Artikel top billede

Teknologierne som vandt anden verdenskrig

Computerworld læser: De allieredes soldater vandt anden verdenskrig. Men de gjorde det med teknologier, som blev opfundet, udviklet og brugt i løbet af få måneder. Vi har læst historien om teknologierne, som hjalp med at vinde krigen.

Det er en velkendt kliché i it-branchen at understrege, at alting går hurtigere og hurtigere. Vi lever, med andre ord, i en ufattelig spændende tid - og de andre tidsaldre skulle skamme sig for at have leveret en knap så spændende virkelighed.

Men læser du Paul Kennedys spændende bog om den teknologiske udvikling under anden verdenskrig, vil du formodentlig sidde tilbage med en større respekt for de opfindere og ingeniører, der skabte store forandringer med små midler.

Kennedys mål med bogen Engineers of Victory, med undertitlen The problem solvers who turned the tide in the second world war, er da også at vise, hvordan nye teknologier gjorde en reel forskel under anden verdenskrig på fem udvalgte områder.

Det fem områder strækker sig fra konvoj-opgaverne i Atlanten, hvordan en blitzkrig skal stoppes over kampen om luftherredømmet til D-dagen og til sidst, hvordan amerikanerne fik løst afstandsproblemerne ved angrebene på Japan.

Områderne er interessante, især for lænestolsgeneraler med interesse for anden verdenskrig, fordi metoderne ofte blev fundet mere eller mindre ved at tilfælde. Og i næsten alle tilfælde gennem hurtige iterationer.

Og intet viser det så godt som udviklingen i rækkevidden for de allierede jægerfly: I maj 1943 var rækkevidden 173 miles for en Spitfire - eller lige nok til at dække den Engelske Kanal og den nordligste franske kyst. 10 måneder senere kunne en P-51 række 600 miles, eller lige nok til en tur til Prag. En udvikling som blev hjulpet på vej af udviklingen af ekstratanke i papir og hastige tilpasninger af de eksisterende flytyper.

En anden veloplagt fortælling handler om kampen mod de tyske ubåde, som i begyndelsen af krigen var en frygtet fjende, når de livsvigtige forsyninger skulle fra USA til England.

Men i løbet af få måneder i forsommeren 1943 vendte billedet, og pludselig blev der sænket lige så mange tyske ubåde som allierede fragtskibe. I efteråret 1943 var ubådenes magt for alvor knækket, da der i oktober blev sænket flere ubåde end fragtskibe. Fordi kombinationen af nye våben, bedre detektorsystemer og langtrækkende fly tilsammen gjorde det muligt at ændre kendte strategier og i stedet gøre ubådene til byttet.

Engineers of Victory er en hyldestbog til de ofte glemte opfindere og organisatorer, som var med til at vinde anden verdenskrig. Men det er også en bog om at skabe systemer, som håndterer feedback og sikrer, at der konstant foregår produktudvikling - så man ikke ender som de amerikanske ubåde, som sejlede med defekte torpedoer i næsten 2 år, fordi ingen ville indrømme fejlen. 

Engineers of Victory - The problem solvers who turned the tide in the second world war. Penguin Books. Udgivet i 2013. 435 sider.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


CISO Trends 2021: Sikkerhed, trusler og strategi

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

12. oktober 2021 | Læs mere