Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Sådan vil regeringens store it-plan ændre din hverdag

Regeringen har i dag fremlagt sine planer for en storstilet digitaliseringsplan på blandt andet sundheds- og skoleområdet frem mod 2020. Læs her, hvordan planerne kommer til at præge dit liv.

I dag har S-R-SF-regeringen flankeret af KL og Danske Regioner løftet sløret for sin længe ventede fællesoffentlige strategi for digital velfærd frem mod 2020 på skole-, sundheds- og socialområdet.

Med et driftsbudget på 400 milliarder kroner sigter regeringen efter, at der kan kappes omkring 12 milliarder kroner af budgettet frem mod 2020, hvor strategien vil være fuldt implementeret.

Finansministeren ønsker dog ikke at sætte konkrete beløb på, hvor meget it-strategien skal bidrage til besparelsen på de 12 milliarder kroner.

"Vi skal ikke bare have billigere velfærd, men vi skal også have bedre velfærd med teknologien," lød det fra finansminister Bjarne Corydon (S) på pressemødet, der ganske symbolsk blev afholdt på Plejecenter Ørestad i Sydkøbenhavn.

Han understregede samtidig, at selv om en række løsninger bliver standard i den offentlige sektor, skal der også skal være plads til 'gammeldags' løsninger i en overgangsperiode for de borgere, der har svært ved at gabe over den fagre, nye teknologi-verden.

"Folk skal selvfølgelig hjælpes i gang, hvis de har problemer med teknologien," svarede han på Computerworlds spørgsmål om, hvorvidt eksempelvis telemedicin bliver tvangsindført eller er en frivillig mulighed på fremtidens danske hospitaler.

Ikke bare en digitalisering

Økonomi- og Indenrigsminister Margrethe Vestager (R) understregede, at strategien mere handler om velfærd end om teknologi, mens hendes ministerkollega, socialminister Annette Vilhelmsen (SF) bakkede op og slog fast, at implementeringen skal ske i øjenhøjde.

"Vi skal passe på med at tro, at al ny teknologi er god teknologi. Derfor skal vi udføre planerne med respekt for, at alle skal kunne være med," sagde hun på pressemødet.

Både Kommunernes Landsforening (KL) og Danske Regioner er en del af planerne, og begge instanser fremhæver, at der skal satses benhårdt på en bedre it-infrastruktur, så tiltag som telemedicin ikke kommer til at halte nogen steder i landet.

"Og så skal vi have borgerne med, så de forstår, at vi ikke kun er ude på at spare penge," siger formanden for KL, Erik Nielsen (S).

Ud over at der mangler konkrete beløb for adskillige indsatsområder, har staten, regionerne og kommunerne med sine planer heller ikke sat klippefaste datoer på implementeringen af områderne frem mod 2020.

Læs mere om indholdet i strategien på næste side.

Her er indholdet i strategien

Strategien indeholder syv hovedområder, som staten, kommunerne og regionerne skal arbejde på at indfri på sundheds-, skole- og socialområdet i de kommende år.

Fokusområde 1 er udrulning af telemedicin til hele landet, hvor der både skal udbygges infrastruktur og afprøves telemedicin på nye patientgrupper ud over eksempelvis folk med rygerlunger, der er det klassiske indsatsområde. Det kunne eksempelvis være diabetespatienter og psykisk syge. 

Den nationale it-infrastruktur for telemedicin skal udbygges og afprøves inden 2015, hedder det i strategien. 

Fokusområde 2 indeholder planer for fuldt digitaliseret kommunikation på tværs i sundhedsvæsenet, hvilket blandt andet inkluderer digital booking, genbrug af sundhedsdata og et fælles medicinkort i hele sundhedssektoren.

Alle myndigheder skal kommunikere digitalt med hinanden i 2014, mens målet er, at 80 procent af borgerne skal kommunikere digitalt med sundhedsvæsenet i 2015. 

Fokusområde 3 gælder udbredelse af velfærdsteknologi i form af spiserobotter, vasketoiletter og digitalt understøttet genoptræning eksempelvis i form af træningsvideoer publiceret over nettet.

I 2017 skal en række velfærdsteknologiske løsninger frigive mindst en halv milliard kroner årligt i kommunerne. 

Fokusområde 4 gælder for socialområdet, hvor den offentlige sektor ønsker at frigøre ressourcer ved hjælp af blandt andet talegenkendelses-software til tidsbesparelse og øget datadeling i staten, kommunerne og i regionerne med henblik på en mere smidig og hurtigere sagsbehandling. 

"Hvis en borger både kommer i et misbrugscenter og i socialpsykiatrien, skal vi kunne håndtere borgerens data," forklarede socialminister Annette Vilhelmsen. 

Fokusområde 5 inkluderer digital undervisning i folkeskolen, hvor der skal skrues op for ambitionsniveauet i anvendelsen af digitale læringsmidler. I 2020 er det således planen, at digital undervisning er en del af alle relevante undervisningsforløb. 

Senest i 2018 skal elever og studerende anvende digitale redskaber som en integreret del af undervisningen, hedder det blandt andet i strategien.

Fokusområde 6 gælder også it-understøttelse i folkeskolen og omhandler kommunikationen mellem lærere, elever, pædagoger, forældre og andre interessenter.

Det betyder, at der i 2016/2017 oprettes en fælles brugerportal som brugernes digitale indgang til folkeskolen.  

Fokusområde 7 er en slags meta-fokusering, der gælder alle indsatsområder da der her bliver fastlagt krav til bredbånd, mobil NemID og fælles sikkerhedsstandarder. 

I 2014 bliver kommunerne og regionernes bredbåndsdækning kortlagt med henblik på at sammenligne, om de nu også er så langt, som de burde være. Til næste år forventes det også, at det mobile NemID baseret på Javascript er klart.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan arbejder de dygtigste CIOs med ledelse, organisation og strategi

Sparringspartner, forretningsudvikler, projektleder, evangelist, strateg og ikke mindst chef. CIO-rollen er under voldsom forandring – hvor især ledelses- og strategidelen får stadig større plads i de komplekse it-organisationer.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital