Artikel top billede

Web-guru undrer sig: Hvorfor glemmer udviklerne denne funktion?

Manden bag begrebet Web 2.0, Tim O'Reilly, forstår ikke, hvorfor ikke alle apps til smartphones gør brug af de funktioner, der ligger lige til højrebenet.

Kontekstbaseret software er ofte blevet udråbt som en af de store gevinster ved den øgede brug af smartphones. 

Fordi smartphonen har en GPS, altid er koblet til nettet, og nyder godt af kreative apps, er alle ingredienser til stede til at kunne løfte software-løsningerne til et moderne niveau, hvor de i højere grad end tidligere tager udgangspunkt i den kontekst, brugeren befinder sig i.

Det sker desværre bare langt fra altid.

Den kendte web-kommentator Tim O'Reilly undrer sig i et blogindlæg over, hvorfor der stadig er så mange apps, der forsømmer at tage udgangspunkt i konteksten.

Eksempelvis forstår han ikke, hvorfor hans Android-telefon begynder at opdatere Gmail og Twitter og lignende, så snart han vækker den til live - med det resultat, at telefonen bliver langsom i forhold til den app, han egentlig skulle bruge.

"Dette er særligt irriterende, når jeg prøver at foretage et telefonopkald eller skrive en besked, men det kan ske på de mest overraskende tidspunkter."

Telefonen har sanser

De andre eksempler, han nævner, er vejr-app'en Accuweather, der ikke engang anvender GPS-sensoren i telefonen, en Metro-app, der ikke automatisk tager udgangspunkt i det stoppested, du står ved - eller apps, der ikke tager udgangspunkt i den aktuelle dato, men i stedet den dato, hvor du sidst havde den åben.

"I hver af disse tilfælde har programmørerne tilsyneladende ikke forstået, at enheder har sanser, og at det at konsultere disse sanser er første skridt til at gøre applikationen mere intelligent," skriver Tim O'Reilly, der blandt andet er kendt som manden, der opfandt begrebet Web 2.0.

Her er alle mulighederne

I den anden ende af skalaen finder man derimod apps som FourSquare og Google Maps, der tager udgangspunkt i brugerens fysiske placering og gør det langt nemmere at finde det, du søger.

"... mobil og sensorbaseret programmering skaber nye muligheder for at innovere, overraske brugeren eller - hvis man fejler med at udnytte de nye funktioner - risikoen for at skabe frustration og vrede."

"Barren er blevet hævet. Udviklere, der ikke omfavner den kontekstbaserede programmering, vil før eller siden sakke agterud," skriver Tim O'Reilly i sit indlæg, der allererede har skabt en del debat rundt omkring på nettet.

Kontekst giver gyldne muligheder

Brugen af kontekst-informationer bør ikke kun gælde i forbruger-rettede apps, men i høj grad også virksomhedsløsninger.

Gartner-analytiker Nick Jones siger i en artikel i Wall Street Journal, at der opstår interessante muligheder med data fra sensorer - ikke mindst i forhold til helbredsrelaterede spørgsmål.

Gartner har i øvrigt tidligere vurderet, at kontekst-baserede teknologier vil komme til at udgøre et milliard-marked i de kommende år, og at ikke mindst erhvervslivet kan drage nytte af de muligheder, der opstår.

"Virksomheder kan udnytte kontekst-baseret it til bedre at kunne målrette og levere i forhold til løftet om øget nærhed til kunden," har Gartner udtalt.

"For CIO'er vil timingen i at investere i kontekst-baseret it være kritisk. Organisationer, der ikke forbedreder sig på en gennemtænkt deling af informationer - og balancerer brugen, privacy og forretningsmodeller i forhold til forbrugere, indholdsleverandører og virksomhederne selv - vil få alvorlige problemer." 

Blandt de brancher, der ventes at opnå de største fordele ved denne type it-løsninger, nævnes transportsektoren, energisektoren og sundhedssektoren.

Følg @kimstensdal på Twitter

Læs også:

App-udvikling 2.0: Sådan er den perfekte app
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
GDPR: De bedste værktøjer til forankring og automatisering

GDPR er forlængst blevet en del af hverdagen i alle organisationer, og vi kan ikke komme uden om, at det koster dyrt at negligere vigtigheden af det. Det kan være en stor mundfuld at skulle holde styr på regler, håndtering og vedligeholdelse. Derfor sætter vi fokus på forankring og automatisering på denne konference.

02. december 2021 | Læs mere


Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere