Artikel top billede

Apples nye Yosemite-styresystem: Sådan fungerer det

Apples nye styresystem, Yosemite, indeholder både markante grafiske ændringer og helt nye funktioner. Men holder Yosemite i praksis?

Styresystemet Yosemite til Mac, som Apple præsenterede på dette års WWDC-konference, bliver først frigivet i den endelige version til efteråret, men allerede nu testes de tidligere udgaver af systemet af udviklere verden over.

Yosemite, der får versionsnummeret 10.10, afløser sidste års meget vellykkede Mavericks til Mac og bliver også gratis for alle ejere af nyere Apple-maskiner.

Det vil med Yosemite konkret sige Macs, der har minimum 2 GB RAM og 8 GB storage - og minimum kører Snow Leopard.

Det er de samme krav som til Mavericks, så hvis du allerede anvender det OS X i dag, kan du også se frem til Yosemite.

Der er dog nogle af funktionerne i Yosemite, der eksempelvis kræver Bluetooth 4.0, så der kan være begrænsninger, hvis du har en af de "ældre" nye Mac-computere. 

Smelter sammen med iOS

Yosemite bygger videre på mange af de funktioner, der er blevet introduceret i de senere år med versionerne Snow Leopard, Lion, Mountain Lion og Mavericks.

Som vi også har skrevet lidt om her, går Yosemite dog en hel del længere i i forhold til at integrere Mac OS X med iOS til iPhone og iPad.

Det betyder blandt andet, at du med Yosemite vil kunne ringe og modtage iPhone-opkald direkte på Mac'en, ligesom det bliver muligt at sende sms og mms til alle mobiltelefoner fra Mac.

Det bliver ifølge Apple også supernemt at bruge iPhonen og hotspot, når man ikke lige har adgang til Wi-Fi fra Mac'en. 

Kontinuitet i Apple-universet - i hvert fald på papiret

En af de mest interessante funktioner er, at Mac-computere og iOS-enheder nu registrerer, når de er tæt på hinanden, hvilket skal gøre det lettere at skifte frem og tilbage imellem enhederne for brugerne.

Det sker ved hjælp af en række 'kontinuitets-funktioner', heriblandt det Apple kalder Handoff.

"Med Handoff kan du skifte enhed og straks fortsætte, hvor du slap. Eller måske starter du på en mail på din iPhone, men vil gerne skrive den færdig på din Mac. Det kan du også."

"Handoff virker med Mail, Safari, Pages, Numbers, Keynote, Kort, Beskeder, Påmindelser, Kalender og Kontakter. Og programudviklerne kan nemt indbygge Handoff i deres programmer," skriver Apple.

Det er den slags funktioner, de fleste moderne forbrugere sukker efter - om det så er på pc eller Mac. Der er dog typisk et stykke vej fra de flotte præsentationer til pressekonferencerne til den praktiske oplevelse hos brugerne.

Et eksempel på det er Apples egen iMessage-tjeneste, der til tider ikke er i stand til at levere de beskeder, man sender, men som dog er blevet bedre og mere stabil med tiden.

iCloud Drive og nyt Dock-design

Med Yosemite introducerer Apple også iCloud Drive, der gør det muligt at oprette mapper i skyen.

Det er en klar forbedring af iCloud, der fra starten af havde lidt for mange mangler til helt at kunne afløse tjenester som Google Drive, OneDrive og Dropbox.

"Opbevar alle slags filer i iCloud og få adgang til dem på alle enheder. Med iCloud Drive kan du organisere dine filer i skyen, som du vil, lave så mange mapper, du har lyst til, og tilføje mærker for hurtigere at kunne finde filer," lyder det fra Apple.

Grafiske forbedringer

Derudover har Apple også sat de grafiske designere på arbejde med Yosemite.

Det kommer blandt andet til udtryk ved et nyt design af Dock'en, der er det centrale navigations-værktøj på Mac.

En lang række ikoner er også blevet resignet, og så begynder Apple med det nye Mac-styresystem at arbejde med transparans i eksempelvis Finder, så man kan skimte, hvad der gemmer sig bagved det vindue, man kigger på.

Endelig er søge-funktionerne forbedret i Yoemite. 

"Med et nyt søgevindue og søgeresultater, du kan scrolle igennem, gør Spotlight det nemmere end nogensinde at finde tingene på din Mac. Og nu finder det også oplysninger fra Wikipedia, Bing, Kort og andre kilder," lyder det i Apples præsentation af Yosemite. 

Video-gennemgang af Yosemite

Det er nogle af de ting, som Apple har ridset op som de store nyheder med Yosemite - om det så også fungerer så godt i praksis, som Apple lover, er lidt en anden sag.

Det så vi blandt andet, da Steve Jobs i sin tid lancerede iCloud som en løsning, der "just works," men hvor den praktiske oplevelse efterfølgende viste sig at være knap så fantastisk.

Allerede nu er der offentliggjort en del test-videoer, der giver en indikation af, hvad Mac-brugerne rent faktisk kan vente sig, når Yosemite frigives til efteråret.

Du kan se to af de mere dybdegående gennemgange af Yosemite 10.10 herunder.Test selv Yosemite
Det er ikke kun udviklerne, der har mulighed for at teste Yosemite, før den endelige versioner klar til frigivelse.

Du kan også snart prøvekøre styresystemet som helt almindelig Mac-bruger via Apples OS X Beta Seed Program - læs mere om det her.

"OS X Yosemite tilgængelig dette efterår. OS X Beta Program lader dig tage del i at forme det ved at præøvekøre pre-release versioner og lade os vide, hvad du tænker ... Meld dig til i dag, og beta-softwaren vil snart være klar til, at du kan installere den," lyder beskeden i øjeblikket på Apples hjemmeside.

Det skriver anmelderne om Yosemite

Der er også flere online-medier, der har offentliggjort anmeldelser af de tidlige versioner af Yosemite.

Hos vores kolleger på det amerikanske Macworld lyder det, at "design-ændringerne i Yosemite bemærkes, men systemet er stadig et meget genkendeligt OS X."

Og selv om man godt kan være lidt bekymret for, at det kommer til at minde for meget om iOS rent design-mæssigt, er den overordnede vurdering hos Macworld positiv.

"Det er et fremadskuende design, der ser bedre ud på Retina-skærme og viser vejen til en fremtid med høj opløsning for Mac-brugere."

Stuff.tv skriver i den foreløbige dom af Yosemite:

"Mens vi må vente med at få fingre i den endelige version af OS X Yosemite, er vi imponerede over det, vi har set indtil nu."

"Fra et smukt interface til hurtige søgninger og fantastisk iDevice-integration; Apple har hævet sit software-niveau til meget imponerende højder."

Sammenligner med Windows 8

Lidt mere tilbageholdende med superlativerne er man hos PC Pro, selv om det medie dog også ser positivt på Yosemite:

"Apples vision er, at desktop og mobile platforme bygger på hver deres karakteristiske styrker - men samtidig arbejder sammen, så du og dine filer, projekter og kommunikationen kan hoppe frit frem og tilbage, som det er mest bekvemt."

"Vi er nødt til at sige, at det som udgangspunkt er en mere overbevisende vision end Windows 8," skriver PC Pro med henvisning til Microsofts ambition om at lave ét styresystem, der favner både klassiske computere, hybrid-løsninger og rene tablets.

Samtidig bemærker PC Pro dog, at det indtil nu ikke er en realitet med Apples vision, og at det blandt andet kræver en del af app-udviklerne, hvis det skal lykkes at gøre skiftet frem og tilbage imellem de forskellige stykker hardware helt gnidningsløst.

Computerworld vender naturligvis tilbage med en rigtig test af Yosemite, når vi selv har haft lejlighed for at teste styresystemet i dybden.

Læs også:

Her er Apples nyheder: Nu skal iOS og Mac'en for alvor flette fingre

Testet i seks måneder: Derfor er Mavericks det perfekte OS
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere