Artikel top billede

Danske it-iværksættere bader i penge

Udenlandske investorer lægger overraskende mange millioner i Danmark.

Mens den danske it-branche generelt er under pres, er de nystartede firmaer i it- og webbranchen inde i en sand pengeregn.

Det viser en hurtig optælling af de danske og udenlandske investeringskroner, som er havnet hos danske iværksættere bare i det seneste år.

Der er enkelte store massive investeringer som 60 millioner kroner til Vivino og 75 millioner kroner til Trustpilot. Men også mange mindre - og nogle gange hemmelige - investeringer bringer summen op i omegnen af 350 millioner kroner. Se opgørelsen nederst. 

Oven i hatten er e-conomic og Podio blevet solgt.

Hvad sker der?

De investeringsvillige midler stammer både fra såkaldte private business angels, semi-offentlige institutioner som Vækstfonden og danske venturefonde. Men også amerikanske fonde lægger penge i Danmark. 

Christian Motzfeldt, direktør i Vækstfonden, kan man tale om en positiv tendens?

"Man skal passe på med at sælge skindet, før bjørnen er skudt. Men ja, der er nogle rigtig positive træk derude. Især it-virksomhederne har trukket store kapitalrunder fra udlandet," siger Christian Motzfeldt.

"Det nye er, at de måske ikke kommer ind som de første investorer, men de kommer forholdsvist tidligt ind - og det er et positivt tegn," fortsætter han.

Han forklarer, at der på verdensplan er blevet færre investeringsfonde, hvilket tvinger fondene til at arbejde mere grænseoverskridende. Og de firmaer, de investerer i, skal derfor også have samme internationale profil eller perspektiver. Dem har Danmark mange af pt.

DK er blevet bedre

"Berlin er rigtig hot. Og vi er slet ikke i den liga endnu. Men der er ingen tvivl om, at der er flere VC's (venturekapitalister, red.) end tidligere, der lander i Københavns Lufthavn for at kigge på selskaber. Det er klart min opfattelse," siger stifter og direktør Ulrik Bo Larsen fra Falcon Social, som havde flere villige udenlandske investorer på hånden før firmaets seneste runde, der gav 45 millioner kroner til vækst.

Der er flere teser om succesen.

"I mine øjne var Podio, Tradeshift og Everbread de mest interessante danske selskaber. Udelukkende fordi folkene bag firmaerne var i stand til at skabe begejstring," siger journalist Mike Butcher på den europæiske redaktion for iværksætterbloggen Techcrunch.

Men ud over at være blevet bedre til at gøre opmærksom på sig selv, så er de danske iværksætterselskaber også blevet bedre, mere fokuserede og internationale, siger Christian Motzfeldt.

Vækstfondens seneste analyser viser også, at de selskaber, der har modtaget venturefunding de seneste år, vokser hurtigere, og at flere af dem overlever.

"Det er selvfølgelig først senere, når de viser deres endelige potentiale, at vi for alvor klapper i hænderne, men man bliver også nødt til at anerkende, at der bliver skabt rigtig mange job i det her felt i øjeblikket," siger Christian Motzfeldt.

-----

Investeringer foretaget de seneste to år.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere