Artikel top billede

Afpresnings-apps rammer nu danske Android-telefoner

De første tilfælde af afpresnings-apps har nu ramt danske Android-telefoner, fortæller antivirus-producent. Vi har dog kun lige set toppen af isbjerget.

De første afpresnings-angreb er nu blevet registreret på danske Android-telefoner.

Det fortæller antivirus-producenten Bitdefender, efter at virksomheden har registreret tilfælde af ondsindet software mod danske smartphones.

Afpresningssoftware er ikke et ukendt fænomen, og man har tidligere hørt om afpresningshistorier fra udlandet og fra andre mobil-platforme end Android, men nu skulle denne trend altså også have ramt Danmark.

Afpresningssoftwaren ender på din telefon, hvis du besøger en inficeret hjemmeside og bliver bedt om at installere en app, for at du kan afspille videoer på hjemmesiden.

Men selv om det ligner en afspiller, er det i stedet et program, som låser telefonen og afspiller en besked, som på gebrokkent dansk skal forestille at komme fra det danske politi, og som man ikke kan undgå.

Beskeden fortæller, at man er anklaget for besiddelse og spredning af børneporno, og at mobilen derfor er låst samt alt indhold krypteret.

Ingen grund til frygt... lige nu
Det sidstnævnte skal man dog ikke frygte for, forklarer den europæiske salgsdirektør fra Bitdefender, Bo Skeel.

"Denne nye type ransomware, vi hos Bitdefender i øjeblikket registrerer, er meget ubehagelig, men den er endnu ikke så kompliceret, at den kan kryptere data på offerets Android-mobil. Der er udelukkende tale om, at den låser offerets mobil, i håbet om, at man betaler 1500 kroner for at få den låst op igen," forklarer Bo Skeel i en pressemeddelelse.

Men det kan med tiden blive meget værre, forklarer Bo Skeel.

For den række angreb, som vi ser nu, kan meget vel bare være en test forud for et reelt angreb med afpresnings-software, som er langt mere avanceret.

"Hvis det viser sig, at angreb mod Android-mobiler er en god forretning for disse grupper, kan vi snart komme til at se hyppigere og mere avancerede angreb, der måske er i stand til at kryptere filer på ens Android", forudser Bo Skeel.

Sådan undgår du et angreb
Bitdefender kommer med fire gode råd til de danske Android-brugere.

  • Undgå at bruge din Android til at besøge hjemmesider, som du ikke har 100 procent tillid til.
  • Sørg altid for at have opdateret sin telefons software, og at dine sikkerhedsindstillinger er opsat korrekt
  • Installer en antivirus-software.
  • Tag ofte backup af din Androids billeder og anden personlig data.

Skulle det ske, at du er blevet ramt af ovenstående eller en lignende software, er den nem at slippe af med.

Gå til mobilens startskærm ("Home"-knappen fungerer stadig, men kun i et par sekunder ad gangen), og åbn notifikationsbaren. Her kan du åbne indstillingerne ved det inficerende program, hvor du så kan slette det.

Virker dette ikke, kan du tilgå telefonen i "Safe Mode" og på den måde slette programmet.

Læs også: Androids apps-sløseri eller iOS-politiet: Hvad vælger du?

Læs også: Her er ni værktøjer til at kryptere din mobil
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


Hvor kommer cybertruslerne fra i OT-miljøer?

Sammen med en række eksperter vil du blive indviet, hvilke udfordringer virksomheder typisk skal forholde sig til, for at sikre OT-miljøet mod udefrakommende trusler og cyberangreb.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere