TDC-leverandører banket på plads - indgår dansk overenskomst

Udenlandske underleverandører skriver under på overenskomst efter pres fra stort udenlandsk selskab.

Arbejdet med at opbygge TDC's nye 4G-mobilnetværk kan nu efter alt at dømme fortsætte uforstyrret, efter at to udenlandske firmaer har sagt ja til at indgå overenskomst med Dansk El-forbund.

Sammen med Dansk Metal havde elektrikerne ellers varslet konflikt mod de to udenlandske firmaer, tjekkiske Pen Com og portugisiske Constructel.

De to firmaer er underleverandører til kinesiske Huawei, som i september i fjor vandt en milliardkontrakt med TDC om at opbygge den danske telegigants nye mobilnetværk.

Konflikten skulle være trådt i kraft i går på Grundlovsdag.

Men kort før deadline har det tjekkiske Pen Com skrevet under på en aftale med Dansk El-forbund, som betyder, at firmaets ansatte er sikret løn- og arbejdsforhold på niveau med deres danske kolleger.

For Constructels vedkommende er der aftalt et afsluttende møde senere i denne måned, hvor en overenskomst skal underskrives. Det oplyser faglige sekretær i Dansk El-forbund, Lars Jensen til Computerworld.

Lukket ned
De danske fagforeninger har siden januar i år presset på for at få overenskomst med de to udenlandske firmaer, men med de nye aftaler er truslen om en konflikt, der kan forsinke TDC mobilnetværk lukket ned.

Ifølge TDC er det en del af aftalen med Huawei, at medarbejdere hos det kinesiske firma og dets underleverandører skal ansættes og aflønnes på danske vilkår og at ansættelserne i øvrigt skal leve op til standarden på det danske arbejdsmarked.

"Vi noterer os med tilfredshed, at der nu er indgået en aftale. Vi har sørget for, at det i kontrakten med Huawei indgår, at arbejdsforholdene for ansatte hos både leverandører og underleverandører skal følge danske standarder," siger presserådgiver hos TDC, Rasmus Avnskjold.

Han ønsker ikke at kommentere, om TDC har lagt pres på Huawei eller andre underleverandører for at få en overenskomst på plads.

Hos Huawei lægger presseansvarlig Signe Brink Wagner ikke skjul på, at det kinesiske selskab har presset på for at få den udenlandske firmaer til at skrive under på en dansk overenskomst.

"Det har helt og aldeles været underleverandørernes valg, om de vil tegne overenskomst eller ej. Det har vi ingen indflydelse på. Men selvfølgelig har vi presset på. Vi synes, en overenskomst er en positiv ting, og vi har ikke været interesseret i en konflikt, der kan forsinke vores arbejde med at opbygge TDCs 4G-netværk," siger Signe Brink Wagner.

"Det er en del af vores kontrakt med samtlige vores underleverandører, at de selvfølgelig skal leve op til gældende love og regler, og at de skal give en løn, der svarer til hvad en dansk medarbejder ville få, og vi har fået dokumentation for, at det gør de. En overenskomst er også en yderligere garanti for, at de lever op til vores krav," siger hun.

Læs også:

Fagforeninger til kamp mod kæmpe TDC-leverandør

Kinesisk it-gigant stor-ansætter i Danmark
IT-JOB

Siemens Gamesa Renewable Energy A/S

Lead SW Data Scientist
Se flere it-job hos
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI og machine learning i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Vi kender til kunstig intelligens og machine learning, men hvordan udnytter vi dem i praksis? Hør om de aktuelle erfaringer med AI og machine learning, og bliv endnu klogere på fremtidens mulige tendenser, når det kommer til AI og machine learning.

02. marts 2021 | Læs mere


It-sikkerhedskontroller og -processer (How to)

Flere organisationer end nogensinde før bliver udsat for cyberangreb af hackere, der hele tiden finder nye veje og metoder, som de kan udnytte til at trænge ind i virksomhedernes systemer. På dette event kigger vi nærmere på, hvordan man opsætter de nødvendige it-sikkerhedskontroller og gør god brug af eksempelvis incident response, log management, penetrationstesting, awareness-træning, sikkerhedsopsætning og meget andet.

03. marts 2021 | Læs mere


Roundtable: Start opgøret med kompleksitet og det manglende overblik: Få styr på mulighederne og planen

Overblik og kompleksitet er derfor i fokus på dette digitale roundtable, hvor vi deler erfaringer fra digitale ledere i danske virksomheder. Her kan du blandt andet kan høre om, hvordan du bedst muligt sikrer dig overblik og reducerer kompleksiteten af dine it-systemer.

09. marts 2021 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Vi prøver klodens letteste kontor-laptop: Med HP Probook 635 Aero G7 har du ingen undskyldninger
Test HP's nyeste kontor-kreation er klodens letteste kontor-maskine - på papiret. Når arbejdsdagen er ovre, er det dog ikke maskinens fluevægt, der vækker mest glæde.
Computerworld
Trump bønfalder Helle Thorning: Giv mig min Facebook-konto tilbage
Facebooks tilsynsråd, der har Helle Thorning-Schmidt i spidsen, har modtaget en erklæring fra Donald Trump, som ønsker at få genoprettet adgangen til sin Facebook og Instagram-konto.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Sådan: Giv medarbejderne frit valg og øg arbejdsglæden
Mange virksomheder udleverer stadig samme smartphone, laptop eller tablet til alle medarbejderne. Det kan koste dyrt på produktivitet, effektivitet, arbejdsglæde – og reelt også medføre ressourcespild, massivt øget administration og øgede sikkerhedsrisici. Men det behøver slet ikke at koste ekstra, hvis du giver medarbejderne indflydelse på, hvilke enheder de skal arbejde på. Tværtimod kan du med en gennemtænkt choose-your-own-device-aftale stille præcis det udvalg af enheder og tilbehør til rådighed, som både lever op til medarbejdernes forventninger og virksomhedens sikkerhedskrav.