Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Her er otte mail-udbydere, som Obama ikke kan overvåge

Nettet bugner med mail-tjenester, som gør det sværere for udenlandske efterretningstjenester at læse med på dine mails. Læs her, hvordan du undgår at komme i Big Brothers søgelys.

Hvis du er bekymret for, hvem der følger med i, hvad du skriver i dine mails, og hvem du sender dem til, kan du sagtens finde gode alternativer til de store amerikanske mailtjenester som Google, Microsoft eller Facebook.

Faktisk er det forholdsvis enkelt at finde en stribe mail-tjenester - en del af dem er oven i købet gratis - som sikrer dig mod at blive overvåget.

Med en simpel søgning på nettet - her kan du godt bruge Google - finder du nemt en masse billige eller ligefrem gratis e-mail-tjenester, hvoraf mange er hostet i Danmark.

Nogle e-mail-tjenester hos teleselskaber er gratis, men forudsætter et tele-abonnement.

Mail, der er hostet i Danmark, er som udgangspunkt ikke omfattet af den amerikanske terrorlovgivning, og amerikanske efterretningstjenester kan derfor ikke få din udbyder til at udlevere data om dine mails, hvem du skriver til og anden information.

Tjek teknologien

Vil du have endnu bedre sikkerhed, skal du ifølge sikkerhedsekspert Peter Kruse fra CSIS Security Group starte med at tjekke, om udbyderen bruger TLS-kryptering (Transferred Layer Security).

Det sikrer, at mails, der sendes rundt mellem udbyderens servere, bliver krypteret.

De fleste mail-tjenester tilbyder også web-mail, hvor du logger ind via e browser.

Her skal du også tjekke, om dit login via webmail er krypteret. Helt konkret skal du sikre dig, at web-adressen i din indbakke starter med https, hvor bogstavet s står for secure.

Det betyder, at din egen forbindelse til mailserveren er sikret mod, at andre kigger med.

Ifølge Peter Kruse er der ingen god grund til at bruge en mail, som ikke er krypteret.

"Kryptering er en af de ting, man rimeligvis kan stille spørgsmål til hos en udbyder. Det er ikke noget, der står højt og tydeligt på mange af de hjemmesider, der tilbyder gratis mail. Så inden man springer helt ud i det, skal man finde ud af, om de lever op til de til de krav eller forventninger, man har," siger Peter Kruse.

"Mange virksomheder sidder nu og tænker over, hvordan de kan kryptere deres mail"

Data kan ende i USA
Men selv om man bruger en mail-service, der er hostet i Danmark, er der ikke noget garanti for, at ens data ikke ender i en database hos en efterretningstjeneste.

For så snart man sender en mail uden for udbyderens domæne, er der masser af muligheder for, at andre kigger med.

"Sender man til usikre servere, skal man bruge mere avancerede krypteringsværktøjer, hvor man skal udveksle krypteringsnøgler med modtageren, og så er vi ude i fuld kryptering," siger Peter Kruse, som forudser, at den øgede opmærksomhed på overvågning af mail efter skandalen om NSA's opsamling af data vil få konsekvenser i fremtiden.

"Mit bud er, at der i kølvandet på NSA kommer en masse krypteringsværktøjer, som er betydeligt mere brugervenlige. Der vil komme flere af dem, og priserne vil falde," siger Peter Kruse.

Men bekymringerne er ikke forbeholdt private mail-brugere, mener han.

"Mange virksomheder sidder nu og tænker over, hvordan de kan kryptere deres mail, så brugerne kan kommunikere på mere sikker vis. Det vil også føre til flere krav til cloud-udbyderne. Det hele afhænger i virkeligheden af, om man har tillid til mailudbyderen," siger Peter Kruse.

Her er de otte sikre mail-tjenester

Som almindelig bruger er der massevis af løsninger, man kan vælge.

En Google-søgning finder let en masse gratis eller billige hostede e-mail services.

Så det er nemt at vælge en leverandør i Danmark, der ikke er omfattet af den amerikanske terrorlovgivning.

Hovedparten af alle danske internet-udbydere tilbyder desuden en gratis e-mail-løsning til deres kunder i forbindelse med deres abonnement.

Her er tre gratis mail-tjenester, der er sikre:

http://mail.jubii.dk

http://www.mail-online.dk

http://www.sol.dk

Og her er fem andre eksempler på mail-services, som er sikret mod, at andre kigger med:

https://www.wannafind.dk/webmail/

https://mail.tdc.dk/

http://www.tdchosting.dk

http://www.dandomain.dk/

http://surftown.dk/

Læs også:

Aflytningsskandale kan give dansk konkurrencefordel

Er dine danske data sikre hos IBM, Google, Apple, CSC eller Microsoft?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere