Artikel top billede

Krig: Sådan lammer man et lands it-infrastruktur

Hvilke it-angreb sættes ind, hvis en militær aktion indledes mod Syrien? Dansk sikkerhedsekspert forklarer, hvordan cyberangreb vil lamme landet.

Såfremt en gruppe lande vælger at gå i krig mod Syrien, vil en række tilhørende it-operationer formodentlig blive ført ud i livet.

Det drejer sig om at lamme landets it-infrastruktur.

Sikkerhedsekspert Peter Kruse fra firmaet CSIS "vil antage at det kunne gennemføres på flere niveauer, hvor flere er helt sandsynlige scenarier".

"Som vi så i forbindelse med angrebet mod Estland (cyberangreb, red.) kan man gå relativt let efter mål som styrets websider og derved bremse propaganda og samtidig anvende dem som "vandhuller" til at infiltrere deres interne systemer, så der opnås adgang til eksempelvis troppeplaceringer og strategier samt andre potentielt konfidentielle oplysninger, der kan bruges imod styret," forklarer Peter Kruse.

Udvælge særlige mål - og fravælge nogle

Også andre steder vil it-tropperne i givet fald kunne sættes ind, men det vil nok blive overvejet en ekstra gang.

"Derudover kan man ramme vand- og elforsyning i de dele af landet, som kontrolleres af styret. Det har en masse collateral damage, og som sådan vil man måske afstå fra at gøre det," vurderer Peter Kruse.

Imidlertid er andre mål helt oplagte.

"Kommunikation, som anvendes af styret i intern kommunkation, er et andet oplagt mål. Dels at lytte med, dels at sabotere denne for at forhindre regeringens tropper i at modtage kommandoer," udtaler Peter Kruse.

Hele situationen omkring Syrien er blevet ekstra anspændt den seneste uge, hvor internationale statsledere har intensiveret retorikken imod det borgerkrigshærgede land.

Et angreb med kemiske våben imod civilbefolkningen har været dråben, der ifølge en række statsledere har fået bægeret til at flyde over.

Præcis hvad hele tumulten ender ud i, er dog usikkert i skrivende stund.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere