Artikel top billede

Pas på: Her risikerer du at skabe en uønsket data-silo

Der er i mange organisationer et ønske om at nedbryde data-siloerne, men faktisk kan det gå den stik modsatte vej, hvis du ikke er opmærksom på en særlig udfordring.

Der er en udbredt sammenblanding af, hvad der er master data, og hvad der er data, der er tilnyttet en specifik forretningsapplikation.

Sådan skriver Gartner-rådgiver Andrew White i et blogindlæg.

"Begge typer data bliver anvendt af og er nødvendige for forretnings-applikationer for at kunne klare opgaven. Men adskillelsen, der er relativ ny i industrien, mangler i mange organisationer."

Andrew White forklarer i sit indlæg, at det er vigtigt at kunne se forskellen på de to typer data, fordi forretningssystemer bliver mere og mere komplekse i takt med, at blandt andet mobil-apps og cloud-løsninger tages i brug.

Alle former for forretnings-applikationer gør brug af data, og mange applikationer kan gøre brug af de samme data, mens andre applikationer har deres egne data.

Her er forskellen

Gartner mener derfor, at denne data-definition er vigtig:

- Applikations-specifikke data bruges kun af den applikation. Disse data optræder ikke andre steder i applikations-landskabet.

- Master data er fælles data på tværs af mange applikationer. Det er ikke noget, der er specifikt for nogen applikation.

Forklaringen på, at adskillelsen af de to typer data bliver stadig vigtigere, er ifølge Andrew White, at man frem for alt ikke ønsker, at der opstår endnu en data-silo.

"Hvis du ikke er opmærksom på denne skelnen, er der en en risiko for, at dit nye centrum for master data management bogstaveligt talt, over tid, vil udvikle sig til endnu en opsvulmet, ERP-lignende data-model."

"Vi vil have fejlet og være tilbage, hvor det hele startede," skriver Gartner-rådgiveren med henvisningen til, at man i de fleste organisationer jo netop ønsker et opgør med data-siloerne.

Konsekvensen af nye data-siloer vil blandt andet være, at vi skal bøvle med at kopiere data frem og tilbage, at integrationen besværliggøres, og at man ikke opnår den agilitet, der ellers er et mantra i de fleste it-afdelinger.

Du kan læse mere om, at data i mange tilfælde er knyttet til specifikke applikationer, her.

Læs også:

Fremtidens filsystem: Mapperne forsvinder fra din pc
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Drukner din sikkerhed i et hav af falske advarsler?

Der er et konstant våbenkapløb i gang mellem de værktøjer, din IT-sikkerhedsafdeling har til rådighed og et stigende antal komplekse og mangeartede cybertrusler. Men når sikkerhedsinfrastrukturen udbygges, stiger kompleksiteten og mængden af advarsler også. Hermed får du svært ved at skelne mellem et stort antal falsk positive og de få – men reelle og kritiske! – advarsler, du skal prioritere at håndtere. Bliv klogere på hvordan du håndtere det.

15. juni 2021 | Læs mere


Datadrevet forretning 2021: Sæt automatisering og data på den strategiske dagsorden

Ved at anvende data på den korrekte måde, kan du og din virksomhed for alvor sætte skub i konkurrencen. Der ligger en værdifuld viden om kunder, kundeadfærd, konkurrenter, markeder og meget andet i den data, der svæver rundt omkring os. Med den nyeste teknologi er det endda blevet nemmere at automatisere disse processer.

16. juni 2021 | Læs mere


Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på incidents. Det handler om at eliminere kompleksitet, det handler om at fortsat sikre smidighed og fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Premium
Test: Duer Samsungs første Pro-pc'er til noget?
Samsung Galaxy Book Pro serien er et bevis på, at de etablerede pc-producenter får sig en formidabel udfordrer i den sydkoreanske supersværvægter.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Smid lænkerne, ryd op i legacy-IT og kom videre på den digitale rejse
Få indblik i gennemprøvet metodik, som gør det muligt at analysere og gennemskue præcis hvordan du moderniserer dine legacy-systemer.