Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Her er otte mail-udbydere, som Obama ikke kan overvåge

Nettet bugner med mail-tjenester, som gør det sværere for udenlandske efterretningstjenester at læse med på dine mails. Læs her, hvordan du undgår at komme i Big Brothers søgelys.

Hvis du er bekymret for, hvem der følger med i, hvad du skriver i dine mails, og hvem du sender dem til, kan du sagtens finde gode alternativer til de store amerikanske mailtjenester som Google, Microsoft eller Facebook.

Faktisk er det forholdsvis enkelt at finde en stribe mail-tjenester - en del af dem er oven i købet gratis - som sikrer dig mod at blive overvåget.

Med en simpel søgning på nettet - her kan du godt bruge Google - finder du nemt en masse billige eller ligefrem gratis e-mail-tjenester, hvoraf mange er hostet i Danmark.

Nogle e-mail-tjenester hos teleselskaber er gratis, men forudsætter et tele-abonnement.

Mail, der er hostet i Danmark, er som udgangspunkt ikke omfattet af den amerikanske terrorlovgivning, og amerikanske efterretningstjenester kan derfor ikke få din udbyder til at udlevere data om dine mails, hvem du skriver til og anden information.

Tjek teknologien

Vil du have endnu bedre sikkerhed, skal du ifølge sikkerhedsekspert Peter Kruse fra CSIS Security Group starte med at tjekke, om udbyderen bruger TLS-kryptering (Transferred Layer Security).

Det sikrer, at mails, der sendes rundt mellem udbyderens servere, bliver krypteret.

De fleste mail-tjenester tilbyder også web-mail, hvor du logger ind via e browser.

Her skal du også tjekke, om dit login via webmail er krypteret. Helt konkret skal du sikre dig, at web-adressen i din indbakke starter med https, hvor bogstavet s står for secure.

Det betyder, at din egen forbindelse til mailserveren er sikret mod, at andre kigger med.

Ifølge Peter Kruse er der ingen god grund til at bruge en mail, som ikke er krypteret.

"Kryptering er en af de ting, man rimeligvis kan stille spørgsmål til hos en udbyder. Det er ikke noget, der står højt og tydeligt på mange af de hjemmesider, der tilbyder gratis mail. Så inden man springer helt ud i det, skal man finde ud af, om de lever op til de til de krav eller forventninger, man har," siger Peter Kruse.

"Mange virksomheder sidder nu og tænker over, hvordan de kan kryptere deres mail"

Data kan ende i USA
Men selv om man bruger en mail-service, der er hostet i Danmark, er der ikke noget garanti for, at ens data ikke ender i en database hos en efterretningstjeneste.

For så snart man sender en mail uden for udbyderens domæne, er der masser af muligheder for, at andre kigger med.

"Sender man til usikre servere, skal man bruge mere avancerede krypteringsværktøjer, hvor man skal udveksle krypteringsnøgler med modtageren, og så er vi ude i fuld kryptering," siger Peter Kruse, som forudser, at den øgede opmærksomhed på overvågning af mail efter skandalen om NSA's opsamling af data vil få konsekvenser i fremtiden.

"Mit bud er, at der i kølvandet på NSA kommer en masse krypteringsværktøjer, som er betydeligt mere brugervenlige. Der vil komme flere af dem, og priserne vil falde," siger Peter Kruse.

Men bekymringerne er ikke forbeholdt private mail-brugere, mener han.

"Mange virksomheder sidder nu og tænker over, hvordan de kan kryptere deres mail, så brugerne kan kommunikere på mere sikker vis. Det vil også føre til flere krav til cloud-udbyderne. Det hele afhænger i virkeligheden af, om man har tillid til mailudbyderen," siger Peter Kruse.

Her er de otte sikre mail-tjenester

Som almindelig bruger er der massevis af løsninger, man kan vælge.

En Google-søgning finder let en masse gratis eller billige hostede e-mail services.

Så det er nemt at vælge en leverandør i Danmark, der ikke er omfattet af den amerikanske terrorlovgivning.

Hovedparten af alle danske internet-udbydere tilbyder desuden en gratis e-mail-løsning til deres kunder i forbindelse med deres abonnement.

Her er tre gratis mail-tjenester, der er sikre:

http://mail.jubii.dk

http://www.mail-online.dk

http://www.sol.dk

Og her er fem andre eksempler på mail-services, som er sikret mod, at andre kigger med:

https://www.wannafind.dk/webmail/

https://mail.tdc.dk/

http://www.tdchosting.dk

http://www.dandomain.dk/

http://surftown.dk/

Læs også:

Aflytningsskandale kan give dansk konkurrencefordel

Er dine danske data sikre hos IBM, Google, Apple, CSC eller Microsoft?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan ser opgavelisten ud hos Danmarks bedste CIOs

En hurtig og strategisk fokuseret implementering af nye teknologier er i disse år med til at sikre konkurrencekraften hos de bedste digitale vindere. Det sætter vi fokus på med konferencen CIO Trends 2022, hvor du blandt andet kan blive inspireret af en række danske topfolk inden for digitalisering og it-ledelse.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital