Artikel top billede

Microsofts teknologidirektør fortæller om bagdøre i firmaets software.

Microsoft: Vi vil udlevere følsomme data i fremtiden

Microsofts danske teknologidirektør benægter, at der er bagdøre i firmaets software, så efterretningstjenester kan kigge med i dine data. Men de vil stadig udlevere dem.

Datasikkerheds-konference:
"Jeg vil gerne aflive en myte. Vi har ikke bagdøre i vores programmer."

Sådan lød det fra talerstolen, da Microsoft tekniske direktør, Ole Kjeldsen, åbnede IDG-konferencen Datasikkerhed, der netop er løbet af stablen på et hotel nær lufthavnen i København.

"Men vi vil udlevere personlige data i fremtiden. Vi gør det ikke ukritisk, og ingen har selv adgang til vores systemer via eksempelvis bagdøre, som det har været beskrevet i dele af pressen," var beskeden til de 250 fremmødte tilhørere, der brænder for at sikre deres data.

Han begrunder argumenterne mod bagdøre med følgende:

"Hvis vi havde bagdøre, og det blev opdaget, ville vores virksomhed lukke fra den ene dag til den anden. Det er simpelthen ikke en mulighed."

Snowden er god nok

Hele debatten om adgang til Microsofts systemer, for eksempelvis efterretningstjenester, er opstået i kølvandet på den amerikanske whistleblower Edward Snowdens afsløringer.

Selv om afsløringerne har bidraget til rygterne, har Redmond-giganten valgt at se positivt på den fornyede åbenhed.

"For sikkerhedsfolk er det måske ikke så overraskende, at der bliver lyttet med, men Snowden har gjort, at diskussionen er blevet bredt ud til hele samfundet og til politikere."

Og denne debat er en forudsætning for, at vi kan skumme effekten af nye teknologier som cloud, social eller big data, vurderer

"Hvis vi vil høste de gode sider ved disse teknologier, skal vi have tillid til dem. Det kræver en debat, og den skal også omfatte de politiske beslutningstagere. Vi skal finde den rigtige balance mellem sikkerhed og mulighed," siger han.

Stadig adgang til Microsoft-data

Han lukker dog ikke helt for udleveringen af data fra Microsoft.

"Vi får mange henvendelser fra myndigheder, der vil have adgang til data. Det giver vi i nogle tilfælde, men fordi man er en myndighed, så er det ikke et adgangskort."

Nogle af de lande, der er mest aktive, når det handler om at få adgang til data, er USA, Frankrig, England, Tyskland og Tyrkiet.

Disse fem tegner sig for 70 procent af alle henvendelser.

"Vi er altid kritiske, når vi får en henvendelse, og i 2008 var det eksempelvis kun omkring halvdelen af forespørgslerne, der førte til et indblik i virksomheders data."

Han peger på, at udlevering skal ske på den rigtige måde og efter samfundets regler.

"Og vi vil altid forsøge at få personen eller kundens accept på en udlevering af data, hvis det er muligt."

Den politiske og folkelige debat forsøger Microsoft at sparke i gang med en stribe principper:

Lovgivningen skal beskytte borgernes data. Der skal være tilsyn og gennemsigtighed også med myndighederne og sidst men ikke mindst, skal der være fri bevægelighed for lovlige data på tværs af grænser uden risiko for overvågning.

Microsoft har samlet informationerne om forespørgsler på denne webside i en såkaldt Law Enforcement Requests-rapport.

Er det den rigtige løsning, og er det nok til at sikre privatlivets fred?

Du kan give din mening til kende i debatten.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

05. december 2023 | Læs mere


Teknologien bliver den næste konkurrencedefinerende slagmark – sådan forbereder du dig

Få bud på, hvordan du kan tænke IT-planlægning som en løbende strategisk proces frem for noget, der foregår fra enkeltprojekt til enkeltprojekt. Herunder hvordan strategisk brug af IT giver dig et stærkt grundlag for at orkestrere kundeoplevelser, kunderelevans og produktivitetsforbedringer.

06. december 2023 | Læs mere


People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere