Artikel top billede

Stor og stolt CMS-succes vil generobre Danmark

Udviklerne bag en af Danmarks største CMS-succeser vil knække en nedadgående kurve. Spørgsmålet er om, der stadig er plads til dette system?

Selv om indholdsstyringssystemet TYPO3 oprindeligt er udviklet af danskeren Kasper Skårhøj, har systemet i de senere år bevæget sig væk fra kongeriget.

Både kodeudvikling og udbredelsen er nemlig langt større syd for grænsen end i Danmark.

Men det vil to danske udviklere nu lave om på, for i Danmark kan vi nemlig noget, som tyskerne ikke kan:

Brugervenlighed og design.

De to herrer står nu i spidsen for udviklingen i det verdensomspændende open source community. Både udvikling af brugeroplevelse, design og teknik er på vej tilbage til landet efter et ophold i den tysktalende del af Europa.

"TYPO3 har længe haft et problematisk image som et tungt og kompliceret system, som har været en konsekvens af udviklingen i Tyskland," siger Rasmus Skjoldan, som sammen med Aske Ertmann styrer systemet.

"Det er en fornøjelse at tage TYPO3-udviklingen tilbage til landet, hvor det hele startede. I dag sidder vi i København og planlægger brugeroplevelsen af softwaren," fortsætter han.

Helt ny kode

TYPO3 er i gang med at få en alvorlig kodeoverhaling, og selv om den strategiske planlægning er på vej tilbage til udgangspunktet, så er open source-miljøet et grænseoverskridende projekt.

For seks år siden besluttede udviklerholdet bag systemet sig for at udvikle en helt ny og moderne version af programmet. Det resultat er ved at se dagens lys i TYPO3 Neos, der er ved at være klar i en beta-udgave.

"Ud over Danmark har vi har udviklere mange andre steder i verden, eksempelvis i Indien, USA, Tyskland og Holland", fortæller Aske Ertmann, som koordinerer en stor del af programmeringen af den næste, komplet omskrevne version af systemet.

Interne stridigheder

Vejen til en ny udgave af TYPO3 har været lang og hård.

"Det er svært at følge efter en succes, som den første udgivelse var. Der har også været store uenigheder i community'et omkring alt fra teknologivalg til den overordnede produktstrategi," siger Rasmus Skjoldan.

En af grundene til, at arbejdet har tage så lang tid er udviklerne har besluttet sig for først at bygge et nyt applikations-framework. Med andre ord er der bygget en ny platform til indholdsstyringen.

"Det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi undervejs har skrottet store mængder kode og design. Det nåede simpelthen at blive forældet undervejs i processen."

I TYPO3 Neos er der blandt andet lagt vægt på styring af indhold i forskellige kanaler, eksempelvis på mobilen. Desuden er en nemmere håndtering og enklere veje til at genbruge indhold blevet prioriteret.

Også redigering og visning af indhold, før det publiceres, har været i fokus i den kommende version.

Presset til nytænkning

Selv om TYPO3 har en historie, der strækker sig helt tilbage til 1998, og kan prale med 500.000 websider, der bruger systemet, er fornyelse en nødvendighed.

I forlængelse af at indholdsstyringssystemer som Drupal og Wordpress er blevet mere populære, har TYPO3 mistet terræn. Men selv om der har været modvind på webstierne, har folkene ikke mistet gejsten.

"Det har været sundt for os at være lidt presset af konkurrenterne. Det har skabt et miljø i TYPO3 community'et, hvor vi igen kan være nytænkende og kreative," siger Rasmus Skjoldan.

Og med den nye version skal det tabte vindes tilbage.

"Vi mener klart, at vi har en god chance for igen at udbrede TYPO3. Især i enterprise-markedet hvor integrationsmulighederne i TYPO3 er rigtig stærke."

Læs også:

Stort dansk CMS sendes i skyen: Giver helt nye vilkår for de ansatte

Open source-CMS'er har alvorlige sikkerhedsproblemer

Derfor er dit CMS pivåbent

Her er de mest populære CMS'er i Danmark
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Den nye kulørte iMac er så Applesk at det næsten gør ondt – og derfor ville jeg ikke selv købe en
Apple-dyderne lever i allerbedste velgående i selskabets nye, lækre og farverige iMac – og det bør få dig til at se dig om efter noget andet.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Går du glip af fordelene ved at være på flere online markedspladser?
Der er store fordele ved at være på flere e-handelskanaler – men potentielt også mere besvær. I dette whitepaper kan du læse, hvordan du optimerer indsatsen og samler det hele i én platform.