Ny hype cycle fra Gartner: Se de hotte og hypede teknologier

Analysefirmaet Gartner har frigivet sin hype cycle 2013, der giver et bud på de teknologier, der står over for et gennembrud - og de teknologier, der er de mest hypede og først vil så igennem om flere år.

Det vrimler med interessante teknologier, men det kan godt være sin sag at finde ud af, hvad man som virksomhed skal satse på nu og her - og hvilke teknologier, man indtil videre roligt kan betragte fra sidelinjen.

Gartners berømte hype cycle beskriver den udvikling, de fleste trends og teknologier gennemgår.

Typisk sker der det, at en ny teknologi skaber en masse skriverier og hype, hvorefter den ender med at resultere i en del skuffelse - for så i sidste ende alligevel at indfri sit egentlige potentiale.

Cloud computing og big data er to aktuelle eksempler på denne udvikling.

Mennesker og maskiner kan hjælpe hinanden
I Gartners netop offentliggjorte hype cycle 2013 kan man se et bud på de mest hypede teknologier i øjeblikket. Det er særligt de teknologier, der er med til styrke samspillet mellem mennesker og maskiner, der er i fokus i år.

"... vi opfordrer virksomheder til at se videre end det smalle perspektiv, hvor man kun ser en fremtid, hvor maskiner og computere erstatter mennesker," skriver Gartner og henviser til, at teknologierne i ligeså høj grad hjælper med til at styrke menneskers arbejdsevner.

"Maskiner bliver bedre til at forstå mennesker og miljøet - for eksempel ved at genkende følelserne i en persons stemme - og mennesker bliver bedre til at forstå maskiner - for eksempel i form af internet of things. Samtidig blive maskiner og mennesker bedre til at samarbejde."

Her er Gartners hype cycle 2013:Mens samspillet mellem maskiner og mennesker altså er særligt i fokus i Gartners nye hype cycle, er det også interessant at se på nogle af de specifikke teknologier.

Det gælder ikke mindst big data og 3D-print (til forbrugere), der begge befinder sig helt på toppen af hype cyclen.

Skal man tro Gartner, vil begge disse trends således skabe en del skuffelse i den kommende tid, før eksempelvis big data ventes at indfri sit egentlige potentiale om fem til 10 år.

Internet of things - et af de helt store emner her i 2013 - ventes først at indfri sit egentlige potentiale om 10 år fra nu. Læs i øvrigt vores introduktion til internet of things her

Det er også interessant, at cloud computing nu næsten er på bunden af "skuffelsens dal," hvilket passer meget godt med, at det er nu, vi går fra mest at tale en masse om cloud til rent faktisk at anvende cloud-løsninger.

Flere bud på vigtige teknologier
I foråret skrev vi om rådgivningsfirmaet McKinseys forsøg på at udpege 12 teknologier, der potentielt kan ændre vores måde at leve på, vores virksomheder og den globale økonomi. Læs om de 12 teknologier her.

Fortæl også gerne i debatten om den it-trend, du ser som den vigtigste - og hvorfor?

Følg @kimstensdal på Twitter

Læs også:

Big data: Her er forklaringen på tidens store it-trend

Internet of things: Derfor vil alt ændre sig nu

Her er teknologierne der ændrer vores verden

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

03. december 2020 | Læs mere


Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere


Er du klar til at rekruttere de attraktive it-talenter i 2021?

Hvad betyder aller mest for danske it-kandidater, og har corona været med til at skubbe til it-kandidaternes værdisæt? Det gennemgår vi på denne times webinar, hvor der naturligvis også vil være plads til spørgsmål og mulighed for videre dialog.

10. december 2020 | Læs mere


Premium
Datatilsynet øger GDPR-kontrollen med ny strategi: Første del bliver spørgeskema med 100 spørgsmål
Det danske Datatilsyn er på vej med en ny data- og risikobaseret strategi i tre faser. Den første bliver et skema med op mod 100 spørgsmål, som virksomheder og myndigheder skal besvare. "Tilsynsmodellen har et element af stikprøvekontrol og er opbygget som en tragt," siger tilsynschef Frederik Siegumfeldt.
Computerworld
Bitcoinen nåede lige at kulminere igen – men så kom krakket
Der blev sat en ny rekord for bitcoinens værdi i år – men godt 24 timer efter blev der høvlet næsten 20.000 kroner af den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Hyperkonvergeret infrastruktur: Få det bedste fra on-premise og cloud
Det står stadig mere klart, at cloud ikke er løsningen på alle udfordringer. Høje og ofte uigennemskuelige omkostninger er én årsag – omfattende krav til standardisering er en anden. Det efterlader organisationen i et limbo, hvor det kan være svært at finde den rette balance mellem cloudløsninger og det on-premise baserede datacenter. I denne hvidbog kan du få inspiration til, hvordan du opbygger en hyperkonvergeret infrastruktur, der opfylder kravene til hurtig skalering og forretningsmæssig agilitet med XaaS.