Artikel top billede

Sådan har musikbranchen vendt den totale nedtur til succes

Digital salg af musik buldrer frem, hvor især ét forretningsområde er blevet musikindustriens helt store guldkalv. Se her, hvordan alting er blevet forandret for pengemændene i musikindustrien på under 15 år.

Tonerne fra kasseapperaterne i den danske musikbranche er gået fra mol til dur. 

I 2013 er omsætningen i de danske musikselskaber således steget med 5,2 procent, og det er uden tvivl streaming-tjenesterne, der har været lokomotivet under den nyfundne damp.

For efter halvandet årti, hvor musikbranchen har famlet sig frem efter en givtig forretningsmodel i diverse retslokaler og på amerikanske advokatkontorer, ser det ud til, at musikforretningsmændene endelig har fundet de vises sten i afviklingen af musik over nettet.

"Danske musikelskere tager i stigende grad de nye digitale muligheder til sig, og i kroner og øre omsatte IFPI's medlemmer for 21 millioner kroner mere i 2013, end de gjorde i 2012," skriver formand for musikselskabernes organisation IFPI, Henrik Daldorph, i indledningen til musikindustriens årsberetning.

Den stærke streaming

I alt kan pengemændene bag musikanterne bryste sig af at have en samlet omsætning på 429 millioner kroner, hvoraf den digitale andel i form af streamingtjenester som Deezer, Play, Spotify og Wimp har været årsagen til væksten.

For mens den digitale omsætning generelt er steget fra 221 millioner til 278 millioner kroner, er streaming alene vokset fra 105 millioner kroner i 2012 til 170 millioner kroner i år, mens cd-salget fortsætter med at stagnere.

"Det aktuelle digitale billede gør også op med musikselskabernes største smertensbarn i de seneste fem til otte år, nemlig at de digitale indtægter ikke har kunnet kompensere for faldet i indtægterne fra cd-salg. Nu ikke bare kompenserer de digitale indtægter for et faldende cdsalg, de skaber samlet vækst i markedet," lyder det i IFPI'd årsrapport.

Sådan fordeler salget sig

Det digitale salg stod i 2013 for 64,7 procent af den danske musikbranches samlede salg.

Det traditionelle cd-salg stod således for 33 procent, mens dvd- og LP-markedet tager sig af henholdsvis 0,9 procent og 1,3 procent af omsætningen.

Det digitale salg på godt to tredjedele er fordelt med 25,1 procent på digital download, mens streaming er blevet den største salgskanal med 39,6 procent af omsætningen.

Pirater bliver lovlydige

Ifølge en Megafon-måling udarbejdet for IFPI i 2013 har det vist sig, at 81 procent af danskere, der tidligere hentede musik ulovligt på nettet, nu er holdt op med pirateriet, efter de har fået adgang til streamingtjenesterne.

Derved ser det ud til, at musikindustrien med streaming som mainstreamfænomen endelig har fået solide ben at stå på, siden fildelingstjenesten Napster dukkede op i 2001 og forandrede musikdistribution én gang for alle.

Nu tyder det altså på, at industrien er blevet vendt på hovedet endnu engang.

Læs også:
Danskerne vilde med lovlig digital musik

Kan dette produkt genføde musikken efter Mp3-massakre?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere


ERP-trends 2023

Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på. Herunder hvordan den stadig mere udbredte – og uomgængelige – anvendelse af cloudservices vil påvirke dine muligheder for at få mest muligt ud af dine investeringer.

08. februar 2023 | Læs mere