Artikel top billede

Historien om Europas overlevelseskamp - for 2.500 år siden

Computerworld læser: Du kender måske navne som Marathon, Thermopylae (kendt fra filmen "300") og Salamis, men ikke nødvendigvis den spændende historie om hvordan nogle få græske byer stoppede den persiske invasion. Det kan Persian Fire rette op på.

Man kan ikke lade være med at blive imponeret over de gamle perseres evne til, på få generationer, at skabe en supermagt, der strakte sig fra vores dages Indien til Tyrkiets vestlige kyster.

Men det er de totalt umulige og bagstræberiske borgere i det helt nyfødte Athenske demokrati, man ultimativt hepper på, da de mægtige persere i 490 før vor tid beslutter sig for at indlemme de græske bystater i deres imperium.

Slagene mellem de bronzeklædte græske infanterister og det persiske kavaleri er måske 2.500 år gamle, men navnene har fulgt os op igennem historien: Marathon, Thermopylae (kendt fra filmen "300") og Salamis. Og i Tom Hollands bog Persian Fire fremstår de levende og i den rette sammenhæng.

Sammenhængen er ellers ikke let, men Tom Holland får givet en god introduktion til det persiske riges opståen og interne dynamik - datidens ultimative supermagt. Og han tager os efterfølgende til de græske bystater som Athen og Sparta, der med få midler og megen tøven får standset den persiske ekspansion ind i Europa. Sparta ved hjælp af sin militaristiske struktur og Athen ved at gentænke den sociale orden for derigennem at øge sin hærs styrke og moral.

At grækerne og specielt de athenske borgere så i øvrigt bruger det meste af tiden og deres demokrati til at forråde hinanden, skændes internt og landsforvise lederne er en anden sag. Alle nutidige paralleller i Tom Hollands glimrende bog er sikkert helt utilsigtede.

Så er du nysgerrig på en af de mest skæbnesvangre perioder i Europas historie - og frisk på at få sat skik på de græske bystater i en læsevenlig og helt igennem veloplagt fortælling - er Tom Hollands Persion Fire bogen. Det er alment tilgængelig historieskrivning, når det er bedst.

Tom Holland: Persian Fire - The First World Empire and the Battle for the West, Anchor Books, 418 sider, August 2010. Anmeldelsen bringes i samarbejde med Bogblogger.dk.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere