Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

It-skandale vokser: Kan koste menneskeliv

En erp-skandale hos dansk region eskalerer: Fra bøvl med tusindvis af ubetalte regninger til advarsler om, at it-problemerne kan koste menneskeliv. Krisemøde i dag.

I yderste konsekvens kan kæmpe problemer med et nyt erp-system til Region Sjælland koste menneskeliv på regionens sygehuse.

Det skriver Ekstra Bladet, der på baggrund af et notat og snak med ansatte på et sygehus oplyser, at der mangler praktiske ting som forbindinger og kanyler.

"Nogle dage føler jeg nærmest, at jeg arbejder på et hospital i det gamle Østeuropa. Der er ikke en dag, uden at der mangler noget," udtaler en sygeplejerske til avisen.

Konkret mangler hospitalet udstyr. Og det bevirker, at det må bruge noget andet udstyr, der øger smerterne hos patienterne.

"Vi manglede for eksempel venfloner i en bestemt størrelse. Det er dem, som man giver væske og medicin direkte ind i blodåren med. I stedet er vi nødt til bruge en større model, som gør det mere smertefuldt for patienten," er sygeplejerske Judith Themsen citeret for at sige i forbindelse med problemerne.

Juridisk efterspil

Regionens koncerndirektør Lars Onsberg Henriksen erkender, at sygehusene er hårdt ramt af bøvlet. Han understreger, at regionen arbejder sammen med IBM, som har leveret det fejlbehæftede system, om at løse problemerne.

I dag mandag mødes den politiske ledelse i Region Sjælland for at diskutere it-problemerne, der ifølge Ekstra Bladet først ventes at være helt løst om seks måneder.

Af notatet fremgår:

"Strategisk har Regionens udgangspunkt da vi konstaterede, at det indkøbte system ikke virkede efter hensigten og som bestilt, været at samle kræfterne sammen med leverandøren IBM for at sikre Regionens drift på økonomi og lagerområdet og i fællesskab samarbejde om at bringe systemet i orden."

"Herefter udestår et juridisk efterspil. Det vil blive uddybet på mødet i Forretningsudvalget," skriver regionen.

Også DR beretter om de store problemer. Her har man fået oplyst indholdet af en revisionsrapport, der bliver afleveret om problemerne i dag.

Konklusionen er: Region Sjælland har fuldstændigt mistet det økonomiske overblik.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Skab en bedre bundlinje ved at gentænke rammerne i kampen om fremtidens talenter

Mennesker er forskellige og medarbejdere arbejder forskelligt. Nøglen til succes for fremtidens virksomheder er at tage udgangspunkt i de ansattes forskellige og individuelle behov. Kort sagt behandler du dine medarbejdere ens ved at behandle dem forskelligt

07. februar 2023 | Læs mere


Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere