Artikel top billede

Afsløring: Styrelse indgik seks ulovlige it-aftaler

En dansk styrelse har indgået it-aftaler uden udbud - stik imod reglerne.

Rigsrevisionens kontrol har afsløret, at det sejler hos NaturErhvervsstyrelsen, når der indgåes it-aftaler.

Nu kan Computerworld oplyse, at hele seks it-aftaler er indgået stik imod reglerne om udbud.

Revisionen påpegede i sin nylige rapport, at tre aftaler i 2012 var indgået uden udbud, selv om beløbene var mellem 0,9 og 1,3 millioner kroner.

Styrelsen har siden varslet en undersøgelse af andre kontrakter.

Resultatet er opsigtsvækkende.

"Siden har vi foretaget en intern analyse af gamle kontrakter i de tre tidligere direktorater. Set over en 10-årig periode er der seks tilfælde, hvor opgaver skulle have været sendt i udbud."

"I en række tilfælde har opgaverne været konkurrenceudsat oprindeligt, men blev fejlagtigt ikke sendt i udbud, da kontrakterne blev forlænget," forklarer pressemedarbejder Jens Fuglsang Edelholt fra NaturErhvervsstyrelsen i en mail til Computerworld.

It-opgaverne

"De seks opgaver, det drejer sig om, er: Det Centrale Bigårdsregister - Frøcertificeringssystemet - Fisketegnssystemet - Sattelitkommunikation - PDGIS-systemet samt SAS-licenser," skriver han videre.

Lige nu arbejder NaturErhvervsstyrelsen på højtryk for at rette op på fejlene.

"Vi er i gang med at rette op på de forhold og har allerede sendt tre af de seks gamle opgaver i fornyet udbud."

"De resterende tre er på vej til at blive sendt i udbud," skriver han i mailen.

Men det stopper ikke der. Faktisk ansætter man ekstra personale for at få overholdt reglerne på området.

Ekstra personale hyres ind

"Derudover har vi strammet op på vores interne procedurer, og vi er i gang med at ansætte ekstra personale for at sørge for, at udbudspraksis bliver overholdt fremadrettet," skriver han. 

Omkring de tre aftaler fra 2012, der blev omtalt i Rigsrevisionens nylige rapport, hedder det:

"I forbindelse med fusionen af dele af Plantedirektoratet, Fiskeridirektoratet og FødevareErhverv i 2010 til NaturErhvervstyrelsen indgik den nye styrelse en række kontrakter med PA Consulting Group om nogle særlige opgaver i forbindelse med fusionen."

"Kontrakterne var under udbudsgrænsen, men det har siden vist sig, at tre af opgaverne viste sig at være større end forventet, og det medførte, at den endelige udgift endte højere end udbudsgrænsen," forklarer han om de kontrakter.

Computerworld arbejder på at få oplyst, hvor stor værdi de seks ulovligt indgåede it-kontrakter har, og hvilke leverandører der fik dem uden om udbud.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

05. december 2023 | Læs mere


Teknologien bliver den næste konkurrencedefinerende slagmark – sådan forbereder du dig

Få bud på, hvordan du kan tænke IT-planlægning som en løbende strategisk proces frem for noget, der foregår fra enkeltprojekt til enkeltprojekt. Herunder hvordan strategisk brug af IT giver dig et stærkt grundlag for at orkestrere kundeoplevelser, kunderelevans og produktivitetsforbedringer.

06. december 2023 | Læs mere


People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere