Artikel top billede

Google Apps-gennembrud: Ny aftale kan få stor betydning

En kommune har indgået en ny aftale med Google, der fjerner tvister om brugen af Google Apps.

Sidste år fik Salem Kommune i Sverige nej til at anvende Google Apps af landets Datatilsyn, fordi der var uklarhed omkring, hvordan Google behandler blandt andet slettede data.

Det betyder, at der nu skal køres en egentlig sag ved domstolene.

Salem-sagen er interessant, fordi den minder en hel del om de udfordringer, man havde i Odense Kommune med Google Apps.

Odense prøvede i et par år at få de nødvendige godkendelser til at anvende Google Apps til lærernes elevplaner.

For at det kunne godkendes, skulle Google og Odense Kommune indgå en såkaldt databehandleraftale, der lever op til lovgivningen på området, men det blev ved med at trække ud, og til sidst strandede sagen, da Odense valgte at gå efter en anden løsning.

Det helt store gennembrud for Google Apps er således udeblevet i det offentlige Danmark, men måske kan det sætte skub i tingene, at Göteborg nu har haft held til at indgå en ny aftale med Google, der ser ud til at løse jura-udfordringerne på den anden side af sundet.

Det betyder aftalen

Computersweden skriver, at skoleeleverne i Göteborg allerede i dag anvender Gmail, og derfor har myndighederne arbejdet på at få en egentlig aftale på plads med Google.

"Vi har anvendt Google til email i tre år i vores skoler, og der var stor interesse for at revidere aftalen på grund af Datatilsynets kritik," udtaler afdelingschef Lars Hermansson fra Göteborg til Computersweden.

I denne uge kunne Göteborg og Google underskrive en ny aftale, som kommunen mener tager hånd om de kritikpunkter, Datatilsynet tidligere har haft i forhold til to andre svenske kommuners brug af Google-løsningen, Sollentuna og Salem Kommune.

"Vi har taget synspunkterne til os, og kombineret med risiko- og sårbarhedsanalysen, som vi har lavet, føler vi os trygge ved den aftale, vi har indgået med Google," udtaler Lars Hermansson.

"Aftalen er ikke lagt ud på Googles hjemmeside endnu, men det er mit gæt, at det er den aftale, som kommuner nu kommer til at få adgang til," udtaler han videre til Computersweden.

I den nye aftale lover Google blandt andet, at slettede data skal være helt væk fra Googles servere inden 180 dage, og at kommunen hele tiden skal kunne få at vide, hvilke underleverandører Google bruger til at drive cloud-tjenesterne.

Det fremgår ifølge Computersweden også af aftalen, at Google ikke vil anvende dataene til andre formål end det, der er aftalt med Göteborg Kommune.

Google ønsker ifølge Computersweden ikke at kommentere aftalen eller den kommende retssag om brugen af Google Apps i Salem.

Men det er interessant, at Gøteborg altså nu har haft held til at indgå en særlig aftale med Google - noget, som Odense Kommune ikke kom i mål med.  

Læs også:

Stor cloud-test: Office 365 versus Google Apps i 2014

Derfor er Google Apps stadig lukket land for Odense

Derfor vinder Microsofts Office 365 over IBM og Google




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere