Artikel top billede

(Foto: 2013 / Lars K. Andersen)

Big data-ekspert: Sådan kommer du i gang

Big data er en af den slags begreber, alle kender, men som meget få er i gang med. Vi har spurgt en ekspert, hvad begrebet egentlig dækker over, hvordan du kommer i gang og hvad it-afdelingens rolle er.

Hvad dækker big data egentlig over?

Patricia Florissi burde have et af den slags visitkort med en ekstra flap, som du kan folde ud - og hvor alle de imponerende titler kan oplistes: PhD, MBA og ikke mindst CTO hos storage- og cloud-giganten EMC.

Så jeg blinker en ekstra gang, da hun - efter sin keynote på EMC's forum i København - starter med at byde mig et stykke ost fra en serviet, der indtil for to minutter siden lå i lommen.

Vi skulle egentlig snakke om it-afdelingerns rolle i en verden fascineret af big data-hypen, men den knap så corporate-tilgang til interviewet får mig til at starte et andet sted, imens jeg gumler på min velsmagende oste-gave:

Hvorfor diskuterer vi big data nu? Hvad er det, som er kommet på plads, så det er relevant?

"Det er der en meget simpel grund til. I starten af 90'erne havde virksomhederne købt it til enten forskning i for eksempel simuleringer eller til business-brug, som CRM eller økonomisystemer. Omkring år 2000 skabte Google skyen til noget, som hverken var forskning eller traditionel business. Det de gjorde var at bringe it til massemarkedet på en måde, som ikke var fysisk placeret hos folk."

"Dermed så virksomhederne, at det var nemt at samle data. I 2010 viste Google så virksomheder, at de med deres tilgang også havde både skalerbarhed og var billigere. Det skulle på plads først," forklarer Patricia Florissi.

Hun sammenligner udviklingen med den, som den traditionelle industriproduktion har gennemgået:

"Big data handler om de forskellige måder, som man gør tingene på. Men man skal have produkterne. Mange af de ting, vi kender i dag, kunne man ikke skabe, før aluminium kunne forarbejdes eller før fiber-teknologi - man skulle først opnå kvalitet og de rette forarbejdningsprocesser."

De sidste år er big data-begrebet blevet brugt mere. Men hvordan definerer du big data? Hvad er det egentlig?

"Det er for mig et hvilket som helst dataset, som får dig til at tænke på en anden made. Så hvis du ikke er i gang med noget, som får dig til at analysere på en anden måde - som udfordrer den måde du tænker på - er det ikke big data. Big data er et relativt koncept, ikke et absolut", forklarer Patricia Florissi og fortsætter:

"Big data handler for mig slet ikke om størrelsen. Langt hovedparten af data er nye data - det er data, som du ikke tidligere kunne få. Derfor handler det ikke om størrelsen, men om granuliteten i data, altså hvor fine data-kornene så at sige er."

Sådan kommer du i gang

Med al den fokus på big i big data kan det være svært at komme i gang. Hvad er dit råd til folk, som vil starte med big data i deres virksomhed?

"Start i det små. Det data som du har internt i huset er ofte det bedste sted at starte, uden at du skal ud og finde andre datakilder. Jeg har set mange succesfulde in-house projekter med egne data. Bare det at dumpe dine egne data i en Hadoop-database er en god start - ikke mindst fordi du nemt kan gemme meget mere data i dag end nogensinde før."

Men samtidig understreger Patricia Florissi også, at data skal bruges:

"Big data har værdi, hvis du får noget ud af det. Du må ikke tænke på det, som om at du er på vej i krig og skal lave ekstra forsyningslagre. De data du samler, er noget som du skal bruge nu."

Læs også: Bliv klogere på Hadoop teknologien her

Når nu ledelsen har været til konference og kommer hjem og taler om big data. Hvad er it-afdelingens rolle her?

"It's opgave er at lave big data nemmere og sikrere. Sikrere fordi data har en værdi, det skal vi ikke lukke ud eller give adgang til. Og så nemmere fordi vi skal vise, hvordan det skal gøres.", forklarer Patricia Florissi og fortsætter:

"It skal være med til at skabe en skalerbar arkitektur. Skalerbart og fleksibelt. It-afdelingen må skabe en data-struktur, gøre data tilgængeligt som råmateriale og samtidig levere værktøjerne til at behandle data. Det skal være nemt at starte applikationer op inden for big data."

Hvordan løses den rolle så i dine øjne i dag?

"It-afdelingen er dem, som er langsomst til at samle dette her koncept op. Jeg forventer ikke, at it-afdelingerne bliver data-analytikere. De skal gøre data og muligheder tilgængelige," slutter Patricia Florissi.

På Youtube kan du se en video med Patricia Florissi, som forklarer om hendes syn på big data begrebet.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk effektivitet og bundlinje i ét hug

Fleksibilitet, valgfrihed og bæredygtighed er nogle af de områder, som vægtes særligt højt, især blandt de yngre generationer, når de skal vælge eller blive på en arbejdsplads. På eventet kan du få konkrete løsningsforslag til, hvordan du med en fleksibel IT-strategi og det frie IT-valg, kan give medarbejderne medbestemmelse omkring valg af digitalt arbejdsudstyr og samtidig være mere miljøbevidste i deres valg.

06. juni 2023 | Læs mere


Kom godt i gang og få det fulde udbytte med Dynamics 365 FO

Overvejelser, forberedelser og implementering. CGI's eksperter stiller skarp på Microsoft Dynamics 365 FO og merværdien ved samspillet med Azure og Power Platform.

06. juni 2023 | Læs mere


Cybersecurity Excellence Day 2023

Sikkerhed er et vidt begreb, og antallet af produkter og services nærmest eksploderer i takt med, at trusselsbilledet bliver stadig mere mudret og faretruende. På årets Cybersecurity Excellence Day kommer vi hele vejen rundt, så du får et solidt grundlag for at skelne mellem de aktuelt mest værdifulde teknologier fra buzzwords og ny vin på gamle flasker.

07. juni 2023 | Læs mere