Artikel top billede

Foto: iStockphoto/Lisa Klumpp.

Sådan skal nyt it-system gøre danske skolebørn klogere

Et kommende datawarehouse-projekt skal måle, hvordan danske skole- og gymnasieelever samt studerende kan blive klogere for de samme penge. Læs her, hvem der skal udvikle systemet.

Der skal styr på, om det danske uddannelsessystem er skruet rigtigt sammen.

Derfor har Undervisningsministeriets styrelse for it og læring, UNI-C, i sommerens løb efter en udbudsproces tildelt Netcompany en it-rammekontrakt på to år med mulighed for forlængelse i yderligere to år.

Kontrakten indebærer alle faser i etableringen af en datawarehouse-løsning, der via business intelligence-værktøjer (BI-værktøjer) kan hjælpe ministerier og uddannelsesinstitutioner med at udpege de uddannelsesmæssige områder, hvor man får de bedste resultater for investeringerne.

"Med tal fra vores datavarehus og bi-værktøjer vil vi kunne give en langt bedre indsigt i, om vi bruger pengene på de rigtige og mest optimale måder i uddannelsessystemet," forklarer projektchef Karsten Vest Nielsen fra UNI-C's datavarehuskontor.

Data skal gøre os klogere

Målet er således at etablere et datawarehouse, omfattende data for alle uddannelser fra grundskole til videregående uddannelser, så alle - ikke mindst politikerne - kan få indsigt i, hvad effekterne er af den uddannelsespolitiske indsats, uddannelseskvaliteten og af de midler, der anvendes til uddannelse. 

"Vi kan eksempelvis koble de statslige tilskud med statistik om karakterer, frafaldsprocenter og deslige, så vi får et billede af indsatsen. Hvis vi eksempelvis bruger ressourcerne på nye måder i uddannelserne, så kan vi bagefter måle, om indsatsen har givet positive resultater," lyder det fra Karsten Vest Nielsen.

Han forklarer, at nye tilrettelæggelser af undervisningen og nye undervisningsformer også kan sammenholdes med opnåede karaktergennemsnit, frafald og fraværsprocenter.

"Vi bruger rigtig mange penge i det danske uddannelsessystem, og vi vil gerne med tal fra vores datavarehus og BI-værkøjer kunne give en mere klar indsigt i, om vi bruger pengene rigtigt, for eksempel til at danske skoleelever bliver bedre til at læse og regne," siger Karsten Vest Nielsen.

Starten koster 15 millioner kroner

UNI-C har tildelt Netcompany opgaven med udviklingen af det kommende undervisnings-datawarehouse, men stiller også selv med seks folk, der ligeledes skal være med på både arkitekt- og udviklingsholdet.

Karsten Vest Nielsen fortæller, at UNI-C forventes at betale Netcompany for mellem 4.000 og 6.000 konsulenttimer det første år.

Nogenlunde samme konsulenttræk forventes også det andet år, når Netcompany blandt andet skal levere konsulentbistand og udviklingskompetencer til udvidelse af datawarehouse-projektet på flere områder.

"I alt løber projektets første faser op i omkring 15 millioner kroner," vurderer Karsten Vest Nielsen.

Han fortæller, at projektets første fase omfatter etablering af en generel datawarehouse-platform plus data vedrørende de gymnasiale uddannelser.

Derefter følger de data, der vedrører ressourcer og elevernes performance i folkeskolen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere