Derfor bliver IBM's mainframe vraget af CPR

Et stort database-migreringsprojekt med alle danskeres CPR-numre er under opsejling. Læs her forklaringen på, hvorfor alle danskernes CPR-numre skal flyttes over på en Linux-platform.

Om tre måneders tid bliver alle danskernes omkring 5,6 millioner CPR-numre flyttet fra en mainframe-løsning over på en Linux-platform.

Det sker som led i en større strategi-plan, der blev udarbejdet allerede i 2011, fortæller kontorchef Carsten Grage fra CPR.

CPR er kunde hos it-leverandøren CSC, hvor det store forkromede CPR-register i dag deler mainframe-plads med blandt andet systemer fra Skat, Rigspolitiet og Moderniseringsstyrelsen.

Billigere drift og bedre kontrakter
Grundet den langsigtede strategi afviser Carsten Grage samtidigt, at migreringen fra mainframe til Linux har rod i det store hackerangreb på CSC's IBM-mainframe, der blev opdaget tilbage i det spæde forår.

"Formålet med at flytte CPR-registret over på Linux ligger derimod i, at vi på driften får en billigere platform, og den åbne Linux-platform giver os bedre muligheder for at konkurrenceudsætte opgaver i modsætning til den nuværende og proprietære mainframe-platform," forklarer Carsten Grage til Computerworld.

Migreringen fra mainframe til Linux sker om dagen søndag den 15. december, hvor der i en periode ikke vil være adgang til at ajourføre databasen.

Efter planen åbnes der helt for systemet igen om aftenen. 

Migreringen allerede i gang
Mere konkret bliver de mange millioner CPR-numre flyttet fra en DB2-database til mainframe-løsningen over til en DB2 LUW-database (Linux/Unix/Windows).

Carsten Grage fortæller, at ud over den helt store databaseoverførsel til Linux-platformen er migreringen sådan set allerede så småt i gang på applikationssiden.

"Alle nye applikationer bliver udviklet til Linux-platformen," forklarer han og understreger, at ud over den helt store database med de mange CPR-numre flytter tusindvis af kontrolprogrammer med.

Det gælder blandt andet de 420 batch-programmer, som offentlige og private kunder, som eksempelvis KMD, CSC og Nets, hver dag modtager opdateringer fra om ændringer som dødsfald og flytninger blandt deres kundekreds.

Kommer flere ændringer
I forbindelse med flytningen af CPR-registret skal både offentlige og private kunder være opmærksomme på, at de skal hente data fra CPR på nye måder.

I uge 41 - fra mandag den 7. oktober til fredag den 11. oktober - vil CPR således oplyse sine kunder via sin hjemmeside om nye IP-adresser, nye portnumre og nye password-regler, som træder i kraft i forbindelse med åbningen af den kommende Linux-platform.

"Indholdet bliver det samme, og de vil fortsat modtage en fil, som er identisk med den nuværende, kunderne skal bare hente filen et andet sted," lyder det fra Carsten Grage.

Du kan læse mere om migreringen hos CPR her.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


Dell Talk: Cybersikkerhed skal gentænkes for at kunne imødegå fremtidige avancerede cybertrusler

Danske virksomheder er nødt til at gentænke cybersikkerheden for at kunne imødegå fremtidige cybertrusler, som vi hele tiden gøres opmærksomme på. I denne talk får du et indspark i, hvordan du som virksomhed kan gentænke cybersikkerheden ud fra både et operationelt og sikkerhedsmæssigt perspektiv.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Premium
Skal du tage en Pro eller ej? Sådan vælger du imellem iPhone 12 og 12 Pro
Apples to iPhone-nyheder minder overraskende meget om hinanden. Der er dog væsentlige forskelle, som du skal være opmærksom på, når du vælger.
Computerworld
Det nye MitID er et tigerspring for bedre cybersikkerhed
Klumme: Det nye MitID er en enestående mulighed for et markant løft af it-sikkerheden i danske kommuner. Med baggrund i udfasningen af det nuværende NemID kan de samtidig forbedre og styrke deres it-systemers værn overfor cyberangreb.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan vinder du større anerkendelse for din sikkerhedsindsats
De fleste IT-sikkerhedsansvarlige oplever undertiden, at topledelsen ikke helt forstår og anerkender de kritiske cybersikkerhedsorienterede udfordringer, virksomheden skal håndtere. Ja, man fornemmer måske endda, at situationens alvor slet ikke trænger igennem på direktionsgangen.