Artikel top billede

Historien om Europas overlevelseskamp - for 2.500 år siden

Computerworld læser: Du kender måske navne som Marathon, Thermopylae (kendt fra filmen "300") og Salamis, men ikke nødvendigvis den spændende historie om hvordan nogle få græske byer stoppede den persiske invasion. Det kan Persian Fire rette op på.

Man kan ikke lade være med at blive imponeret over de gamle perseres evne til, på få generationer, at skabe en supermagt, der strakte sig fra vores dages Indien til Tyrkiets vestlige kyster.

Men det er de totalt umulige og bagstræberiske borgere i det helt nyfødte Athenske demokrati, man ultimativt hepper på, da de mægtige persere i 490 før vor tid beslutter sig for at indlemme de græske bystater i deres imperium.

Slagene mellem de bronzeklædte græske infanterister og det persiske kavaleri er måske 2.500 år gamle, men navnene har fulgt os op igennem historien: Marathon, Thermopylae (kendt fra filmen "300") og Salamis. Og i Tom Hollands bog Persian Fire fremstår de levende og i den rette sammenhæng.

Sammenhængen er ellers ikke let, men Tom Holland får givet en god introduktion til det persiske riges opståen og interne dynamik - datidens ultimative supermagt. Og han tager os efterfølgende til de græske bystater som Athen og Sparta, der med få midler og megen tøven får standset den persiske ekspansion ind i Europa. Sparta ved hjælp af sin militaristiske struktur og Athen ved at gentænke den sociale orden for derigennem at øge sin hærs styrke og moral.

At grækerne og specielt de athenske borgere så i øvrigt bruger det meste af tiden og deres demokrati til at forråde hinanden, skændes internt og landsforvise lederne er en anden sag. Alle nutidige paralleller i Tom Hollands glimrende bog er sikkert helt utilsigtede.

Så er du nysgerrig på en af de mest skæbnesvangre perioder i Europas historie - og frisk på at få sat skik på de græske bystater i en læsevenlig og helt igennem veloplagt fortælling - er Tom Hollands Persion Fire bogen. Det er alment tilgængelig historieskrivning, når det er bedst.

Tom Holland: Persian Fire - The First World Empire and the Battle for the West, Anchor Books, 418 sider, August 2010. Anmeldelsen bringes i samarbejde med Bogblogger.dk.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere