It-chefens udfordring: Kluntede samtaler med direktøren og økonomichefen

ComputerViews: Mange it-chefer oplever, at det er svært at tale samme sprog som både virksomhedens administrerende direktør og økonomichefen.

Det er et hyppigt tilbagevendede tema i CIO-kredse, hvordan man får den maksimale indflydelse i virksomhedenen, så den innovative anvendelse af it for alvor kan komme på agendaen.

Herunder spiller det i sagens natur også en betydelig rolle, hvem man som it-chef refererer til, og hvordan it-organisationen i det hele taget er placeret i selve virksomheden.

Nogle vil måske tænke, at hvis man bare kan få en plads i direktionen og måske komme til at referere direkte til virksomheden CEO, så vil alting blive meget nemmere.

Det er dog langt fra altid en situation, man skal ønske sig - og faktisk kan det være en direkte dårlig idé at lade it-chefen referere direkte til virksomhedens administrerende direktør.

Det skriver vores kolleger på det britiske CIO-site.

Artiklen er baseret på et interview med den mangeårige globale top-CFO, Hervé Marcotte, der blandt andet har haft økonomiansvaret hos en af verdens største elevatorproducenter, Otis Elevator, og hos franske Axxes, der arbejder med logistik og vejtold-løsninger.

Han fortæller, hvad problemet med at lade it-chefen referere til den administrerende direktør kan være:

"Jeg har set to eksempler på dette. Et involverede udrulingen af et ERP-system, og det andet involverede et projekt, der var 'make-or-break' for virksomheden - virksomhedens fremtid afhang af det it-projekts succes."

"Jeg tror ikke, at denne rapporterings-struktur fungerede i nogle af tilfældene," udtaler Hervé Marcotte til CIO.

"I tilfælde, hvor CIO'en rapporterer direkte til CEO'en, er der en interessekonflikt. CIO'en ønsker succes i teknologisk forstand. CIO'en vil gerne implementere noget nyt og please CEO'en. Men når kunderne ser på resultatet, er det en katastrofe. I de tilfælde, jeg så, var it-projekter ikke det, de oprindelige krav lagde op til," lyder det fra den mangeårige CFO.

Vil så gerne være på god fod
Generelt ved de fleste it-chefer dog godt, at det er vigtigt at have et godt forhold til virksomhedens topchef.

For nylig skrev vi om en Deloitte-undersøgelse, hvor 900 CIO'er fra 49 forskellige lande deltog.

Mens 79 procent af respondenterne sagde, at forholdet til virksomhedens administrerende direktør var "meget vigtigt," så kunne kun 42 procent svare ja til, at det nuværende forhold er "meget godt."

En Gartner-undersøgelse har konkluderet, at
41 procent af CIO'erne i øjeblikket refererer til CEO'en.

"Det er en tilbagevenden til et af de højeste niveauer, der nogensinde har været; et resultat af at den digitale fortælling træder frem i bestyrelseslokalet og hos den øverste ledelse," lød forklaringen blandt andet.

Mange steder referer it-chefen da også til CFO'en, men også det kan give visse udfordringer.

Hervé Marcotte giver over for CIO.co.uk også sit bud på, hvorfor it-chefer og økonomichefer ofte kan have et noget anstrengt forhold til hinanden.

Taler slet ikke samme sprog
En hovedårsag er, at de to profiler simpelthen ikke taler det samme sprog.

"CIO'ens sprog er for teknisk, og det er ikke helt det sprog, der typisk bruges i forretningsdiskussioner. Min erfaring er, at CIO'er og CFO'er ikke altid forstår hinanden. CFO'en efterspørger måske noget ret simpelt, og CIO'en vender så tilbage med et kompliceret svar."

"På grund af denne fundamentale forskel i kommunikations-stilen, er det ofte svært for CFO'en og CIO'en at være venner," lyder det fra Hervé Marcotte i CIO-artiklen.

En del af det handler også om, at man skal være grundig med at informere CFO'en om de ventede it-omkostninger, så der ikke dukker ubehagelige overraskelser op i tide og utide, lyder det videre i artiklen.Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Kompetera A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Op og ned på Java: Migrér og spar penge med Red Hat Java

Hvis du anvender Java til dine forretningskritiske applikationer, skal du træffe en beslutning om, hvordan du bruger det, og hvilken leverandør, der kan støtte dig bedst. For brugere af Oracle JDK nærmer fristen sig nemlig hurtigt for at beslutte, hvilken Java udbyder der skal bruges på lang sigt, når man kører Java-applikationer i produktion.

24. november 2020 | Læs mere


GDPR, status og overblik: Påbud og afgørelser strømmer nu ud fra Datatilsynet

Få styr på hvordan du kan sikre løbende overholdelse af GDPR-reglerne i fremtiden. Ved hjælp af de rigtige processuelle værktøjer og systemer kan du leve op til forventningen om, at din virksomhed har styr på reglerne og overholdelses af dem.

25. november 2020 | Læs mere


Hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? Data Governance i en hybrid infrastruktur

Vores infrastruktur er i høj grad blevet ”sluppet løs”. Vi lever alle sammen med hybrid IT, hvor vores workloads er (eller skal ende) som frie og mobile entiteter, og hvor data kan bo overalt. Men hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? I dette webinar retter vi fokus mod én af de måder, hvormed vi bedst bevarer balancen mellem frihed og kontrol over vores værdifulde data.

26. november 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
I dag kan du downloade det digitale kørekort: Her er hvad det kræver
Du kan nu lade dit fysiske kørekort blive derhjemme og i stedet nøjes med en app. For i dag udkommer det digitale kørekort til iPhones og Android-telefoner.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan sælger du nemt IT-sikkerhed og backup som en service – og styrker din indtjening
Den klassiske forhandlermodel med salg af produkter er under pres. Som IT-forhandler er du enormt konkurrenceudsat og de kunder der køber, er ikke altid loyale. Den hårde konkurrence giver samtidig stærkt begrænsede margener. For kunden er det er mere besværligt købe produkter end det er at købe services og du risikerer derfor, at kunden smutter over til en nemmere og mere fleksibel løsning - det vil sige til nogen, der sælger services. Nøglen til vækst er ofte at påtage sig rollen som managed service provider. Her tilbyder du en pakke af services, der komplementerer primærproduktet og løser en udfordring for kunden – og styrker dit salg og din indtjening. Du opnår en løbende indtægt, en tættere relation til dine kunder og en fleksibilitet og skalerbarhed, som kun skyen kan tilbyde. Et oplagt eksempel er en kombination af salg af services som cyberbeskyttelse og backup. I denne hvidbog får du konkrete råd til, hvordan du kommer i gang med at optimere din forretningsmodel.