Artikel top billede

Så vilde mængder data sender vi i 2018: Her er forklaringen

Cisco er i en ny rapport kommet med et kvalificeret bud på, hvor meget data vi vil sende rundt på nettet om få år. Hold på hat og briller, for tallet er astronomisk højt.

1,6 zettabyte data.

Så meget internettrafik vil der være på verdens netværk om få år.

1,6 zettabyte lyder måske ikke af meget, når man bare læser tallet, men det er over 1,5 trillioner gigabyte - eller 704.225.352.112.676.056 millioner downloads af filmen "Titanic" i HD-kvalitet.

Det beretter Cisco i en ny rapport, som forsøger at forudsige fremtidens belastninger på IP-netværket.

Og 1,6 zettabyte er virkelig en ordentlig mængde data. Det er næsten tre gange så meget internettrafik, som der blev flyttet i 2013.

Specielt ét område vil forårsage store stigninger i mængden af data, som skal flyttes over nettet: Videostreaming. 4K - eller Ultra HD - er på vej ind i vores stuer, og den klart nemmeste og billigste måde at levere video med så høj en opløsning er igennem streaming.

Cisco forudser, at videostreaming i alle former vil stå for 79 procent af al IP-trafik i 2018 - en stigning på over 66 procent siden 2013. Alene 4K streaming vil stå for 11 procent - hvor det i dag kun fylder 0,1 procent af internettrafikken.

Nettet bliver bedre

De af os, som har forsøgt at streame 4K på en 10 Mbps forbindelse, kender frustrationen over at se på buffer-hjulet. Heldigvis bliver den gennemsnitlige internethastighed også væsentligt bedre i fremtiden.

Sidste år var den gennemsnitlige internethastighed på verdensplan 16 Mb/s, og netværksvirksomheden forventer, at det vil stige til 42 Mb/s i 2018 - hvor gennemsnitshastighederne i lande som Japan og Sydkorea vil nærme sig de 100 Mb/s.

Man føler sig pludselig gammel, når man tænker tilbage på sit 56 Kb/s-modem.

Cisco forudser også, at pc'ernes dage i 2018 vil nærme sig sit endeligt. Majoriteten af datatrafik vil nemlig komme fra "non-pc" enheder: Smartphones, tablets og endnu ikke opfundne computere, som er i 2018.

I samme rapport fortæller Cisco også, hvordan netværksgiganten ser på netneutralitet.

"Al internettrafik skal ikke nødvendigvis behandles ens," lyder budskabet.  

Det skal læses som et tydeligt statement for de tilstande, som det amerikanske FCC er i færd med at udarbejde, så internetudbydere må give ekstra båndbredde til bestemte firmaer - såsom bestemte streamingtjenester frem for andre.

Læs også: 

Omstridt dansk internet-overvågning bliver droppet

Internet of Things: Derfor vil alt ændre sig nu
IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere