Ny afsløring: Obama kan læse dine krypterede mails

Nye dokumenter fra whistlebloweren Edward Snowden viser, at amerikanske og britiske efterretningstjenester kan omgå net-kryptering. Store udbydere har indbygget bagdøre i deres krypteringsteknologier, som gør det lettere for spionerne at bryde ind i kundernes data.

Amerikanske og britiske efterretningstjenester har ifølge den britiske avis The Guardian knækket en stor del af de krypteringsteknologier, som ellers skulle beskytte millioner af internet-brugeres privatliv, personlige data og e-mails.

Det viser en stribe nye tophemmelige dokumenter fra den amerikanske whistleblower Edward Snowden.

Dokumenterne viser, at det er lykkedes det amerikanske NSA (National Security Agency) sammen med det britiske GCHQ (Government Communications Head Quarters) at undergrave de garantier om beskyttelse mod kriminalitet og overvågning, som internet-firmaer giver deres kunder, når det gælder online-kommunikation, banktransaktioner på nettet og sundhedsjournaler.

De to efterretningstjenester har ifølge dokumenterne fra Snowden benyttet en bred vifte af metoder til at komme uden om den "omfattende brug af kryptering", som det hedder i dokumenterne.

En af de mere opsigtsvækkende punkter i de nye dokumenter er, at de amerikanske og britiske spiontjenester har samarbejdet med en stribe navngivne net-udbydere om at indbygge hemmelige svagheder - såkaldte bagdøre - i den krypteringsteknologi, som beskytter kundernes data.

Ifølge dokumenterne er arbejdet med at bryde gennem net-kryptering en del af et ti års-program gennemført af NSA. Programmet fik angiveligt et gennembrud i 2010, som ifølge dokumenterne gjode store mængder af data tilgængelige for "udnyttelse".

Koster milliarder af kroner
Arbejdet med at bryde internet-krypteringen har haft et årligt budget på næsten halvanden milliard kroner (250 millioner dollar), som blandt andet er brugt på at tilrette internet-udbyderes design af produkter og krypteringsværktøjer. De samlede udgifter løber ifølge dokumenterne op i 4,5 milliarder kroner (800 millioner dollar).

Som en del af programmet har det britiske GCHQ arbejdet på at udvikle måder at få adgang til krypteret net-trafik hos de fire udbydere Hotmail (Microsoft), Google, Yahoo og Facebook.

Efterretningstjenesterne anser ifølge dokumenterne evnen til at bryde kryptering som vital for deres opgave med at forebygge terrorisme og fremmede magters indsamling af data og informationer.

Læs også:

NSA fyrer næsten alle system-folk for at undgå ny Snowden

Overvågning: It-giganter slæber Obama i retten
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021 - trends, teknologi, innovation og organisationsformer

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

15. april 2021 | Læs mere


Sådan gør IT bæredygtighed til en god forretning

Presset øges i disse år på virksomheder for at begrænse klimabelastningen. IT og teknologi spiller en nøglerolle i arbejdet, hvilket er emnet for denne konference. Her kan du blive klogere på, hvordan du aktivt arbejder for at kombinere effektiv og lønsom forretningsdrift med en effektiv bæredygtighedsindsats.

20. april 2021 | Læs mere


The Successful Journey to the Cloud

Cloud usage on enterprise level is growing rapidly and for good reason. With the flexibility and scalability offered by cloud, businesses and organizations can harness new technologies, increase resiliency and adapt to changing demands at an unprecedented level. In this webinar we address some of the important issues to consider when embarking on your cloud adoption journey.

21. april 2021 | Læs mere


Premium
Energistyrelsen slår fast efter flere års ballade: Sådan bør kommuner og staten udregne prisen for udlejning af arealer til telemaster
Efter flere år med meget svingende priser vil Energistyrelsen med ny vejledning have ensartet de priser, som kommuner og staten tager for at udleje arealer til teleselskabernes mobilmaster. Styrelsen peger på tre forskellige beregningsmetoder, som alle kan anvende. Se den nye vejledning med tre forslag til beregning her.
Computerworld
Sikkerhedshul i sundhed.dk gør det let at snyde med coronapas
Et hul i sikkerheden hos sundhed.dk åbner op for, at coronapas-ejere kan ændre på de svar, der står i passet. Men det er dokumentfalsk, advarer sundhed.dks direktør.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Stor undersøgelse: Sådan vil datacentret være konfigureret i 2025
Hvordan vil køling, strømforsyning, 5G og stigende efterspørgsel på services påvirke fremtidens datacenter? Ny rapport tegner et billede af en spændende fremtid.