Sådan vil regeringens store it-plan ændre din hverdag

Regeringen har i dag fremlagt sine planer for en storstilet digitaliseringsplan på blandt andet sundheds- og skoleområdet frem mod 2020. Læs her, hvordan planerne kommer til at præge dit liv.

I dag har S-R-SF-regeringen flankeret af KL og Danske Regioner løftet sløret for sin længe ventede fællesoffentlige strategi for digital velfærd frem mod 2020 på skole-, sundheds- og socialområdet.

Med et driftsbudget på 400 milliarder kroner sigter regeringen efter, at der kan kappes omkring 12 milliarder kroner af budgettet frem mod 2020, hvor strategien vil være fuldt implementeret.

Finansministeren ønsker dog ikke at sætte konkrete beløb på, hvor meget it-strategien skal bidrage til besparelsen på de 12 milliarder kroner.

"Vi skal ikke bare have billigere velfærd, men vi skal også have bedre velfærd med teknologien," lød det fra finansminister Bjarne Corydon (S) på pressemødet, der ganske symbolsk blev afholdt på Plejecenter Ørestad i Sydkøbenhavn.

Han understregede samtidig, at selv om en række løsninger bliver standard i den offentlige sektor, skal der også skal være plads til 'gammeldags' løsninger i en overgangsperiode for de borgere, der har svært ved at gabe over den fagre, nye teknologi-verden.

"Folk skal selvfølgelig hjælpes i gang, hvis de har problemer med teknologien," svarede han på Computerworlds spørgsmål om, hvorvidt eksempelvis telemedicin bliver tvangsindført eller er en frivillig mulighed på fremtidens danske hospitaler.

Ikke bare en digitalisering
Økonomi- og Indenrigsminister Margrethe Vestager (R) understregede, at strategien mere handler om velfærd end om teknologi, mens hendes ministerkollega, socialminister Annette Vilhelmsen (SF) bakkede op og slog fast, at implementeringen skal ske i øjenhøjde.

"Vi skal passe på med at tro, at al ny teknologi er god teknologi. Derfor skal vi udføre planerne med respekt for, at alle skal kunne være med," sagde hun på pressemødet.

Både Kommunernes Landsforening (KL) og Danske Regioner er en del af planerne, og begge instanser fremhæver, at der skal satses benhårdt på en bedre it-infrastruktur, så tiltag som telemedicin ikke kommer til at halte nogen steder i landet.

"Og så skal vi have borgerne med, så de forstår, at vi ikke kun er ude på at spare penge," siger formanden for KL, Erik Nielsen (S).

Ud over at der mangler konkrete beløb for adskillige indsatsområder, har staten, regionerne og kommunerne med sine planer heller ikke sat klippefaste datoer på implementeringen af områderne frem mod 2020.

Læs mere om indholdet i strategien på næste side.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2.0: Forretning, innovation og udvikling

På Digitaliseringsledelse kan du derfor en række førende danske CIOs der ærligt fortæller om deres overvejelser, strategier, organisationer og resultater. På dagen får du desuden mulighed for at netværke og reflektere over indholdet i en række korte intensive sessioner samt gå i dialog med dagens stærke oplægsholdere.

05. november 2020 | Læs mere


Dell Talk: Fremtidens arbejdsplads: Få fuld udbytte af medarbejdernes kompetencer og viden

Skal du have fuldt udbytte af medarbejderes kompetencer og den viden, som din organisation ligger inde med, kræver det de rigtige værktøjer, de rigtige processer og det rigtige mindset. I denne talk får du buddet på hvordan fremtidens arbejdsplads ser ud - og hvordan den lever op til kravene fra de dygtige, mobile og kritiske medarbejdere.

06. november 2020 | Læs mere


Premium
Test: Apples nye iPhone er bygget til fart og stil: Så gode er iPhone 12 og iPhone 12 Pro
Computerworld tester: IPhone 12 og iPhone 12 Pro er bygget til fart og til at se godt ud. Varen leveres stilsikkert, men noget er overset i farten.
Computerworld
Salling Group lukker stor online-satsning efter kun et år
Millionsatsningen Fillop lukker ved årets udgang. I stedet er supermarkeds-giganten Salling Group nu på vej med en række helt nye online-satsninger, der er affødt af coronakrisen.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Beskyt virksomhedens data og digitale aktiver i døgndrift
Den massive stigning i antallet af medarbejder som arbejder hjemmefra samt et konstant omskifteligt digitalt trusselsbilleder stiller hele tiden nye og stigende krav til virksomhedens sikkerhedsinfrastruktur. Mange virksomheder står derfor overfor at skulle implementere løsninger medintelligent monitorering af data, infrastruktur samt fokuseret indsats for sikring af virksomhedens digitale aktiver. Men har på den anden side typiske ikke de nødvendige ressourcer, budget eller tiden til disse projekter – eller for den sagsskyld at blive afhængig af specifikke teknologier, dyre konsulentydelser og specialressourcer. En mulig strategi til at håndtere udfordringen kan være at vælge en komplet Cloudbaseret sikkerhedsplatform baseret på gennemprøvet AI-teknologi. Men hvordan kommer du godt i gang? Det får du svar på i denne hvidbog.