Artikel top billede

(Foto: Google)

NSA fyrer næsten alle system-folk for at undgå ny Snowden

Det amerikanske NSA vil ikke risikere at blive udsat for en ny sag som den med Edward Snowden. Derfor skal 90 procent af systemadministratorerne fyres. Kan ikke lade sig gøre, lyder en reaktion.

Der sker ting og sager hos den amerikanske sikkerhedsmyndighed NSA, efter at systemadministratoren Edward Snowden lækkede oplysninger om det meget omstridte Prism. 

NSA har netop i et syv sider langt dokument oplyst om graden af overvågning, og nu har organisationen sat sig for også at øge sikkerheden på de interne linjer.

NSA meddeler således, at 90 procent af system-administratorerne i organisationen skal afskediges for at mindske antallet af mennesker, der er i berøring med de kritiske systemer - og dermed også mindske risikoen for en ny Edward Snowden-sag.

Business Insider skriver, at lederen af NSA, Keith Alexander, mener, at en øget automatisering vil forbedre sikkerheden.

"Den proces, som vi - ikke hurtigt nok - er i gang med, er at reducere vores systemadministratorer med omkring 90 procent," udtaler han.

Snowden var ifølge Business Insider en ud af hele 1.000 systemadministratorer - et antal der altså nu skal skæres voldsomt i.

Maskiner mere sikre end mennesker?

Keith Alexander mener, at problemet er, at alt for mange medarbejdere laver opgaver, som maskiner er bedre til at tage sig af.

Et andet konkret tiltag, NSA vil indføre, er at kræve, at mindst to medarbejdere skal være til stede, før bestemte data hos NSA kan tilgåes. 

Den anerkendte sikkerhedsekspert Bruce Schneier skriver dog i en kommentar til NSA-planerne, at han tvivler på, at det kan lade sig gøre at skære så meget i antallet af systemadministratorer.

"Computersystemer kræver folk, man har tillid til, der kan administrere dem. Og en hvilken som helst organisation med al den computerkraft vil have brug for tusindvis af systemadministratorer. Nogle af dem vil være whistleblowers," skriver Bruce Schneier og tilføjer:

"Det at lække hemmelig information er vor tids civile ulydighed. Alexander er nødt til at vænne sig til det."

Følg @kimstensdal på Twitter

Læs også:

USA oplyser i nyt dokument: Sådan overvåger vi dig

Få overblikket: Alle disse steder bliver du overvåget
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


AI & machine learning i praksis: Sådan får du gevinst i din dagligdag

Kunstig intelligens, machine learning og algoritmer er i fuld gang med at forandre måden, vi arbejder og driver virksomhed på. På seminaret kan du møde førende eksperter på området, leverandører, beslutningstagere og praktikere, der fokuserer på best practise på området.

02. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?