Derfor bliver IBM's mainframe vraget af CPR

Et stort database-migreringsprojekt med alle danskeres CPR-numre er under opsejling. Læs her forklaringen på, hvorfor alle danskernes CPR-numre skal flyttes over på en Linux-platform.

Om tre måneders tid bliver alle danskernes omkring 5,6 millioner CPR-numre flyttet fra en mainframe-løsning over på en Linux-platform.

Det sker som led i en større strategi-plan, der blev udarbejdet allerede i 2011, fortæller kontorchef Carsten Grage fra CPR.

CPR er kunde hos it-leverandøren CSC, hvor det store forkromede CPR-register i dag deler mainframe-plads med blandt andet systemer fra Skat, Rigspolitiet og Moderniseringsstyrelsen.

Billigere drift og bedre kontrakter
Grundet den langsigtede strategi afviser Carsten Grage samtidigt, at migreringen fra mainframe til Linux har rod i det store hackerangreb på CSC's IBM-mainframe, der blev opdaget tilbage i det spæde forår.

"Formålet med at flytte CPR-registret over på Linux ligger derimod i, at vi på driften får en billigere platform, og den åbne Linux-platform giver os bedre muligheder for at konkurrenceudsætte opgaver i modsætning til den nuværende og proprietære mainframe-platform," forklarer Carsten Grage til Computerworld.

Migreringen fra mainframe til Linux sker om dagen søndag den 15. december, hvor der i en periode ikke vil være adgang til at ajourføre databasen.

Efter planen åbnes der helt for systemet igen om aftenen. 

Migreringen allerede i gang
Mere konkret bliver de mange millioner CPR-numre flyttet fra en DB2-database til mainframe-løsningen over til en DB2 LUW-database (Linux/Unix/Windows).

Carsten Grage fortæller, at ud over den helt store databaseoverførsel til Linux-platformen er migreringen sådan set allerede så småt i gang på applikationssiden.

"Alle nye applikationer bliver udviklet til Linux-platformen," forklarer han og understreger, at ud over den helt store database med de mange CPR-numre flytter tusindvis af kontrolprogrammer med.

Det gælder blandt andet de 420 batch-programmer, som offentlige og private kunder, som eksempelvis KMD, CSC og Nets, hver dag modtager opdateringer fra om ændringer som dødsfald og flytninger blandt deres kundekreds.

Kommer flere ændringer
I forbindelse med flytningen af CPR-registret skal både offentlige og private kunder være opmærksomme på, at de skal hente data fra CPR på nye måder.

I uge 41 - fra mandag den 7. oktober til fredag den 11. oktober - vil CPR således oplyse sine kunder via sin hjemmeside om nye IP-adresser, nye portnumre og nye password-regler, som træder i kraft i forbindelse med åbningen af den kommende Linux-platform.

"Indholdet bliver det samme, og de vil fortsat modtage en fil, som er identisk med den nuværende, kunderne skal bare hente filen et andet sted," lyder det fra Carsten Grage.

Du kan læse mere om migreringen hos CPR her.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TDCH A/S
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Aldrig før har så mange unge ansøgt en it-uddannelse på Københavns Universitet: "Det er godt for de unge, at de vælger noget, der er brug for i landet"
Datalogisk Institut på Københavns Universitet har sat en ny rekord, når det kommer til antallet af ansøgere til instituttets tre it-uddannelser, der i år stiger med 15 procent. "Det er godt for de unge, at de vælger noget, der er brug for i landet," lyder det fra institutleder.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
10 ting du bør overveje, når du skal vælge EDI-leverandør
Det behøver ikke være en svær proces at vælge EDI-leverandør, hvis du blot ved, hvad du skal være opmærksom på. Men for mange virksomheder kan det forekomme uoverskueligt at vælge EDI-leverandør. Markedsanalyser peger på især tre bekymringer, som du kan læse mere om i dette whitepaper, hvor vi også giver dig en tjekliste af spørgsmål, du skal stille til leverandører.