Artikel top billede

Minister: Jeg kender intet til USA's overvågning

Efter 91 dage har Folketingets retsudvalg fået svar på tre spørgsmål om den amerikanske overvågning.

Hverken justitsminister Morten Bødskov (S) eller Politiets Efterretningstjeneste, PET, kender noget som helst til den overvågning, som den amerikanske efterretningstjeneste NSA (National Security Agency) foretager af den globale internettrafik.

Det fremgår af ét enslydende svar på tre forskellige spørgsmål, der er stillet til justitsministeren af Folketingets retsudvalg.

"Hverken Politiets Efterretningstjeneste eller Justitsministeriet har nærmere kendskab til den indsamling af oplysninger, som ifølge medieomtale er foretaget af den amerikanske tjeneste National Security Agency (NSA)," skriver justitsministeren som svar på de tre spørgsmål.

Selv om svaret kun består af 26 ord, har det taget justitsministeren 91 dage at formulere det.

Computerworld har forsøgt at få Morten Bødskov til at uddybe, hvad der menes med "nærmere kendskab" til indsamlingen af oplysninger, men ministeren ønsker ikke at udtale sig yderligere omkring svaret. 

Flere spørgsmål - samme svar
Til trods for tre forskellige spørgsmål kender justitsministeren tilsyneladende kun ét svar.

Her er de tre spørgsmål, der er stillet til justitsministeren fra retsudvalget - og altså besvaret enslydende:
 
"Storbritannien har tilsyneladende haft kendskab til NSA's Prism-netværk, og har ifølge Guardian indhentet oplysninger fremskaffet gennem Prism 197 gange siden 2010. Har danske efterretningsmyndigheder haft adgang til data via Prism, og i så fald hvor ofte og til hvilke formål?" lyder det i spørgsmål 911, der er stillet af Enhedslistens Retsordfører, Stine Brix.

"Kan amerikanske efterretningsmyndigheder overvåge danske borgere og myndigheder, herunder ministerier, folketing, kommuner og danske virksomheder [...] og hvad vil ministeren i så fald gøre for at beskytte danske borgeres ret til privatliv og danske virksomheders og myndigheders kommunikation fra overvågning fra fremmede magter?" spørger Stine Brix i spørgsmål 912.

"Ministeren bedes redegøre for hvilket regelgrundlag, der beskytter danske borgere mod spionage eller overvågning fra amerikanske myndigheder." lyder spørgsmål nummer 915.
 
De tre spørgsmål er fremsat den 11. juni 2013, og svaret fra ministeren er kommet den 10. september 2013.

Læs også:

Interaktivt kort: Se hvem der kan overvåge dig på nettet

Tidligere Microsoft-chef: Vi hjalp FBI med at bryde krypteringsnøgler

Q&A: Få svaret på fem spørgsmål om overvågningen af dig og din virksomhed
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

05. december 2023 | Læs mere


Teknologien bliver den næste konkurrencedefinerende slagmark – sådan forbereder du dig

Få bud på, hvordan du kan tænke IT-planlægning som en løbende strategisk proces frem for noget, der foregår fra enkeltprojekt til enkeltprojekt. Herunder hvordan strategisk brug af IT giver dig et stærkt grundlag for at orkestrere kundeoplevelser, kunderelevans og produktivitetsforbedringer.

06. december 2023 | Læs mere


People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere