeskolen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Op og ned på Java: Migrér og spar penge med Red Hat Java

Hvis du anvender Java til dine forretningskritiske applikationer, skal du træffe en beslutning om, hvordan du bruger det, og hvilken leverandør, der kan støtte dig bedst. For brugere af Oracle JDK nærmer fristen sig nemlig hurtigt for at beslutte, hvilken Java udbyder der skal bruges på lang sigt, når man kører Java-applikationer i produktion.

24. november 2020 | Læs mere


GDPR, status og overblik: Påbud og afgørelser strømmer nu ud fra Datatilsynet

Få styr på hvordan du kan sikre løbende overholdelse af GDPR-reglerne i fremtiden. Ved hjælp af de rigtige processuelle værktøjer og systemer kan du leve op til forventningen om, at din virksomhed har styr på reglerne og overholdelses af dem.

25. november 2020 | Læs mere


Hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? Data Governance i en hybrid infrastruktur

Vores infrastruktur er i høj grad blevet ”sluppet løs”. Vi lever alle sammen med hybrid IT, hvor vores workloads er (eller skal ende) som frie og mobile entiteter, og hvor data kan bo overalt. Men hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? I dette webinar retter vi fokus mod én af de måder, hvormed vi bedst bevarer balancen mellem frihed og kontrol over vores værdifulde data.

26. november 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Banker indfører nye skrappe regler for e-handel to måneder før forventet: “Det er et uheldigt tidspunkt”
Efter at være blevet udsat er de nye betalingsregler for webshops nu trådt i kraft. Men timingen kunne ikke være værre, lyder det fra Dansk Erhverv.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Kan Microsoft 365 styrke sikkerheden på hjemmearbejdspladsen?
Microsoft 365 er både Officeapplikationer og produktivitet – men også meget mere end det! Med Microsoft 365 får du faktisk adgang til en lang række sikkerhedsydelser, der kan øge modstandsdygtigheden i tilfælde af cyberangreb. Mange af tjenesterne er særligt velegnede til at styrke sikkerheden, når medarbejderne arbejder hjemmefra. Samtidig gør Microsoft 365 det lettere at sikre adgangen til virksomhedens systemer, beskytte kundedata og forebygger, opsporer og automatiserer reaktioner på avancerede trusler. Microsoft 365 tilbyder over 50 forskellige sikkerhedsydelser, og denne guide er skrevet med henblik på at øge forståelsen for, hvordan de fungerer og kan være med til at optimere sikkerheden i din virksomhed.