Avis: NSA-overvågning foregår i danske datacentre

NSA-overvågningsskandalen er lige pludselig rykket meget tæt på Danmark. Læs her, hvordan USA muligvis har haft snablen nede i danske databaser i flere år.

Den amerikanske sikkerhedstjeneste NSA har længe haft snablen nede i danske data via datacentre i Danmark, forlyder det fra The New York Times.

Avisen kunne i weekenden publicere lækkede dokumenter fra NSA, der beskrev, hvordan USA igennem et program med navnet 'Packaged Goods' overvåger, hvordan informationer og data bevæger sig rundt på nettet.

I de lækkede dokumenter fremgår det af en liste, at overvågningen foregår i datacentre, der blandt andet befinder sig i Danmark, Tyskland og Polen.

Overvågningen skulle ifølge kilder i den amerikanske regering foregå ved, at efterretningstjenester bruger frontselskaber til at møve sig ind på servere i datacentre, der ikke har noget kendskab til overvågningen, skriver Politiken.

Fra disse datacentre kan NSA så tilsyneladende gennemtrawle danske data.

Har regeringen givet grønt lys?
Hvis de seneste rygter om massiv NSA-overvågning i Danmark er sande, er et af de store spørgsmål, hvorvidt den danske regering har kendt til systematisk overvågning af Danmark og danskerne via spionprogrammer.

Indtil videre har justitsminister Morten Bødskov (S), Politiets Efterretningstjeneste og Forsvarets Efterretningstjeneste ikke ønsket at udtale sig om sagen.

Men det får ikke Enhedslistens retsordfører Pernille Skipper til at slække på krav om at få oplyst, hvordan overvågningen mod Danmark er iværksat.

"Vi må nu have opklaret, om den danske regering har givet tilladelse til, at NSA foretager overvågning i Danmark," forklarer Pernille Skipper til Politiken.
"Hvis jeg var Danmarks regering, ville jeg være meget mistænksom over for, om et firma som CSC har tilstrækkelig integritet til ikke at dele informationerne med NSA"

CSC kunne være en nøgle
Selvsamme avis kunne i weekenden berette om et særdeles tæt parløb mellem NSA og den amerikanske it-gigant CSC, som i Danmark blandt andet hoster CPR-numre, Skats data og flere af politiets databaser.

Blandt andet har CSC stillet private fly til rådighed i 2004 og 2005, da CIA transporterede terrormistænkte over europæisk territorium i hemmelige fangetransporter.

En tidligere højtstående officer i NSA, Thomas Drake, der forlod sikkerhedstjenesten i 2007, siger til Politiken om NSA og CSC's mulige samarbejde i Danmark:

"En af de dybe hemmeligheder om USA's sikkerhedstjenester er, at de har et meget tæt samarbejde med private aktører, og en del af samarbejdet er at udveksle data. Hvis jeg var Danmarks regering, ville jeg være meget mistænksom over for, om et firma som CSC har tilstrækkelig integritet til ikke at dele informationerne med NSA."

CSC bekræfter i en mail til Politiken, at selskabet overholder lovene i både USA og i alle de lande, hvor selskabet opererer - herunder Danmark.

Læs også:

Undersøgelse: Er dine danske data sikre hos IBM, Google, Apple, CSC eller Microsoft?

Sådan kan USA tvinge danske firmaer til at udlevere dine dataYtringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Cloud-teknologi sikrede dronningens corona-tale - men DRs CIO Mikkel Müller er slet ikke færdig med cloud endnu
Uden cloud og den rette cloud-strategi havde DR ikke haft samme muligheder eller nye digitale produkter. Det fortæller CIO Mikkel Müller til Computerworld - hvor han også uddyber hvordan han ser resten af it-landskabet bevæge sig mod cloud og hvordan udviklere efterspørger de moderne værktøjer.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Få arkitekturen på plads uden omfattende specialtilpasninger eller kodefærdigheder
I dette whitepaper får du en indsigt i KMDs WorkZone informationsplatform til private og offentlige virksomheder. Med WorkZone kan du modellere din specialiserede forretningsunderstøttelse entitet for entitet, opgave for opgave, proces for proces, så informationsarkitekturen flugter meget præcist med krav og ønsker. Og fordi KMD WorkZone er baseret på standardkomponenter og bliver driftet af KMD, er der altid styr på sikkerhed, governance og compliance. Dette whitepaper beskriver, hvordan KMD WorkZone fungerer som navet i en samlet informationsarkitektur på tværs af systemlandskabet og de enkelte fagløsninger. KMD WorkZone til understøttelse af eksempelvis Case Management, Records Management, Content Management, Contract Lifecycle Management og en række andre datadiscipliner uden behov for omfattende analyse, modellering eller konfigurationsprojekter.