Artikel top billede

Fyret efter 30 år: Dansk IBM-mand får erstatning

En medarbejder med knap 30 års anciennitet har fået rettens ord for, at han skal have små 150.000 kroner ekstra i fratrædelse efter sin fyring hos IBM Danmark.

En dom afsagt i retten i Lyngby betyder, at en fyret dansk IBM-medarbejder skal have udbetalt 149.333,34 kroner af sin tidligere arbejdsgiver.

Dertil kommer, at Dansk Industri, der førte sagen for IBM Danmark ApS, skal betale sagsomkostningerne på 33.999 kroner til Finansforbundet, der førte sagen for den nu tidligere IBM-ansatte.

Sagen drejer sig om, hvorvidt den IBM-ansatte, hvis navn er redaktionen bekendt og fremgår af en udskrift af dommen, som Computerworld har fået aktindsigt i, har fået nok penge udbetalt i fratrædelses-ordningen.
 
"Uenigheden vedrører dels, om sagsøgeren i fritstillingsperioden var berettiget til at modtage et tillæg kaldet weekendtillæg udgørende 44 procent af lønnen optjent i weekender og søn - og helligdage," står der i domsudskriften.
 
Begyndte i 1978
Men også på andre punkter er der opstået strid mellem IBM Danmark og den ansatte, der har anciennitet siden 1978 ifølge dommen.

"Uenigheden vedrører dels, om der ved beregningen af en aftalt fratrædelsesgodtgørelse på "9 månedslønninger", der lå ud over godtgørelsen efter funktionærlovens § 2a, skulle indgå pensionsbidrag og et skifteholdstillæg udgørende 25 procent af månedslønnen," hedder det i den 15 sider lange dom.

Af dommen kommer en stribe detaljer i sagen frem.

Blev fyret på ferie

Computerworld har valgt ikke at nævne den fyrede IBM-mands navn, da det trods gentagne forsøg ikke er lykkes at komme i kontakt med ham.

Af dommen fremgår det, at IBM-manden blev ringet op i 2011 "da han var på ferie, og fik oplyst at han ville blive opsagt,"

Hele sagen drejer sig da også om hvordan fratrædelsen blev skruet sammen - og hvad der blev aftalt.

Syv personer har afgivet forklaring under retssagen i retten i Lyngby, blandt andet en tidligere personaleforeningsformand og flere HR-folk.

Forskellige poster

Især den manglende indregning af skifteholdstillæg i fratrædelsesgodtgørelse blev en dyr post for IBM. 

For den blev i kravet opgjort til 81.753,75 kroner, mens weekendtillæg i opsigelsesperioden blev opgjort til 23.735,74 kroner.

En tredje stor post var manglende indregning af arbejdsgivers pensionsbidrag i fratrædelsesgodtgørelse, der står til 40.876,88 kroner.

Kom fra DM Data - andre berøres?

Det fremgår af dommen, at IBM-manden kom fra DM Data og blev virksomhedsoverdraget til IBM Danmark i 2004.

I øvrigt står der også i dommen, at en HR-medarbejder, der vidnede, fortalte, at hun havde været involveret i 80 fratrædelsessager vedrørende tidligere DM Data medarbejdere.

Hun forklarede, at der aldrig var indgået pensionsbidrag eller skifteholdstillæg i beregning af fratrædelsesgodtgørelsen.

"Hun ved godt, at det er sket i et tilfælde, men det må være en fejl," står der i dommen.

Dommen klokkeklar

Under rettens begrundelse og afgørelse fremgår det, at der i opsigelsesskrivelsen står, at han under fritstillingsperioden ville modtage "sædvanlig løn".

"Da XXnavnXX fast har arbejdet på skiftehold i godt 30 år inden opsigelsen, findes weekendtillægget, hvis beregning IBM ikke har haft bemærkninger til, at være en del af den sædvanlige løn,"

Og den endelige dom lyder:

"Thi kendes for ret:

IBM Danmark skal inden 14 dage til XXnavnXX betale 149.333,34 kroner med tillæg af procesrenter fra sagens anlæg."
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere