Artikel top billede

Teknologierne som vandt anden verdenskrig

Computerworld læser: De allieredes soldater vandt anden verdenskrig. Men de gjorde det med teknologier, som blev opfundet, udviklet og brugt i løbet af få måneder. Vi har læst historien om teknologierne, som hjalp med at vinde krigen.

Det er en velkendt kliché i it-branchen at understrege, at alting går hurtigere og hurtigere. Vi lever, med andre ord, i en ufattelig spændende tid - og de andre tidsaldre skulle skamme sig for at have leveret en knap så spændende virkelighed.

Men læser du Paul Kennedys spændende bog om den teknologiske udvikling under anden verdenskrig, vil du formodentlig sidde tilbage med en større respekt for de opfindere og ingeniører, der skabte store forandringer med små midler.

Kennedys mål med bogen Engineers of Victory, med undertitlen The problem solvers who turned the tide in the second world war, er da også at vise, hvordan nye teknologier gjorde en reel forskel under anden verdenskrig på fem udvalgte områder.

Det fem områder strækker sig fra konvoj-opgaverne i Atlanten, hvordan en blitzkrig skal stoppes over kampen om luftherredømmet til D-dagen og til sidst, hvordan amerikanerne fik løst afstandsproblemerne ved angrebene på Japan.

Områderne er interessante, især for lænestolsgeneraler med interesse for anden verdenskrig, fordi metoderne ofte blev fundet mere eller mindre ved at tilfælde. Og i næsten alle tilfælde gennem hurtige iterationer.

Og intet viser det så godt som udviklingen i rækkevidden for de allierede jægerfly: I maj 1943 var rækkevidden 173 miles for en Spitfire - eller lige nok til at dække den Engelske Kanal og den nordligste franske kyst. 10 måneder senere kunne en P-51 række 600 miles, eller lige nok til en tur til Prag. En udvikling som blev hjulpet på vej af udviklingen af ekstratanke i papir og hastige tilpasninger af de eksisterende flytyper.

En anden veloplagt fortælling handler om kampen mod de tyske ubåde, som i begyndelsen af krigen var en frygtet fjende, når de livsvigtige forsyninger skulle fra USA til England.

Men i løbet af få måneder i forsommeren 1943 vendte billedet, og pludselig blev der sænket lige så mange tyske ubåde som allierede fragtskibe. I efteråret 1943 var ubådenes magt for alvor knækket, da der i oktober blev sænket flere ubåde end fragtskibe. Fordi kombinationen af nye våben, bedre detektorsystemer og langtrækkende fly tilsammen gjorde det muligt at ændre kendte strategier og i stedet gøre ubådene til byttet.

Engineers of Victory er en hyldestbog til de ofte glemte opfindere og organisatorer, som var med til at vinde anden verdenskrig. Men det er også en bog om at skabe systemer, som håndterer feedback og sikrer, at der konstant foregår produktudvikling - så man ikke ender som de amerikanske ubåde, som sejlede med defekte torpedoer i næsten 2 år, fordi ingen ville indrømme fejlen. 

Engineers of Victory - The problem solvers who turned the tide in the second world war. Penguin Books. Udgivet i 2013. 435 sider.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Teknologien bliver den næste konkurrencedefinerende slagmark – sådan forbereder du dig

Få bud på, hvordan du kan tænke IT-planlægning som en løbende strategisk proces frem for noget, der foregår fra enkeltprojekt til enkeltprojekt. Herunder hvordan strategisk brug af IT giver dig et stærkt grundlag for at orkestrere kundeoplevelser, kunderelevans og produktivitetsforbedringer.

06. december 2023 | Læs mere


People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling. Tema: Trusselsvurderinger – hvorfor er de så forskellige?

19. december 2023 | Læs mere