Artikel top billede

Kunder har millioner i klemme i sikkerhedsfirma

Trods kæmpeunderskud trækker aktionærerne i sikkerhedsfirmaet Comendo millionudbytter ud af selskabet. Samtidig stiger kundernes tilgodehavender i selskabet.

Det børsnoterede sikkerhedsfirma Comendo A/S måtte i 2013 indkassere endnu et millionunderskud - denne gang et minus på 18 millioner kroner mod godt 26 millioner kroner året før.

Resultatet før renter, skat og afskrivninger (EBITDA) endte på minus 2,6 millioner kroner, hvilket svarer til selskabets tidligere udmeldte forventninger.

Comendos ledelse kalder resultatet for skuffende og forklarer underskuddet med omkostninger i forbindelse med et mislykket forsøg på salg af virksomheden. Dertil kommer tab på en satsning i Dubai, som alene står for tæt på seks millioner kroner af underskuddet.

Ledelsen forventer, at Comendo i 2014 vil ende med et EBITDA på mellem to og fem millioner kroner.

Comendos administrerende direktør, Troels Lind, siger, at der er flere årsager til det skuffende resultat.

"Årsagen til resultatet er, at virksomheden (i starten af 2013, red.) ønskede at finde nogle equity partnere - på godt dansk: En mulighed for at Comendo som børsnoteret virksomhed fandt en køber til sine aktier. Det kostede en del penge. Det var der en bestyrelse og en direktion, der trak (arbejdede for, red.) i en stor del af 2013. Det gav en række omkostninger, som ikke havde ret meget at gøre med at pleje og passe vores kunder," siger han.

"Så har vi også lavet en del forbedringer i forhold til den kvalitet og det serviceniveau, som vi vil tilbyde vores kunder. Det har også kostet nogle penge," siger Troels Lind.

"Så har jeg begyndt en oprydningsproces fra september 2013, hvor jeg har fundet det nødvendigt at lukke nogle af de aktiviteter, der kostede os så mange penge i 2013," siger han blandt andet med henvisning til nedlukning af Comendos forretning i Dubai.

Han peger samtidig på beslutninger i selskabets tidligere ledelse, som ifølge Troels Lind var meget opsatte på at sælge selskabet.

"Jeg har (tidligere, red.) siddet som divisionsdirektør og fulgt med i, at et lille børsnoteret firma har haft en ledelse, der har haft en masse spændende ønsker om at frasælge de aktiviteter, jeg har været med til at bringe frem til markedet. Jeg har så sørget for (...) at fokusere denne her forretning fremadrettet primært under de nuværende ejerforhold. Det var ikke foreneligt med den gamle bestyrelse og direktion, og derfor er de ikke med os længere," siger Troels Lind.

Aktionærer trækker penge ud

Trods underskuddet lægger Comendos bestyrelse op til at trække yderligere 3,6 millioner kroner ud af selskabet i form af udbytte til aktionærerne. Det kommer oven i, at Comendo i løbet af 2013 i forvejen har trukket 15 millioner kroner ud til aktionærerne, så det samlede udbytte dermed er oppe på mere end 18 millioner kroner inden for det seneste år.

Det har blandt andet betydet, at Comendos egenkapital er faldet fra 53,6 til nu kun 17,5 millioner kroner.

Samtidig med at Comendos aktionærer trækker penge ud af selskabet, er forudbetalingerne fra firmaets kunder helt oppe på 29 millioner kroner, som kunderne altså har til gode hos Comendo.

Det undrer regnskabsekspert og seniorrådgiver Lars Krull fra Aalborg Universitet.

"Umiddelbart er et regnskab med så stort et underskud aldrig rar læsning. Det, som man umiddelbart kunne bekymre sig om, hvis man var kunde i den virksomhed, er, at kundernes forudbetalinger udgør en stadig større del af finansieringsgrundlaget. Samtidig holder ejerne sig ikke tilbage fra at hæve udbytter i selskabet," siger Lars Krull.

"Selskabet siger, at de har en strategiplan, som de eksekverer på. Det kan man så vælge at tro på eller ej. Men vi må da håbe, at nogen kender til den (strategiplanen, red.) med den enorme mængde af forudbetalinger, som de har," lyder kommentaren fra Lars Krull.

Comendos finansdirektør, Thomas Bøgelund, afviser, at de stigende forudbetalinger fra kunderne i forhold til 2012 er et problem. Han peger på, at kundernes forudbetalinger i forhold til selskabets likvide beholdninger faktisk er blevet mindre over en årrække.

Han peger desuden på, at Comendo i løbet af foråret kan se frem til at modtage yderligere 11 millioner kroner fra et tidligere salg af selskabets netværksforretning, som i 2012 blev solgt til den britiske koncern Interoute.

Læs også:

Firma tog DSB-it-chefer med til Thailand

Lækket mail: Ballade hos kendt it-sikkerhedsfirma
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Efter et års forsinkelse: DR skruer markant op for billedkvaliteten på DRTV - vil sende dobbelt så mange billeder som tidligere
Da hele fodbolddanmark mandag så det danske landsholds 4-1 sejr over Rusland skete det i en markant højere kvalitet for manges vedkommende, end de er vant til. DR har nemlig fordoblet kvaliteten på streamingtjenesten DRTV.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Salesforce er blevet populær hos IT-kriminelle – luk sikkerhedshullerne før det går galt
Mange bygger en stor del af deres IT-strategi på Salesforce, men glemmer at sikre cloudplatformen. Læs her, hvordan du forebygger ødelæggende angreb og kritiske datatab.