Artikel top billede

Ny hype cycle fra Gartner: Se de hotte og hypede teknologier

Analysefirmaet Gartner har frigivet sin hype cycle 2013, der giver et bud på de teknologier, der står over for et gennembrud - og de teknologier, der er de mest hypede og først vil så igennem om flere år.

Det vrimler med interessante teknologier, men det kan godt være sin sag at finde ud af, hvad man som virksomhed skal satse på nu og her - og hvilke teknologier, man indtil videre roligt kan betragte fra sidelinjen.

Gartners berømte hype cycle beskriver den udvikling, de fleste trends og teknologier gennemgår.

Typisk sker der det, at en ny teknologi skaber en masse skriverier og hype, hvorefter den ender med at resultere i en del skuffelse - for så i sidste ende alligevel at indfri sit egentlige potentiale.

Cloud computing og big data er to aktuelle eksempler på denne udvikling.

Mennesker og maskiner kan hjælpe hinanden

I Gartners netop offentliggjorte hype cycle 2013 kan man se et bud på de mest hypede teknologier i øjeblikket. Det er særligt de teknologier, der er med til styrke samspillet mellem mennesker og maskiner, der er i fokus i år.

"... vi opfordrer virksomheder til at se videre end det smalle perspektiv, hvor man kun ser en fremtid, hvor maskiner og computere erstatter mennesker," skriver Gartner og henviser til, at teknologierne i ligeså høj grad hjælper med til at styrke menneskers arbejdsevner.

"Maskiner bliver bedre til at forstå mennesker og miljøet - for eksempel ved at genkende følelserne i en persons stemme - og mennesker bliver bedre til at forstå maskiner - for eksempel i form af internet of things. Samtidig blive maskiner og mennesker bedre til at samarbejde."

Her er Gartners hype cycle 2013:

Mens samspillet mellem maskiner og mennesker altså er særligt i fokus i Gartners nye hype cycle, er det også interessant at se på nogle af de specifikke teknologier.

Det gælder ikke mindst big data og 3D-print (til forbrugere), der begge befinder sig helt på toppen af hype cyclen.

Skal man tro Gartner, vil begge disse trends således skabe en del skuffelse i den kommende tid, før eksempelvis big data ventes at indfri sit egentlige potentiale om fem til 10 år.

Internet of things - et af de helt store emner her i 2013 - ventes først at indfri sit egentlige potentiale om 10 år fra nu. Læs i øvrigt vores introduktion til internet of things her

Det er også interessant, at cloud computing nu næsten er på bunden af "skuffelsens dal," hvilket passer meget godt med, at det er nu, vi går fra mest at tale en masse om cloud til rent faktisk at anvende cloud-løsninger.

Flere bud på vigtige teknologier

I foråret skrev vi om rådgivningsfirmaet McKinseys forsøg på at udpege 12 teknologier, der potentielt kan ændre vores måde at leve på, vores virksomheder og den globale økonomi. Læs om de 12 teknologier her.

Fortæl også gerne i debatten om den it-trend, du ser som den vigtigste - og hvorfor?

Følg @kimstensdal på Twitter

Læs også:

Big data: Her er forklaringen på tidens store it-trend

Internet of things: Derfor vil alt ændre sig nu

Her er teknologierne der ændrer vores verden
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI & machine learning i dagligdagen – teknologi og best practice

Kunstig intelligens og machine learning er i gang med at forandre de måder, som vi arbejder på i organisationer og virksomheder - både i det store og i det små. Bliv inspireret til hvordan kan du selv udnytte dem til at gøre din organisation klogere, skarpere og mere effektiv.

06. december 2022 | Læs mere


ERP løsninger til SMV segmentet

For små og mellemstore virksomheder gemmer der sig meget store muligheder for effektivisering og data-udnyttelse i valget af ERP-system. Med det rigtige valg kan man udnytte eksempelvis machine learning, AI, procesautomatisering og meget andet på tværs af hele organisationen til blandt andet lagerstyring, produktion, distribution, intelligent afrapportering.

07. december 2022 | Læs mere


Identity & Access Management - sådan holder du din virksomhed sikker

God styring af brugerrettigheder er en af de mest effektive måder til at højne it-sikkerheden. For det kan hurtigt gå galt, hvis system-rettigheder, system-adgang og lignende ikke hele tiden opdateres. Kom og hør om erfaringer og muligheder til hurtigt og nemt hele tiden at sikre, at der er styr på brugerrettighederne i hele din organisation- også uden at genere brugerne.

08. december 2022 | Læs mere