Artikel top billede

Foto: Dan Jensen

Hvert år: Dansk netbank lukker ned i flere timer

I flere timer hvert år er Danske Banks netbank lukket ned. Nets har fikset den tilsvarende udfordring.

I år 2005 skrev Computerworld: "Vintertid satte Dankortet i stå".

Problemet var overgangen til vintertid.

Pressechef hos Nets Søren Winge forklarer i dag til Computerworld:

"For flere år siden havde Nets behov for at lukke ned for kortplatformen i forbindelse med skift til vintertid og omvendt."

"Derfor kunne man ikke betale med Dankort i den periode natten til søndag," forklarer Søren Winge.

Men det er fortid.

"Da vi overgik til et nyt databasesystem (IMS 9.0), forsvandt behovet, og systemerne kunne håndtere dette på egen hånd," oplyser Søren Winge.

Men sådan er det ikke alle steder i it-landskabet.

For en af landets største banker skrev den 25. okteober 2013 på sin Facebook-profil:

"Så er det den tid på året igen... Når vi går over til vintertid natten mellem lørdag og søndag, lukker netbank og pengeautomater i et par timer."

"Skal du ud lørdag nat, kan det være en god ide at tage kontanter med, for der kan være problemer med at betale med kort og hæve penge nogle timer i løbet af natten. Rigtig god weekend."

Vice president Jeppe Buk fra Danske Bank, Personal Banking IT, har skriftligt svaret på et par spørgsmål om sagen. 

Systemer sendes på pension

"Vi lukker ned for netbank og hæveautomater, fordi ikke alle vores systemer er robuste over for, at klokken er for eksempel 01:30 to gange samme nat."

"Som en del af vores almindelige vedligeholdelse og modernisering af vores systemer pensionerer vi de systemer, der ikke er robuste overfor overgangen. Vi har i år vurderet, at vi ikke var klar til at holde åbent endnu," udtaler han.

Banken varsler kunder på hjemmeside, Facebook og via Twitter, så de har god mulighed for at være forberedte, forklarer han.

I skriver, at jeres systemer ikke er robuste nok overfor, at klokken er eksempelvis 01:30 to gange samme nat.
Hvori består det ikke-robuste i systemerne rent teknisk?

"Der er visse steder, vi stadig bruger "menneske-formatterede" tidsstempler, og når disse omkring skiftet til vintertid ikke er entydige, bliver for eksempel rækkefølgen af transaktioner tvetydig," forklarer han.

"For det meste virker systemerne fint, vi har bare endnu ikke taget beslutning om en dækkende test og holde åbent," lyder det.

I 2011 fortalte daværende SDC-direktør grinende om den "oldnordiske", men sikre metode.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Derfor afviser GK at betale løsesum efter stort ransomware-angreb: Dansk afdeling med 400 ansatte også berørt af hackerangreb
I forrige weekend blev den nordiske entreprenørvirksomhed GK ramt af et stort ransomware-angreb, der har berørt selskabets interne systemer og lækket personlige oplysninger. Men GK afviser på det kraftigste, at ville indlede forhandling med hackerne om frigivelse af data. "Vi anser angrebet for at være en kriminel handling og har anmeldt forholdet til politiet," oplyser GK til Computerworld.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Derfor virker mailbårne angreb – og sådan beskytter du dig
Cyberangreb via email er blandt de mest udbredte cybertrusler, og i dette whitepaper får du viden om hvordan de mest udbredte typer fungerer, detekteres og afvises.