Artikel top billede

It-firma hev politiet i retten: Men tabte halv million

En dansk it-virksomhed hev politiet i retten for at få erstatning i omstridt it-udbud, men tabte og må betale en halv million kroner.

Det blev en dyr fornøjelse for dansk it-virksomhed at hive politiet i retten.

For Østre Landsret har i en afsagt dom bestemt, at firmaet Finn Frogne A/S skal betale en halv million kroner i sagsomkostninger til Rigspolitiet.

"...Finn Frogne A/S skulle betale 500.000 kr. i delvise sagsomkostninger til Rigspolitiet, idet selskabet, der havde anlagt sagen på baggrund af klagenævnets kendelse, måtte anses for den overvejende tabende part," hedder det på rettens hjemmeside.

Selskabet havde hevet Rigspolitiet i retten, efter at en kendelse i Klagenævn for Udbud var faldet ud til it-virksomhedens fordel.

Sagen drejer sig om det såkaldte SINE-projekt, hvor der i øvrigt også verserer to andre retssager.

Læs mere om det her.

Konkret drejer selve Frogne-sagen sig om, at Termas kontrakt i forbindelse med SINE blev nedjusteret og ændret - uden at have været sendt i genudbud. 

Oprindeligt var opgaven stillet op til at have en værdi i omegnen af en halv milliard kroner inklusiv optioner.

Men i stedet endte Terma-kontrakten med en værdi på 85 millioner kroner, hvoraf 35 millioner kroner vedrørte 12 radio-dispatches og resten vedrørte to centrale server-farme. 

Den ordre ville have været interessant for Finn Frogne A/S, er selskabets pointe omkring det manglende genudbud. 

Ikke grundlag for ophævelse

Men ifølge Landsretten er der ikke grundlag for "...at erklære forligsaftalen (kontrakten med Terma, red) uden virkning, da Rigspolitiet forinden indgåelsen af forligsaftalen havde fulgt fremgangsmåden i håndhævelseslovens § 4 og herunder offentliggjort en bekendtgørelse om, at man agtede at indgå forligsaftalen".

Sagt lidt firkanktet: Det var mildt sagt ikke en køn proces omkring kontraktindgåelsen og nedjusteringen med Terma. Men der er ikke belæg for at straffe kunden i form af en ophævelse af aftalen.

Læs mere om sagen her.

Peter Carpentier: Intet nyt
Hos den indklagede part, kunden, lader der naturligvis til at være glæde over dommen.

"Østre Landsret kommer frem til samme resultat som Klagenævnet for Udbud tidligere var kommet frem til, så for så vidt er der ikke noget nyt i sagen," lyder vurderingen fra sekretariatschef Peter Carpentier fra Rigspolitiets Center for Beredskabskommunikation til beredskabsinfo.dk.

"Jeg noterer dog med tilfredshed, at Østre Landsret ikke fandt grundlag for at erklære den indgåede aftale uden virkning. Det betyder, at politiet kan køre videre med den radio-dispatchløsning, der er leveret af Terma A/S. Samtidig bør det bemærkes, at Østre Landsret anser Finn Frogne A/S som den overvejende tabende part i sagen, hvorfor Finn Frogne A/S skal betale 500.000 kr. i delvise sagsomkostninger til Rigspolitiet", udtaler han videre.

Rigspolitiets Center for Beredskabskommunikation er i dag ansvarlig for drift og udvikling af SINE, oplyses det.

Direktør Kaare Frogne fra Finn Frogne A/S har på nuværende tidspunkt ingen kommentarer til sagen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere