Artikel top billede

Avis: NSA-overvågning foregår i danske datacentre

NSA-overvågningsskandalen er lige pludselig rykket meget tæt på Danmark. Læs her, hvordan USA muligvis har haft snablen nede i danske databaser i flere år.

Den amerikanske sikkerhedstjeneste NSA har længe haft snablen nede i danske data via datacentre i Danmark, forlyder det fra The New York Times.

Avisen kunne i weekenden publicere lækkede dokumenter fra NSA, der beskrev, hvordan USA igennem et program med navnet 'Packaged Goods' overvåger, hvordan informationer og data bevæger sig rundt på nettet.

I de lækkede dokumenter fremgår det af en liste, at overvågningen foregår i datacentre, der blandt andet befinder sig i Danmark, Tyskland og Polen.

Overvågningen skulle ifølge kilder i den amerikanske regering foregå ved, at efterretningstjenester bruger frontselskaber til at møve sig ind på servere i datacentre, der ikke har noget kendskab til overvågningen, skriver Politiken.

Fra disse datacentre kan NSA så tilsyneladende gennemtrawle danske data.

Har regeringen givet grønt lys?

Hvis de seneste rygter om massiv NSA-overvågning i Danmark er sande, er et af de store spørgsmål, hvorvidt den danske regering har kendt til systematisk overvågning af Danmark og danskerne via spionprogrammer.

Indtil videre har justitsminister Morten Bødskov (S), Politiets Efterretningstjeneste og Forsvarets Efterretningstjeneste ikke ønsket at udtale sig om sagen.

Men det får ikke Enhedslistens retsordfører Pernille Skipper til at slække på krav om at få oplyst, hvordan overvågningen mod Danmark er iværksat.

"Vi må nu have opklaret, om den danske regering har givet tilladelse til, at NSA foretager overvågning i Danmark," forklarer Pernille Skipper til Politiken.

"Hvis jeg var Danmarks regering, ville jeg være meget mistænksom over for, om et firma som CSC har tilstrækkelig integritet til ikke at dele informationerne med NSA"

CSC kunne være en nøgle
Selvsamme avis kunne i weekenden berette om et særdeles tæt parløb mellem NSA og den amerikanske it-gigant CSC, som i Danmark blandt andet hoster CPR-numre, Skats data og flere af politiets databaser.

Blandt andet har CSC stillet private fly til rådighed i 2004 og 2005, da CIA transporterede terrormistænkte over europæisk territorium i hemmelige fangetransporter.

En tidligere højtstående officer i NSA, Thomas Drake, der forlod sikkerhedstjenesten i 2007, siger til Politiken om NSA og CSC's mulige samarbejde i Danmark:

"En af de dybe hemmeligheder om USA's sikkerhedstjenester er, at de har et meget tæt samarbejde med private aktører, og en del af samarbejdet er at udveksle data. Hvis jeg var Danmarks regering, ville jeg være meget mistænksom over for, om et firma som CSC har tilstrækkelig integritet til ikke at dele informationerne med NSA."

CSC bekræfter i en mail til Politiken, at selskabet overholder lovene i både USA og i alle de lande, hvor selskabet opererer - herunder Danmark.

Læs også:

Undersøgelse: Er dine danske data sikre hos IBM, Google, Apple, CSC eller Microsoft?

Sådan kan USA tvinge danske firmaer til at udlevere dine data
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere


Sådan styrker du din forsyningskæde gennem digitalisering

I dette webinar bygger CGI's eksperter bro mellem de overordnede, strategiske aspekter af den digitale værdikæde og mere konkret de nye muligheder, Intelligent Order Management til Microsoft Dynamics 365 FO byder på.

09. december 2021 | Læs mere