Artikel top billede

Foto: Povl Rasmussen.

Ny Microsoft-salgsmodel: Kunøe-selskab vil selv

Ib Kunøes it-virksomhed Columbus vil øget salget af egen software. Software fra Microsofts Bill Gates, som den danske it-rigmand har mødt, er dog fortsat med ombord.

Den danske it-milliardær Ib Kunøe, der blandt andet ejer Columbus, har personligt mødt Microsoft-stifter Bill Gates, og Columbus har haft et overordentligt tæt samarbejde med it-giganten.

Det vil fortsætte, men selskabet vil nu i stigende grad fokusere på salg af egen software.

Sådan lyder det fra Columbus, hvis mål er en indtjening på 100 millioner kroner i år 2015.

Af 3. kvartals meddelsen kan man læse, at omsætningen er de første tre kvartaler er 636,2 millioner kroner og EBITDA er 41,3 millioner i perioden.

Microsoft ændrer salgsmodel

Allerede i 2012 kom det frem, at Microsoft indførte en ny licensmodel, der ville ramme forhandlere på pengepungen.

Hos Columbus berører man også forholdet til Microsoft i meddelelsen til markedet og investorer:

"Omsætningen af eksterne softwarelicenser er faldet. Den væsentligste baggrund hertil er, at vores hovedleverandør Microsoft er i gang med at ændre salgsmodellen," står der.

Den væsentligste ændring i salgsmodellen er, at Columbus ikke forestår faktureringen og "ikke bærer debitorrisikoen", forklares det.

Columbus modtager i stedet en salgsprovision, ligesom salgsprovisionen optjenes over tre år i stedet for ét år.

"Udviklingen er forventet, men går hurtigere end først antaget," skriver ledelsen med bestyrelsesformand Ib Kunøe i spidsen i meddelelsen.

Ergo er vejen mod en ny fokusering født.

"Columbus ser udviklingen som en mulighed for at øge salget af konsulentydelser og eget software, idet den samlede initiale investering i forretningssystemer for kunderne bliver mindre," skriver selskabet.

I et strategi-skriv udsendt samme dag skærer topchef Thomas Honoré det ud i pap.

"Det strategiske mål er stadig at transformere Columbus fra en generel it-forhandler til en konsulentvirksomhed fokuseret på egne løsninger inden for produktions-, fødevare- og detailbrancherne," står der i der skrivet, som understreger at øget salg af egen software "mindske afhængigheden af tredjepartleverandører."

Og målsætningen er sådan set heller ikke til at misforstå:

"Baseret på vores halvvejsstatus for Columbus har Columbus vedtaget en strategisk langsigtet målsætning om en indtjening (EBITDA før aktiebaseret aflønning) i niveauet DKK 100 mio. i 2015," skriver ledelsen.

Koncernchef Thomas Honoré understreger dog overfor Computerworld, at Microsoft fortsat vil være en tæt partner.

Interview: Her er vi på vej hen

Overordnet mener koncernchef Thomas Honoré fra Columbus, at det går godt i selskabet.

"Det går den rigtige vej. Vi har ryddet op i antal af lande og fokuseret forretningen," udtaler han.

Han forklarer videre, at salget af egne software komponenter til udvalgte branchen vil blive fokus-område i fremtiden.

"Det er her vi har det suverænt største vækstpotentiale," siger han.

Men det vil fortsat være i tæt samarbejde med Microsoft.

"Microsoft er vores hovedleverandør og vi sælger produkter i samarbejde med dem. Så jeg er sikker på, at de er godt tilfreds," siger Thomas Honoré.

Selskabet egen software er allerede udviklet og skal nu yderligere ud over rampen, forklarer topchefen.

Direkte adspurgt hvor meget mersalg Columbus har haft af egen software lyder svaret:

"Alene i Q3 er salget af eget software steget med 22 procent. Og over hele året 11 procent," siger han.

Skærer ned på antal lande

Samtidig har selskabet lukket ned i en stribe lande, så selskabet nu i stedet for i 21 lande, findes i 6 operative enheder.

"Vi har lukket ned de steder, hvor det vil være relativt sværere for os at vækste," siger han.

I år afspejler nedlukningerne sig konkret i, at Columbus har måtte nedskrive resultatet med 9 millioner i første halvår i år, oplyser han.

Topchefen har i øvrigt ingen kommentarer til dagens fald på omkring på 7 procentpoint på Columbus-aktien.

"Vi fokuserer på at gøre resultaterne så gode som muligt," siger han.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.