Artikel top billede

Google Apps-gennembrud: Ny aftale kan få stor betydning

En kommune har indgået en ny aftale med Google, der fjerner tvister om brugen af Google Apps.

Sidste år fik Salem Kommune i Sverige nej til at anvende Google Apps af landets Datatilsyn, fordi der var uklarhed omkring, hvordan Google behandler blandt andet slettede data.

Det betyder, at der nu skal køres en egentlig sag ved domstolene.

Salem-sagen er interessant, fordi den minder en hel del om de udfordringer, man havde i Odense Kommune med Google Apps.

Odense prøvede i et par år at få de nødvendige godkendelser til at anvende Google Apps til lærernes elevplaner.

For at det kunne godkendes, skulle Google og Odense Kommune indgå en såkaldt databehandleraftale, der lever op til lovgivningen på området, men det blev ved med at trække ud, og til sidst strandede sagen, da Odense valgte at gå efter en anden løsning.

Det helt store gennembrud for Google Apps er således udeblevet i det offentlige Danmark, men måske kan det sætte skub i tingene, at Göteborg nu har haft held til at indgå en ny aftale med Google, der ser ud til at løse jura-udfordringerne på den anden side af sundet.

Det betyder aftalen

Computersweden skriver, at skoleeleverne i Göteborg allerede i dag anvender Gmail, og derfor har myndighederne arbejdet på at få en egentlig aftale på plads med Google.

"Vi har anvendt Google til email i tre år i vores skoler, og der var stor interesse for at revidere aftalen på grund af Datatilsynets kritik," udtaler afdelingschef Lars Hermansson fra Göteborg til Computersweden.

I denne uge kunne Göteborg og Google underskrive en ny aftale, som kommunen mener tager hånd om de kritikpunkter, Datatilsynet tidligere har haft i forhold til to andre svenske kommuners brug af Google-løsningen, Sollentuna og Salem Kommune.

"Vi har taget synspunkterne til os, og kombineret med risiko- og sårbarhedsanalysen, som vi har lavet, føler vi os trygge ved den aftale, vi har indgået med Google," udtaler Lars Hermansson.

"Aftalen er ikke lagt ud på Googles hjemmeside endnu, men det er mit gæt, at det er den aftale, som kommuner nu kommer til at få adgang til," udtaler han videre til Computersweden.

I den nye aftale lover Google blandt andet, at slettede data skal være helt væk fra Googles servere inden 180 dage, og at kommunen hele tiden skal kunne få at vide, hvilke underleverandører Google bruger til at drive cloud-tjenesterne.

Det fremgår ifølge Computersweden også af aftalen, at Google ikke vil anvende dataene til andre formål end det, der er aftalt med Göteborg Kommune.

Google ønsker ifølge Computersweden ikke at kommentere aftalen eller den kommende retssag om brugen af Google Apps i Salem.

Men det er interessant, at Gøteborg altså nu har haft held til at indgå en særlig aftale med Google - noget, som Odense Kommune ikke kom i mål med.  

Læs også:

Stor cloud-test: Office 365 versus Google Apps i 2014

Derfor er Google Apps stadig lukket land for Odense

Derfor vinder Microsofts Office 365 over IBM og Google
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Drukner din sikkerhed i et hav af falske advarsler?

Der er et konstant våbenkapløb i gang mellem de værktøjer, din IT-sikkerhedsafdeling har til rådighed og et stigende antal komplekse og mangeartede cybertrusler. Men når sikkerhedsinfrastrukturen udbygges, stiger kompleksiteten og mængden af advarsler også. Hermed får du svært ved at skelne mellem et stort antal falsk positive og de få – men reelle og kritiske! – advarsler, du skal prioritere at håndtere. Bliv klogere på hvordan du håndtere det.

15. juni 2021 | Læs mere


Datadrevet forretning 2021: Sæt automatisering og data på den strategiske dagsorden

Ved at anvende data på den korrekte måde, kan du og din virksomhed for alvor sætte skub i konkurrencen. Der ligger en værdifuld viden om kunder, kundeadfærd, konkurrenter, markeder og meget andet i den data, der svæver rundt omkring os. Med den nyeste teknologi er det endda blevet nemmere at automatisere disse processer.

16. juni 2021 | Læs mere


Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på incidents. Det handler om at eliminere kompleksitet, det handler om at fortsat sikre smidighed og fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Premium
Test: Duer Samsungs første Pro-pc'er til noget?
Samsung Galaxy Book Pro serien er et bevis på, at de etablerede pc-producenter får sig en formidabel udfordrer i den sydkoreanske supersværvægter.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Sådan prioriterer IT-sikkerhedschefernes indsatsen i 2021
I denne undersøgelse fra F-Secure giver knap 2.000 ledende personer på tværs af hele Europa deres bud på, hvor de vil prioritere indsatsen i år – og hvad de opfatter som virksomhedernes mest presserende udfordringer på cybersikkerhedsfronten.