Artikel top billede

Web-guru undrer sig: Hvorfor glemmer udviklerne denne funktion?

Manden bag begrebet Web 2.0, Tim O'Reilly, forstår ikke, hvorfor ikke alle apps til smartphones gør brug af de funktioner, der ligger lige til højrebenet.

Kontekstbaseret software er ofte blevet udråbt som en af de store gevinster ved den øgede brug af smartphones. 

Fordi smartphonen har en GPS, altid er koblet til nettet, og nyder godt af kreative apps, er alle ingredienser til stede til at kunne løfte software-løsningerne til et moderne niveau, hvor de i højere grad end tidligere tager udgangspunkt i den kontekst, brugeren befinder sig i.

Det sker desværre bare langt fra altid.

Den kendte web-kommentator Tim O'Reilly undrer sig i et blogindlæg over, hvorfor der stadig er så mange apps, der forsømmer at tage udgangspunkt i konteksten.

Eksempelvis forstår han ikke, hvorfor hans Android-telefon begynder at opdatere Gmail og Twitter og lignende, så snart han vækker den til live - med det resultat, at telefonen bliver langsom i forhold til den app, han egentlig skulle bruge.

"Dette er særligt irriterende, når jeg prøver at foretage et telefonopkald eller skrive en besked, men det kan ske på de mest overraskende tidspunkter."

Telefonen har sanser

De andre eksempler, han nævner, er vejr-app'en Accuweather, der ikke engang anvender GPS-sensoren i telefonen, en Metro-app, der ikke automatisk tager udgangspunkt i det stoppested, du står ved - eller apps, der ikke tager udgangspunkt i den aktuelle dato, men i stedet den dato, hvor du sidst havde den åben.

"I hver af disse tilfælde har programmørerne tilsyneladende ikke forstået, at enheder har sanser, og at det at konsultere disse sanser er første skridt til at gøre applikationen mere intelligent," skriver Tim O'Reilly, der blandt andet er kendt som manden, der opfandt begrebet Web 2.0.

Her er alle mulighederne

I den anden ende af skalaen finder man derimod apps som FourSquare og Google Maps, der tager udgangspunkt i brugerens fysiske placering og gør det langt nemmere at finde det, du søger.

"... mobil og sensorbaseret programmering skaber nye muligheder for at innovere, overraske brugeren eller - hvis man fejler med at udnytte de nye funktioner - risikoen for at skabe frustration og vrede."

"Barren er blevet hævet. Udviklere, der ikke omfavner den kontekstbaserede programmering, vil før eller siden sakke agterud," skriver Tim O'Reilly i sit indlæg, der allererede har skabt en del debat rundt omkring på nettet.

Kontekst giver gyldne muligheder

Brugen af kontekst-informationer bør ikke kun gælde i forbruger-rettede apps, men i høj grad også virksomhedsløsninger.

Gartner-analytiker Nick Jones siger i en artikel i Wall Street Journal, at der opstår interessante muligheder med data fra sensorer - ikke mindst i forhold til helbredsrelaterede spørgsmål.

Gartner har i øvrigt tidligere vurderet, at kontekst-baserede teknologier vil komme til at udgøre et milliard-marked i de kommende år, og at ikke mindst erhvervslivet kan drage nytte af de muligheder, der opstår.

"Virksomheder kan udnytte kontekst-baseret it til bedre at kunne målrette og levere i forhold til løftet om øget nærhed til kunden," har Gartner udtalt.

"For CIO'er vil timingen i at investere i kontekst-baseret it være kritisk. Organisationer, der ikke forbedreder sig på en gennemtænkt deling af informationer - og balancerer brugen, privacy og forretningsmodeller i forhold til forbrugere, indholdsleverandører og virksomhederne selv - vil få alvorlige problemer." 

Blandt de brancher, der ventes at opnå de største fordele ved denne type it-løsninger, nævnes transportsektoren, energisektoren og sundhedssektoren.

Følg @kimstensdal på Twitter

Læs også:

App-udvikling 2.0: Sådan er den perfekte app
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Tech-giganters regnskaber overgik forventningerne, men investorerne frygter for fremtiden
Computerviews: De store tech-giganter har igen haft et kvartal med massiv vækst. Men selskabernes regnskaber blev modtaget køligt på aktiemarkeder, der frygter, at tiden efter coronakrisen vil byde på lavere vækstrater.
Computerworld
Hent opdateringerne nu: Apple lapper gabende sikkerhedshuller til iPhone, iPad og Mac
En sårbarhed gjorde det muligt for hackere at overtage kontrollen med din iPhone, iPad eller Mac. Det er 13. gang i år, at Apple lukker en nuldagssårbarhed.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Smid lænkerne, ryd op i legacy-IT og kom videre på den digitale rejse
Få indblik i gennemprøvet metodik, som gør det muligt at analysere og gennemskue præcis hvordan du moderniserer dine legacy-systemer.