Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Fyret efter 30 år: Dansk IBM-mand får erstatning

En medarbejder med knap 30 års anciennitet har fået rettens ord for, at han skal have små 150.000 kroner ekstra i fratrædelse efter sin fyring hos IBM Danmark.

En dom afsagt i retten i Lyngby betyder, at en fyret dansk IBM-medarbejder skal have udbetalt 149.333,34 kroner af sin tidligere arbejdsgiver.

Dertil kommer, at Dansk Industri, der førte sagen for IBM Danmark ApS, skal betale sagsomkostningerne på 33.999 kroner til Finansforbundet, der førte sagen for den nu tidligere IBM-ansatte.

Sagen drejer sig om, hvorvidt den IBM-ansatte, hvis navn er redaktionen bekendt og fremgår af en udskrift af dommen, som Computerworld har fået aktindsigt i, har fået nok penge udbetalt i fratrædelses-ordningen.
 
"Uenigheden vedrører dels, om sagsøgeren i fritstillingsperioden var berettiget til at modtage et tillæg kaldet weekendtillæg udgørende 44 procent af lønnen optjent i weekender og søn - og helligdage," står der i domsudskriften.
 
Begyndte i 1978
Men også på andre punkter er der opstået strid mellem IBM Danmark og den ansatte, der har anciennitet siden 1978 ifølge dommen.

"Uenigheden vedrører dels, om der ved beregningen af en aftalt fratrædelsesgodtgørelse på "9 månedslønninger", der lå ud over godtgørelsen efter funktionærlovens § 2a, skulle indgå pensionsbidrag og et skifteholdstillæg udgørende 25 procent af månedslønnen," hedder det i den 15 sider lange dom.

Af dommen kommer en stribe detaljer i sagen frem.

Blev fyret på ferie

Computerworld har valgt ikke at nævne den fyrede IBM-mands navn, da det trods gentagne forsøg ikke er lykkes at komme i kontakt med ham.

Af dommen fremgår det, at IBM-manden blev ringet op i 2011 "da han var på ferie, og fik oplyst at han ville blive opsagt,"

Hele sagen drejer sig da også om hvordan fratrædelsen blev skruet sammen - og hvad der blev aftalt.

Syv personer har afgivet forklaring under retssagen i retten i Lyngby, blandt andet en tidligere personaleforeningsformand og flere HR-folk.

Forskellige poster

Især den manglende indregning af skifteholdstillæg i fratrædelsesgodtgørelse blev en dyr post for IBM. 

For den blev i kravet opgjort til 81.753,75 kroner, mens weekendtillæg i opsigelsesperioden blev opgjort til 23.735,74 kroner.

En tredje stor post var manglende indregning af arbejdsgivers pensionsbidrag i fratrædelsesgodtgørelse, der står til 40.876,88 kroner.

Kom fra DM Data - andre berøres?

Det fremgår af dommen, at IBM-manden kom fra DM Data og blev virksomhedsoverdraget til IBM Danmark i 2004.

I øvrigt står der også i dommen, at en HR-medarbejder, der vidnede, fortalte, at hun havde været involveret i 80 fratrædelsessager vedrørende tidligere DM Data medarbejdere.

Hun forklarede, at der aldrig var indgået pensionsbidrag eller skifteholdstillæg i beregning af fratrædelsesgodtgørelsen.

"Hun ved godt, at det er sket i et tilfælde, men det må være en fejl," står der i dommen.

Dommen klokkeklar

Under rettens begrundelse og afgørelse fremgår det, at der i opsigelsesskrivelsen står, at han under fritstillingsperioden ville modtage "sædvanlig løn".

"Da XXnavnXX fast har arbejdet på skiftehold i godt 30 år inden opsigelsen, findes weekendtillægget, hvis beregning IBM ikke har haft bemærkninger til, at være en del af den sædvanlige løn,"

Og den endelige dom lyder:

"Thi kendes for ret:

IBM Danmark skal inden 14 dage til XXnavnXX betale 149.333,34 kroner med tillæg af procesrenter fra sagens anlæg."
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CFO'ens hverdag med Dynamics 365 FO: Nye muligheder - mere værdi

Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er meget mere end debet/kredit. Indbyggede værktøjer til at automatisere processer og bruge kunstig intelligens skaber nye muligheder og mere værdi.

29. november 2022 | Læs mere


AI & machine learning i dagligdagen – teknologi og best practice

Kunstig intelligens og machine learning er i gang med at forandre de måder, som vi arbejder på i organisationer og virksomheder - både i det store og i det små. Bliv inspireret til hvordan kan du selv udnytte dem til at gøre din organisation klogere, skarpere og mere effektiv.

06. december 2022 | Læs mere


ERP løsninger til SMV segmentet

For små og mellemstore virksomheder gemmer der sig meget store muligheder for effektivisering og data-udnyttelse i valget af ERP-system. Med det rigtige valg kan man udnytte eksempelvis machine learning, AI, procesautomatisering og meget andet på tværs af hele organisationen til blandt andet lagerstyring, produktion, distribution, intelligent afrapportering.

07. december 2022 | Læs mere