Artikel top billede

Derfor bliver IBM's mainframe vraget af CPR

Et stort database-migreringsprojekt med alle danskeres CPR-numre er under opsejling. Læs her forklaringen på, hvorfor alle danskernes CPR-numre skal flyttes over på en Linux-platform.

Om tre måneders tid bliver alle danskernes omkring 5,6 millioner CPR-numre flyttet fra en mainframe-løsning over på en Linux-platform.

Det sker som led i en større strategi-plan, der blev udarbejdet allerede i 2011, fortæller kontorchef Carsten Grage fra CPR.

CPR er kunde hos it-leverandøren CSC, hvor det store forkromede CPR-register i dag deler mainframe-plads med blandt andet systemer fra Skat, Rigspolitiet og Moderniseringsstyrelsen.

Billigere drift og bedre kontrakter

Grundet den langsigtede strategi afviser Carsten Grage samtidigt, at migreringen fra mainframe til Linux har rod i det store hackerangreb på CSC's IBM-mainframe, der blev opdaget tilbage i det spæde forår.

"Formålet med at flytte CPR-registret over på Linux ligger derimod i, at vi på driften får en billigere platform, og den åbne Linux-platform giver os bedre muligheder for at konkurrenceudsætte opgaver i modsætning til den nuværende og proprietære mainframe-platform," forklarer Carsten Grage til Computerworld.

Migreringen fra mainframe til Linux sker om dagen søndag den 15. december, hvor der i en periode ikke vil være adgang til at ajourføre databasen.

Efter planen åbnes der helt for systemet igen om aftenen. 

Migreringen allerede i gang

Mere konkret bliver de mange millioner CPR-numre flyttet fra en DB2-database til mainframe-løsningen over til en DB2 LUW-database (Linux/Unix/Windows).

Carsten Grage fortæller, at ud over den helt store databaseoverførsel til Linux-platformen er migreringen sådan set allerede så småt i gang på applikationssiden.

"Alle nye applikationer bliver udviklet til Linux-platformen," forklarer han og understreger, at ud over den helt store database med de mange CPR-numre flytter tusindvis af kontrolprogrammer med.

Det gælder blandt andet de 420 batch-programmer, som offentlige og private kunder, som eksempelvis KMD, CSC og Nets, hver dag modtager opdateringer fra om ændringer som dødsfald og flytninger blandt deres kundekreds.

Kommer flere ændringer

I forbindelse med flytningen af CPR-registret skal både offentlige og private kunder være opmærksomme på, at de skal hente data fra CPR på nye måder.

I uge 41 - fra mandag den 7. oktober til fredag den 11. oktober - vil CPR således oplyse sine kunder via sin hjemmeside om nye IP-adresser, nye portnumre og nye password-regler, som træder i kraft i forbindelse med åbningen af den kommende Linux-platform.

"Indholdet bliver det samme, og de vil fortsat modtage en fil, som er identisk med den nuværende, kunderne skal bare hente filen et andet sted," lyder det fra Carsten Grage.

Du kan læse mere om migreringen hos CPR her.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere