Artikel top billede

Københavns Borgerservice-center er rykket ind i moskeer for at hjælpe indvandrere med at bruge selvbetjening og NemID. Foto: Københavns Borgerservicecenter.

Religiøse ledere skal undervise i NemID

Københavns Kommune har shanghajet flere religiøse ledere til at hjælpe med at få udbredt kendskabet og brugen af NemID og digitale selvbetjeningsløsninger. Flere skæve tiltag er på vej.

Danmarks største kommune, København med omkring 560.000 borgere og en befolkningstilvækst på 1.000 om måneden, har grebet til utraditionelle metoder for at få borgerne over på digitale selvbetjeningsløsninger.

Seneste påfund er et samarbejde med 15 københavnske imamer (islamiske ledere, red.), som kommunen har uddannet til digitale ambassadører for at nå ud til indvandrergrupper, som ellers er en meget svær målgruppe at nå.

Det fortæller udviklingskonsulent Kent Skytte fra Københavns Kommune til Computerworld.

"Groft sagt er der reelt ved at opstå et a- og et b-hold på digitaliseringsområdet, og så prøver vi simpelthen at klæde folk på til digitaliseringen," siger han.

NemID i moskeen

Ideen med imamerne opstod, fordi borgerservicecentret i den københavnske bydel Bispebjerg ofte oplevede, at der kom mange muslimer ind for at få hjælp.

En muslimsk borgerservicemedarbejder spurgte, om ikke det ville være en idé at etablere et samarbejde med nogle af byens imamer, og det samarbejde blev derefter etableret.

Inden Kent Skytte havde set sig omkring, fik han lov til at opstille et mobilt borgerservicecenter i en moske i Nordvest i forbindelse med fredagsbønnen, som godt 1.000 mennesker besøger.

Siden er Kent Skytte og hans medarbejdere vendt tilbage og har desuden holdt godt fast i imamerne, der ud over at forkynde viden om islam også kan hjælpe med at fortælle deres menigheder om brugen af NemID, kommunale hjemmesider og brugen af internettet.

"Man skal selvfølgelig ikke komme brasende som en eller anden sælger-type. Derimod er det vigtigt, at vi udviser respekt for de mennesker, som vi ønsker at nå med vores løsninger," forklarer Kent Skytte.

"Imamerne er vendt tilbage og har sagt, at denne slags initiativer er virkelig integration i det danske samfund," fortsætter han.

Svært forståelige løsninger

Også andre indvandrergrupper end muslimer har kommunen traditionelt haft svært ved at nå ud til med sine obligatoriske digitale selvbetjeningsløsninger.

Kommunen har kig på mange andre målgrupper

"Helt ærligt, så er løsningerne i mange tilfælde heller ikke gode nok, og der er især sproglige barrierer, når ikke-danskere skal tygge sig igennem kancellisproget i løsningerne," lyder det fra Kent Skytte, der har haft tankegangen, at hvis Muhammed ikke vil komme til bjerget, må bjerget komme til Muhammed.

Derfor er en lille gruppe københavnske borgerservicemedarbejdere blevet udstyret med to Christiania-cykler med de mobile borgerservicecentre på ladet. Cyklerne skal bruges til at trampe ud til it-svage borgere, der skal have fingrene på tasterne og afprøve kommunens digitale løsninger - ligesom det har været tilfældet med muslimerne i moskeerne.

"Det er meget vigtigt, at det er borgernes egne fingre, der kommer på tasterne, så de i de mindste får snuset til løsningerne," siger Kent Skytte.

Mangler målgruppearbejde

Han erkender, at trods synlighed i gadebilledet og besøg i moskeer og på uddannelsesinstitutioner, så mangler kommunen en reel målgruppeundersøgelse af, hvem der er de it-svage borgere.

Sådan en vil kommunen gå i gang med til efteråret, og allerede nu kan Kent Skytte da godt udpege nogle grupperinger, hvor det halter med kendskabet og forståelsen af selvbetjeningsløsningerne.

"Det drejer sig om ældre, indvandrere og pudsigt nok også unge," fortæller han og forklarer, at unge er taget med, fordi de trods stor indsigt i digitale løsninger ikke har den store samfundsindsigt.

"Derfor skal vi allerede i folkeskolerne have uddannet de unge til at forstå, hvordan man udfylder sit første skattekort på nettet og den slags," lyder det fra Kent Skytte.

Han understreger, at ud over at gøre løsningerne mere synlige, så vil det store, seje træk også bestå i, at synligheden og forståelsen rent faktisk får en effekt på brugen af selvbetjeningsløsningerne.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI & machine learning i dagligdagen – teknologi og best practice

Kunstig intelligens og machine learning er i gang med at forandre de måder, som vi arbejder på i organisationer og virksomheder - både i det store og i det små. Bliv inspireret til hvordan kan du selv udnytte dem til at gøre din organisation klogere, skarpere og mere effektiv.

06. december 2022 | Læs mere


ERP løsninger til SMV segmentet

For små og mellemstore virksomheder gemmer der sig meget store muligheder for effektivisering og data-udnyttelse i valget af ERP-system. Med det rigtige valg kan man udnytte eksempelvis machine learning, AI, procesautomatisering og meget andet på tværs af hele organisationen til blandt andet lagerstyring, produktion, distribution, intelligent afrapportering.

07. december 2022 | Læs mere


Identity & Access Management - sådan holder du din virksomhed sikker

God styring af brugerrettigheder er en af de mest effektive måder til at højne it-sikkerheden. For det kan hurtigt gå galt, hvis system-rettigheder, system-adgang og lignende ikke hele tiden opdateres. Kom og hør om erfaringer og muligheder til hurtigt og nemt hele tiden at sikre, at der er styr på brugerrettighederne i hele din organisation- også uden at genere brugerne.

08. december 2022 | Læs mere