Artikel top billede

Vil du købes: Disse fem ting er på de udenlandske firmaers tjekliste

Kun hvert andet opkøb ender lykkeligt, siger amerikansk top-CEO, som for tre år siden var med til at købe et ambitiøst dansk SAP-hus. Se her, hvad han tjekker, når han leder efter opkøbsemner.

Det er nu godt tre år siden, at den amerikanske rådgivnings- og it-koncern Ciber købte det fremadstormende SAP-hus Segmenta og på den måde etablerede sig på det danske marked.

Opkøbet er ifølge Cibers CEO, Dave Peterschmidt, et eksempel på et vellykket opkøb. Og i Ciber ved man, hvad man taler om. For gennem de sidste 20 år har man foretaget hele 30 opkøb af større eller mindre selskaber. Opkøbene har samtidig været hovedkilden til den vækst, som koncernen har været igennem.

Den virksomhed, der nu ikke længere hedder Segmenta, men i stedet er blevet Cibers danske afdeling, er ifølge Dave Peterschmidt i dag trods faldende omsætning i det seneste regnskab den mest profitable forretning i hele Ciber-koncernen.

"Helt generelt er der høj risiko ved opkøb"

Men når det gælder integration af en lille lokal spiller i en multinational koncern, er der ifølge topchefen en række betingelser, der skal være opfyldt, og ting man skal huske undervejs.

"Helt generelt er der høj risiko ved opkøb, og statistisk set er der kun succes hveranden gang," siger Dave Peterschmidt, som Computerworld møder under hans besøg i København for nylig.

"Som international virksomhed kan man grundlæggende købe op af to grunde. Man kan ønske at udvide sin geografiske dækning, eller man kan have et ønske om at accelerere en strategisk udvikling. Og i det danske tilfælde gælder begge forklaringer," siger Dave Peterschmidt, som overtog jobbet som CEO, kort før Ciber i 2010 gik ind i Danmark.

Ciber, der i dag har amerikansk hovedsæde i Denver, begyndte oprindeligt som it-konsulentfirma for Ford-koncernen i Detroit. Selskabet har gradvis bevæget sig i retning af ledelsesrådgivning og it-baserede managementydelser. På verdensplan beskæftiger koncernen omkring 8.000 ansatte, hvoraf de 130 arbejder i Danmark.

Den årlige omsætning er på 900 millioner dollar - eller omkring fem milliarder danske kroner. Økonomisk er forretning fordelt fifty-fifty i Europa og USA.
 
Ud over ønsket om at få en placering på det danske marked fremhæver han især det daværende Segmentas stærke kompetencer indenfor SAP-teknologi som en vigtig grund til, at man fik appetit på at købe det danske selskab.

Her er de fem ting, som bliver tjekket før et opkøb

Set fra et dansk perspektiv var opkøbet i 2010 samtidig afslutningen på en proces, hvor de danske ejere gennem flere år havde været på udkig efter muligheder for selv at ekspandere sin forretning ud over landets grænser.

Derfor var danskernes motivation for at lade sig opkøbe den helt rigtige, siger Dave Peterschmidt. Han fremhæver også den danske ledelses store ønske om at fortsætte i den nye ejersammenhæng.

"Ved alle vores opkøb i Europa har vi holdt fast i ledergruppen. I Segmenta-casen spillede det sammen med danskernes ønske om at udnytte muligheden for at spille en rolle på globalt niveau," siger Dave Peterschmidt.

"Ved alle vores opkøb i Europa har vi holdt fast i ledergruppen"


Dave Peterschmidt lister disse fem punkter op, som danner grundlaget for den analyse, han foretager før et opkøb:

1) Et opkøb skal vurderes i forhold til købers overordnede strategi og mål. Spørg dig selv, om opkøbet passer i forhold til den udvikling, der er på markedet.

2) Se på hvilken ekspertise du får adgang til i kraft af opkøbet - i Segmentas tilfælde var det afgørende punkt de SAP-kompetencer, som danskerne kunne tilføre og som nu bliver udbredt i resten af Ciber-koncernen

3) Hvad bibringer opkøbet, som vi ikke har i forvejen - i Segmentas tilfælde er et eksempel den satsning, som danskerne havde foretaget indenfor energi- og forsyningssektoren.

4) Styrker opkøbet din indtjening. I dag er den danske forretning ifølge Dave Peterschmidt Cibers mest profitable.

5) Gør det lokale lederskab til en del af den samlede ledergruppe. Det sikrer kontinuitet, og i det danske tilfælde har det været afgørende for, at man siden opkøbet har kunnet vedligeholde sine eksisterende kunderelationer.

Læs også:

Dansk softwarehus taber en fjerdedel af omsætningen

Dansk SAP-firma solgt
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
NNIT åbner igen kontorerne for sine medarbejdere - snart vil alle være tilbage: Her er hele genåbningsplanen
De tomme mødelokaler og stille kontorer er ved at blive udskiftet med en summen af stemmer hos NNIT. Konsulenthuset er i gang med at eksekvere på en genåbningsplan, der skal munde ud i en fuld genåbning af kontorerne.
Computerworld
Ransomware-hackere krævede 15 millioner kroner: Betal og kom videre, lød det fra politiet
En fagforening med 1,3 millioner medlemmer blev i 2019 ramt af et ransomware-angreb, hvor hackerne krævede en løsesum på 15 millioner kroner. Myndighederne opfordrede dem til at betale løsesummen, men de valgte en helt anden løsning, og i stedet fandt de fysiske kopier frem og forsøgte at gendanne data.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Derfor virker mailbårne angreb – og sådan beskytter du dig
Cyberangreb via email er blandt de mest udbredte cybertrusler, og i dette whitepaper får du viden om hvordan de mest udbredte typer fungerer, detekteres og afvises.