Artikel top billede

Pas på: Her risikerer du at skabe en uønsket data-silo

Der er i mange organisationer et ønske om at nedbryde data-siloerne, men faktisk kan det gå den stik modsatte vej, hvis du ikke er opmærksom på en særlig udfordring.

Der er en udbredt sammenblanding af, hvad der er master data, og hvad der er data, der er tilnyttet en specifik forretningsapplikation.

Sådan skriver Gartner-rådgiver Andrew White i et blogindlæg.

"Begge typer data bliver anvendt af og er nødvendige for forretnings-applikationer for at kunne klare opgaven. Men adskillelsen, der er relativ ny i industrien, mangler i mange organisationer."

Andrew White forklarer i sit indlæg, at det er vigtigt at kunne se forskellen på de to typer data, fordi forretningssystemer bliver mere og mere komplekse i takt med, at blandt andet mobil-apps og cloud-løsninger tages i brug.

Alle former for forretnings-applikationer gør brug af data, og mange applikationer kan gøre brug af de samme data, mens andre applikationer har deres egne data.

Her er forskellen

Gartner mener derfor, at denne data-definition er vigtig:

- Applikations-specifikke data bruges kun af den applikation. Disse data optræder ikke andre steder i applikations-landskabet.

- Master data er fælles data på tværs af mange applikationer. Det er ikke noget, der er specifikt for nogen applikation.

Forklaringen på, at adskillelsen af de to typer data bliver stadig vigtigere, er ifølge Andrew White, at man frem for alt ikke ønsker, at der opstår endnu en data-silo.

"Hvis du ikke er opmærksom på denne skelnen, er der en en risiko for, at dit nye centrum for master data management bogstaveligt talt, over tid, vil udvikle sig til endnu en opsvulmet, ERP-lignende data-model."

"Vi vil have fejlet og være tilbage, hvor det hele startede," skriver Gartner-rådgiveren med henvisningen til, at man i de fleste organisationer jo netop ønsker et opgør med data-siloerne.

Konsekvensen af nye data-siloer vil blandt andet være, at vi skal bøvle med at kopiere data frem og tilbage, at integrationen besværliggøres, og at man ikke opnår den agilitet, der ellers er et mantra i de fleste it-afdelinger.

Du kan læse mere om, at data i mange tilfælde er knyttet til specifikke applikationer, her.

Læs også:

Fremtidens filsystem: Mapperne forsvinder fra din pc
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Skab en bedre bundlinje ved at gentænke rammerne i kampen om fremtidens talenter

Mennesker er forskellige og medarbejdere arbejder forskelligt. Nøglen til succes for fremtidens virksomheder er at tage udgangspunkt i de ansattes forskellige og individuelle behov. Kort sagt behandler du dine medarbejdere ens ved at behandle dem forskelligt

07. februar 2023 | Læs mere


Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere