Stort galleri:Tag med til kåringen af Årets CIO 2021 - og se hvordan Morten Holm Christiansen blev udnævnt

Artikel top billede

It-koks koster Skat 900 millioner

Flere års bøvl med forsinket it-system har kostet Skat en formue.

Mange års problemer med Skats ikke længere helt så nye inddrivelsessystem EFI har kostet det offentlige 902 millioner kroner, fordi det offentliges krav mod borgerne i mellemtiden er blevet forældede. Det fremgår af et notat, som skatteminister Morten Østergaard (R) senere i dag fremlægger for Folketingets skatteudvalg.

EFI-systemet har været undervejs, siden den daværende regering i 2005 fusionerede de lokale skatteforvaltninger for at effektivisere inddrivelsen af borgernes skatterestancer. Undervejs i forløbet er flere hundrede ansatte i Skat blevet fyret med henvisning til, at det nye it-system kunne gøre arbejdet mere effektivt.

Efter den oprindelige plan skulle EFI være startet op for fuld styrke i 2008, men systemet er siden da gentagne gange blevet forsinket.

Officielt blev systemet taget i fuldt brug i september i fjor, men internt i Skat er det ifølge Computerworlds oplysninger en offentlig hemmelighed, at EFI stadig er langt fra at køre optimalt.

Skat har derfor blandt andet måttet flytte mere end 300 medarbejdere fra andre områder til at sagsbehandle inddrivelsesopgaverne manuelt.

Det har flere gange været fremme, at it-problemerne betyder, at Skat mister provenu. Så sent som i sidste måned viste et notat fra Skat selv, at tabet var på mere end 500 millioner kroner. Det tal er nu ifølge Skatteministeriet steget til de nævnt e 902 millioner kroner.

Også Rigsrevisionen har haft Skats it-system under luppen og kunne i november sidste år aflevere en skarp kritik af Skats håndterings af gældsinddrivelsen.

Skatteminister Morten Østergaard (R) siger i dag til dagbladet Politiken, at det er "helt uacceptabelt", at Skats inddrivelsessystem nu har kostet så mange millioner. Ministeren sender ifølge Politiken aben videre til KMD og CSC, der står bag EFI-systemet.

»Leverandøreren har ikke leveret det, de har lovet. Derfor har Skat skruet tommeskruerne på, så det hver eneste dag koster dem penge, indtil de leverer et system, der virker. Vi håber selvfølgelig, at det får dem til at rubbe neglene. Vores tålmodighed er sluppet op«, siger ministeren til avisen.

Også kommunerne har i de seneste år flere gange kritiseret Skat for ikke at løfte opgaven godt nok, alt imens danskernes gæld til kommuner, politi, DSB og andre offentlige kasser er vokset og vokset fra 52 milliarder kroner i 2005 til 77 milliarder kroner i 2012.

Læs også:

Skat på trapperne med kæmpe it-systemer - seks år for sent

Disse it-systemer gør ansatte overflødige hos Skat
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Kæmpe it-problemer i det danske skattevæsen: Har kun kortlagt it-beredskabet for syv ud af 230 it-systemer
Statsrevisorerne skyder en sønderlæmmende kritik af Skatteministeriets it-beredskab af sted. It-beredskabet for kritiske forretningsprocesser "er utilfredsstillende og utilstrækkeligt," lyder det. I værste fald kan det ende med, at staten ikke kan opkræve skatter og afgifter, udbetale løn, SU, sociale ydelser og pension.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Så stor er risikoen i virkeligheden for ransomware
Traditionel risk management undervurderer reelt risikoen for ransomware med op til 30%, men nye metoder kan give den fornødne indsigt.