Artikel top billede

Afpresnings-apps rammer nu danske Android-telefoner

De første tilfælde af afpresnings-apps har nu ramt danske Android-telefoner, fortæller antivirus-producent. Vi har dog kun lige set toppen af isbjerget.

De første afpresnings-angreb er nu blevet registreret på danske Android-telefoner.

Det fortæller antivirus-producenten Bitdefender, efter at virksomheden har registreret tilfælde af ondsindet software mod danske smartphones.

Afpresningssoftware er ikke et ukendt fænomen, og man har tidligere hørt om afpresningshistorier fra udlandet og fra andre mobil-platforme end Android, men nu skulle denne trend altså også have ramt Danmark.

Afpresningssoftwaren ender på din telefon, hvis du besøger en inficeret hjemmeside og bliver bedt om at installere en app, for at du kan afspille videoer på hjemmesiden.

Men selv om det ligner en afspiller, er det i stedet et program, som låser telefonen og afspiller en besked, som på gebrokkent dansk skal forestille at komme fra det danske politi, og som man ikke kan undgå.

Beskeden fortæller, at man er anklaget for besiddelse og spredning af børneporno, og at mobilen derfor er låst samt alt indhold krypteret.

Ingen grund til frygt... lige nu
Det sidstnævnte skal man dog ikke frygte for, forklarer den europæiske salgsdirektør fra Bitdefender, Bo Skeel.

"Denne nye type ransomware, vi hos Bitdefender i øjeblikket registrerer, er meget ubehagelig, men den er endnu ikke så kompliceret, at den kan kryptere data på offerets Android-mobil. Der er udelukkende tale om, at den låser offerets mobil, i håbet om, at man betaler 1500 kroner for at få den låst op igen," forklarer Bo Skeel i en pressemeddelelse.

Men det kan med tiden blive meget værre, forklarer Bo Skeel.

For den række angreb, som vi ser nu, kan meget vel bare være en test forud for et reelt angreb med afpresnings-software, som er langt mere avanceret.

"Hvis det viser sig, at angreb mod Android-mobiler er en god forretning for disse grupper, kan vi snart komme til at se hyppigere og mere avancerede angreb, der måske er i stand til at kryptere filer på ens Android", forudser Bo Skeel.

Sådan undgår du et angreb
Bitdefender kommer med fire gode råd til de danske Android-brugere.

  • Undgå at bruge din Android til at besøge hjemmesider, som du ikke har 100 procent tillid til.
  • Sørg altid for at have opdateret sin telefons software, og at dine sikkerhedsindstillinger er opsat korrekt
  • Installer en antivirus-software.
  • Tag ofte backup af din Androids billeder og anden personlig data.

Skulle det ske, at du er blevet ramt af ovenstående eller en lignende software, er den nem at slippe af med.

Gå til mobilens startskærm ("Home"-knappen fungerer stadig, men kun i et par sekunder ad gangen), og åbn notifikationsbaren. Her kan du åbne indstillingerne ved det inficerende program, hvor du så kan slette det.

Virker dette ikke, kan du tilgå telefonen i "Safe Mode" og på den måde slette programmet.

Læs også: Androids apps-sløseri eller iOS-politiet: Hvad vælger du?

Læs også: Her er ni værktøjer til at kryptere din mobil
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


CISO Trends 2021: Sikkerhed, trusler og strategi

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

12. oktober 2021 | Læs mere