Artikel top billede

Her kan vi få store problemer med Internet of Things

Alle taler om de mange nye muligheder, der opstår med Internet of Things, men vi skal først have styr på de helt centrale udfordringer og problemstillinger.

Internet of Things kan beskrives som et gigantisk netværk, hvor milliarder af enheder og maskiner kommunikerer med hinanden og udveksler data.

Det er ikke bare snak, for det finder allerede sted.

Et eksempel er de sensorer, der i dag findes i alt fra biler til sundheds-udstyr og energiforsyningen.

ABI Research har vurderet, at der vil være flere end 30 milliarder enheder koblet til internettet i år 2020.

Fra store selskaber som Dong, Vestas og Grundfos til moderne storbyer og dit fremtidige hjem: Internet of Things begynder for alvor at tage form.

Forvent automatisering og intelligens i netværket i en grad, vi endnu kun har kunnet drømme om.

Og forvent problemer og udfordringer.

Her er de store udfordringer med IoT

Det sidste er nok noget af det, der endnu ikke er blevet talt så meget om i industrien, og de problemer, der er blevet fremhævet, går som regel på privacy. 

"Internet of Things giver de regeringer og virksomheder, der følger alle vores bevægelser, noget, de ikke har i dag: øjne og ører. Snart vil alt, vi foretager os, både online og offline, blive optaget og opbevaret for evigt," har sikkerhedskommentator Bruce Schneier udtalt.

Men der er helt andre konkrete problemer, som vi allerede nu bør begynde at forholde os til.

I et blogindlæg af research vice president Earl Perkins, Gartner, kan man blandt andet læse om nogle af de centrale udfordringer.

En af dem går på, at IoT-enheder typist ikke har en brugergrænseflade, hukommelse eller processorkraft, som vi kender det fra eksempelvis en tablet-pc, der er koblet til nettet.

"Disse enheder er i nogle tilfælde designet til at fungere i barske omgivelser i årevis med det, som hardware-fabrikken og udvikleren har leveret."

"Indlejrede system-designs indtager en fremtrædende plads i mange af disse enheder, og de skal ofte kunne kommunikere og interagere direkte med andre enheder og kræver derfor en fler-lags-forståelse af maskine-til-maskine kommunikation."

"Det er ikke så let, som det ser ud, at lave en sikkerhedsplan for den slags enheder," skriver Earl Perkins.

"Hvis du er interesseret i at installere noget kode på en IoT-enhed, skal du sikre dig, at du taler med designerne og programmørerne allerede fra starten af bare for at finde ud af, om de har den hukommelse og processsorkraft, der kan køre det," lyder et eksempel.

Dette kan også blive svært at styre

En anden ting, vi bør bekymre os om, er, at en af måderne, it-kriminelle kan ramme os på, er at stoppe strømkilderne til IoT-enhederne.

Det kan eksempelvis være relevant at se nærmere på den trussel, når hele lys-systemet i en moderne storby er koblet op til internettet.

Trådløse forbindelser og sensorer er efterhånden ved at blive standard i stort set alle maskiner og komponenter i vores digitaliserede verden, samtidig med at regnekraften øges, og mere intelligente analyseværktøjer vinder frem.

Alt fra vandpumper til biler, briller og køleskabe skal kobles til nettet, så de kan kommunikere og på den måde muliggøre nye anvendelsesscenarier.

Men selv om det lyder besnærende, lader et så stort og forskelligartet netværk af enheder sig ikke etablere uden sikkerhedsmæssige udfordringer.

En tredje bekymring fra Earl Perkins går på hele identificeringen og autentificeringen i Internet of Things.

"Der vil komme nogle interessante designs til sikkerhedsstyring, når du skal give alle og alting et navn og derefter finde ud af forholdet imellem dem for at vide, hvilken slags adgang der skal gives," skriver han i sit indlæg.

Læs også:

Internet of Things: Derfor vil alt ændre sig nu

Sådan bliver Internet of Things til dit værste mareridt

Denne teknologi skaber gennembrud for Internet of Things
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere


ERP-trends 2023

Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på. Herunder hvordan den stadig mere udbredte – og uomgængelige – anvendelse af cloudservices vil påvirke dine muligheder for at få mest muligt ud af dine investeringer.

08. februar 2023 | Læs mere