Artikel top billede

Stor og stolt CMS-succes vil generobre Danmark

Udviklerne bag en af Danmarks største CMS-succeser vil knække en nedadgående kurve. Spørgsmålet er om, der stadig er plads til dette system?

Selv om indholdsstyringssystemet TYPO3 oprindeligt er udviklet af danskeren Kasper Skårhøj, har systemet i de senere år bevæget sig væk fra kongeriget.

Både kodeudvikling og udbredelsen er nemlig langt større syd for grænsen end i Danmark.

Men det vil to danske udviklere nu lave om på, for i Danmark kan vi nemlig noget, som tyskerne ikke kan:

Brugervenlighed og design.

De to herrer står nu i spidsen for udviklingen i det verdensomspændende open source community. Både udvikling af brugeroplevelse, design og teknik er på vej tilbage til landet efter et ophold i den tysktalende del af Europa.

"TYPO3 har længe haft et problematisk image som et tungt og kompliceret system, som har været en konsekvens af udviklingen i Tyskland," siger Rasmus Skjoldan, som sammen med Aske Ertmann styrer systemet.

"Det er en fornøjelse at tage TYPO3-udviklingen tilbage til landet, hvor det hele startede. I dag sidder vi i København og planlægger brugeroplevelsen af softwaren," fortsætter han.

Helt ny kode

TYPO3 er i gang med at få en alvorlig kodeoverhaling, og selv om den strategiske planlægning er på vej tilbage til udgangspunktet, så er open source-miljøet et grænseoverskridende projekt.

For seks år siden besluttede udviklerholdet bag systemet sig for at udvikle en helt ny og moderne version af programmet. Det resultat er ved at se dagens lys i TYPO3 Neos, der er ved at være klar i en beta-udgave.

"Ud over Danmark har vi har udviklere mange andre steder i verden, eksempelvis i Indien, USA, Tyskland og Holland", fortæller Aske Ertmann, som koordinerer en stor del af programmeringen af den næste, komplet omskrevne version af systemet.

Interne stridigheder

Vejen til en ny udgave af TYPO3 har været lang og hård.

"Det er svært at følge efter en succes, som den første udgivelse var. Der har også været store uenigheder i community'et omkring alt fra teknologivalg til den overordnede produktstrategi," siger Rasmus Skjoldan.

En af grundene til, at arbejdet har tage så lang tid er udviklerne har besluttet sig for først at bygge et nyt applikations-framework. Med andre ord er der bygget en ny platform til indholdsstyringen.

"Det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi undervejs har skrottet store mængder kode og design. Det nåede simpelthen at blive forældet undervejs i processen."

I TYPO3 Neos er der blandt andet lagt vægt på styring af indhold i forskellige kanaler, eksempelvis på mobilen. Desuden er en nemmere håndtering og enklere veje til at genbruge indhold blevet prioriteret.

Også redigering og visning af indhold, før det publiceres, har været i fokus i den kommende version.

Presset til nytænkning

Selv om TYPO3 har en historie, der strækker sig helt tilbage til 1998, og kan prale med 500.000 websider, der bruger systemet, er fornyelse en nødvendighed.

I forlængelse af at indholdsstyringssystemer som Drupal og Wordpress er blevet mere populære, har TYPO3 mistet terræn. Men selv om der har været modvind på webstierne, har folkene ikke mistet gejsten.

"Det har været sundt for os at være lidt presset af konkurrenterne. Det har skabt et miljø i TYPO3 community'et, hvor vi igen kan være nytænkende og kreative," siger Rasmus Skjoldan.

Og med den nye version skal det tabte vindes tilbage.

"Vi mener klart, at vi har en god chance for igen at udbrede TYPO3. Især i enterprise-markedet hvor integrationsmulighederne i TYPO3 er rigtig stærke."

Læs også:

Stort dansk CMS sendes i skyen: Giver helt nye vilkår for de ansatte

Open source-CMS'er har alvorlige sikkerhedsproblemer

Derfor er dit CMS pivåbent

Her er de mest populære CMS'er i Danmark
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere