Minister: Jeg kender intet til USA's overvågning

Efter 91 dage har Folketingets retsudvalg fået svar på tre spørgsmål om den amerikanske overvågning.

Hverken justitsminister Morten Bødskov (S) eller Politiets Efterretningstjeneste, PET, kender noget som helst til den overvågning, som den amerikanske efterretningstjeneste NSA (National Security Agency) foretager af den globale internettrafik.

Det fremgår af ét enslydende svar på tre forskellige spørgsmål, der er stillet til justitsministeren af Folketingets retsudvalg.

"Hverken Politiets Efterretningstjeneste eller Justitsministeriet har nærmere kendskab til den indsamling af oplysninger, som ifølge medieomtale er foretaget af den amerikanske tjeneste National Security Agency (NSA)," skriver justitsministeren som svar på de tre spørgsmål.

Selv om svaret kun består af 26 ord, har det taget justitsministeren 91 dage at formulere det.

Computerworld har forsøgt at få Morten Bødskov til at uddybe, hvad der menes med "nærmere kendskab" til indsamlingen af oplysninger, men ministeren ønsker ikke at udtale sig yderligere omkring svaret. 

Flere spørgsmål - samme svar
Til trods for tre forskellige spørgsmål kender justitsministeren tilsyneladende kun ét svar.

Her er de tre spørgsmål, der er stillet til justitsministeren fra retsudvalget - og altså besvaret enslydende:
 
"Storbritannien har tilsyneladende haft kendskab til NSA's Prism-netværk, og har ifølge Guardian indhentet oplysninger fremskaffet gennem Prism 197 gange siden 2010. Har danske efterretningsmyndigheder haft adgang til data via Prism, og i så fald hvor ofte og til hvilke formål?" lyder det i spørgsmål 911, der er stillet af Enhedslistens Retsordfører, Stine Brix.

"Kan amerikanske efterretningsmyndigheder overvåge danske borgere og myndigheder, herunder ministerier, folketing, kommuner og danske virksomheder [...] og hvad vil ministeren i så fald gøre for at beskytte danske borgeres ret til privatliv og danske virksomheders og myndigheders kommunikation fra overvågning fra fremmede magter?" spørger Stine Brix i spørgsmål 912.

"Ministeren bedes redegøre for hvilket regelgrundlag, der beskytter danske borgere mod spionage eller overvågning fra amerikanske myndigheder." lyder spørgsmål nummer 915.
 
De tre spørgsmål er fremsat den 11. juni 2013, og svaret fra ministeren er kommet den 10. september 2013.

Læs også:

Interaktivt kort: Se hvem der kan overvåge dig på nettet

Tidligere Microsoft-chef: Vi hjalp FBI med at bryde krypteringsnøgler

Q&A: Få svaret på fem spørgsmål om overvågningen af dig og din virksomhed
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021 - trends, teknologi, innovation og organisationsformer

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

15. april 2021 | Læs mere


Sådan gør IT bæredygtighed til en god forretning

Presset øges i disse år på virksomheder for at begrænse klimabelastningen. IT og teknologi spiller en nøglerolle i arbejdet, hvilket er emnet for denne konference. Her kan du blive klogere på, hvordan du aktivt arbejder for at kombinere effektiv og lønsom forretningsdrift med en effektiv bæredygtighedsindsats.

20. april 2021 | Læs mere


The Successful Journey to the Cloud

Cloud usage on enterprise level is growing rapidly and for good reason. With the flexibility and scalability offered by cloud, businesses and organizations can harness new technologies, increase resiliency and adapt to changing demands at an unprecedented level. In this webinar we address some of the important issues to consider when embarking on your cloud adoption journey.

21. april 2021 | Læs mere


Premium
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen: Google og Facebook dominerer det danske annoncemarked: Så mange milliarder tjener de på danske annoncer
Google og Facebook sidder på langt over 50 procent af det danske annoncemarked. Det viser en analyse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, der samtidig påpeger, at man er opmærksom på situationen.
Computerworld
Gigantisk datalæk: 600.000 danskeres Facebook-data offentliggjort på hackerforum
Data om 533 millioner Facebook-brugere på verdensplan er i weekenden blev lækket på hackerforum.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Infrastruktur: Byg et velfungerende Data Estate i otte trin
Mange virksomheder trækker på så mange og righoldige datakilder, at det bliver stadig sværere at holde rede på alle de informationer, man har. Samtidig lever et traditionelt data warehouse sjældent op til hverken de aktuelle eller – i særdeleshed – fremtidige krav fra forretningen. Løsningen er at udvide til en egentlig Data Estate; et stykke kritisk infrastruktur som gør det muligt at opbevare, organisere, konsolidere og analysere organisationens samlede datamængde. Denne hvidbog giver et samlet billede af, hvordan man gennem otte trin bevæger sig mod at implementere og drage nytte af en Data Estate. Samt hvordan du prioriterer indsatsen, så den giver størst værdi for forretningen.