Artikel top billede

Avis: NSA-overvågning foregår i danske datacentre

NSA-overvågningsskandalen er lige pludselig rykket meget tæt på Danmark. Læs her, hvordan USA muligvis har haft snablen nede i danske databaser i flere år.

Den amerikanske sikkerhedstjeneste NSA har længe haft snablen nede i danske data via datacentre i Danmark, forlyder det fra The New York Times.

Avisen kunne i weekenden publicere lækkede dokumenter fra NSA, der beskrev, hvordan USA igennem et program med navnet 'Packaged Goods' overvåger, hvordan informationer og data bevæger sig rundt på nettet.

I de lækkede dokumenter fremgår det af en liste, at overvågningen foregår i datacentre, der blandt andet befinder sig i Danmark, Tyskland og Polen.

Overvågningen skulle ifølge kilder i den amerikanske regering foregå ved, at efterretningstjenester bruger frontselskaber til at møve sig ind på servere i datacentre, der ikke har noget kendskab til overvågningen, skriver Politiken.

Fra disse datacentre kan NSA så tilsyneladende gennemtrawle danske data.

Har regeringen givet grønt lys?

Hvis de seneste rygter om massiv NSA-overvågning i Danmark er sande, er et af de store spørgsmål, hvorvidt den danske regering har kendt til systematisk overvågning af Danmark og danskerne via spionprogrammer.

Indtil videre har justitsminister Morten Bødskov (S), Politiets Efterretningstjeneste og Forsvarets Efterretningstjeneste ikke ønsket at udtale sig om sagen.

Men det får ikke Enhedslistens retsordfører Pernille Skipper til at slække på krav om at få oplyst, hvordan overvågningen mod Danmark er iværksat.

"Vi må nu have opklaret, om den danske regering har givet tilladelse til, at NSA foretager overvågning i Danmark," forklarer Pernille Skipper til Politiken.

"Hvis jeg var Danmarks regering, ville jeg være meget mistænksom over for, om et firma som CSC har tilstrækkelig integritet til ikke at dele informationerne med NSA"

CSC kunne være en nøgle
Selvsamme avis kunne i weekenden berette om et særdeles tæt parløb mellem NSA og den amerikanske it-gigant CSC, som i Danmark blandt andet hoster CPR-numre, Skats data og flere af politiets databaser.

Blandt andet har CSC stillet private fly til rådighed i 2004 og 2005, da CIA transporterede terrormistænkte over europæisk territorium i hemmelige fangetransporter.

En tidligere højtstående officer i NSA, Thomas Drake, der forlod sikkerhedstjenesten i 2007, siger til Politiken om NSA og CSC's mulige samarbejde i Danmark:

"En af de dybe hemmeligheder om USA's sikkerhedstjenester er, at de har et meget tæt samarbejde med private aktører, og en del af samarbejdet er at udveksle data. Hvis jeg var Danmarks regering, ville jeg være meget mistænksom over for, om et firma som CSC har tilstrækkelig integritet til ikke at dele informationerne med NSA."

CSC bekræfter i en mail til Politiken, at selskabet overholder lovene i både USA og i alle de lande, hvor selskabet opererer - herunder Danmark.

Læs også:

Undersøgelse: Er dine danske data sikre hos IBM, Google, Apple, CSC eller Microsoft?

Sådan kan USA tvinge danske firmaer til at udlevere dine data
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI & machine learning i dagligdagen – teknologi og best practice

Kunstig intelligens og machine learning er i gang med at forandre de måder, som vi arbejder på i organisationer og virksomheder - både i det store og i det små. Bliv inspireret til hvordan kan du selv udnytte dem til at gøre din organisation klogere, skarpere og mere effektiv.

06. december 2022 | Læs mere


ERP løsninger til SMV segmentet

For små og mellemstore virksomheder gemmer der sig meget store muligheder for effektivisering og data-udnyttelse i valget af ERP-system. Med det rigtige valg kan man udnytte eksempelvis machine learning, AI, procesautomatisering og meget andet på tværs af hele organisationen til blandt andet lagerstyring, produktion, distribution, intelligent afrapportering.

07. december 2022 | Læs mere


Identity & Access Management - sådan holder du din virksomhed sikker

God styring af brugerrettigheder er en af de mest effektive måder til at højne it-sikkerheden. For det kan hurtigt gå galt, hvis system-rettigheder, system-adgang og lignende ikke hele tiden opdateres. Kom og hør om erfaringer og muligheder til hurtigt og nemt hele tiden at sikre, at der er styr på brugerrettighederne i hele din organisation- også uden at genere brugerne.

08. december 2022 | Læs mere