Minister: Jeg kender intet til USA's overvågning

Efter 91 dage har Folketingets retsudvalg fået svar på tre spørgsmål om den amerikanske overvågning.

Hverken justitsminister Morten Bødskov (S) eller Politiets Efterretningstjeneste, PET, kender noget som helst til den overvågning, som den amerikanske efterretningstjeneste NSA (National Security Agency) foretager af den globale internettrafik.

Det fremgår af ét enslydende svar på tre forskellige spørgsmål, der er stillet til justitsministeren af Folketingets retsudvalg.

"Hverken Politiets Efterretningstjeneste eller Justitsministeriet har nærmere kendskab til den indsamling af oplysninger, som ifølge medieomtale er foretaget af den amerikanske tjeneste National Security Agency (NSA)," skriver justitsministeren som svar på de tre spørgsmål.

Selv om svaret kun består af 26 ord, har det taget justitsministeren 91 dage at formulere det.

Computerworld har forsøgt at få Morten Bødskov til at uddybe, hvad der menes med "nærmere kendskab" til indsamlingen af oplysninger, men ministeren ønsker ikke at udtale sig yderligere omkring svaret. 

Flere spørgsmål - samme svar
Til trods for tre forskellige spørgsmål kender justitsministeren tilsyneladende kun ét svar.

Her er de tre spørgsmål, der er stillet til justitsministeren fra retsudvalget - og altså besvaret enslydende:
 
"Storbritannien har tilsyneladende haft kendskab til NSA's Prism-netværk, og har ifølge Guardian indhentet oplysninger fremskaffet gennem Prism 197 gange siden 2010. Har danske efterretningsmyndigheder haft adgang til data via Prism, og i så fald hvor ofte og til hvilke formål?" lyder det i spørgsmål 911, der er stillet af Enhedslistens Retsordfører, Stine Brix.

"Kan amerikanske efterretningsmyndigheder overvåge danske borgere og myndigheder, herunder ministerier, folketing, kommuner og danske virksomheder [...] og hvad vil ministeren i så fald gøre for at beskytte danske borgeres ret til privatliv og danske virksomheders og myndigheders kommunikation fra overvågning fra fremmede magter?" spørger Stine Brix i spørgsmål 912.

"Ministeren bedes redegøre for hvilket regelgrundlag, der beskytter danske borgere mod spionage eller overvågning fra amerikanske myndigheder." lyder spørgsmål nummer 915.
 
De tre spørgsmål er fremsat den 11. juni 2013, og svaret fra ministeren er kommet den 10. september 2013.

Læs også:

Interaktivt kort: Se hvem der kan overvåge dig på nettet

Tidligere Microsoft-chef: Vi hjalp FBI med at bryde krypteringsnøgler

Q&A: Få svaret på fem spørgsmål om overvågningen af dig og din virksomhed
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Test: Kæmpestort gaming-headset er perfekt til dine lange Teams-møder - men har også nogle besværligheder
Længe før vi andre blev slået hjem til hjemmekontorets endeløse webmøder har gamerne gennemskuet behovet for komfortabelt grej. Så vi tog danske EPOS top gamingheadset med på arbejde. Læs testen her.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.