Artikel top billede

It-chefens udfordring: Kluntede samtaler med direktøren og økonomichefen

ComputerViews: Mange it-chefer oplever, at det er svært at tale samme sprog som både virksomhedens administrerende direktør og økonomichefen.

Det er et hyppigt tilbagevendede tema i CIO-kredse, hvordan man får den maksimale indflydelse i virksomhedenen, så den innovative anvendelse af it for alvor kan komme på agendaen.

Herunder spiller det i sagens natur også en betydelig rolle, hvem man som it-chef refererer til, og hvordan it-organisationen i det hele taget er placeret i selve virksomheden.

Nogle vil måske tænke, at hvis man bare kan få en plads i direktionen og måske komme til at referere direkte til virksomheden CEO, så vil alting blive meget nemmere.

Det er dog langt fra altid en situation, man skal ønske sig - og faktisk kan det være en direkte dårlig idé at lade it-chefen referere direkte til virksomhedens administrerende direktør.

Det skriver vores kolleger på det britiske CIO-site.

Artiklen er baseret på et interview med den mangeårige globale top-CFO, Hervé Marcotte, der blandt andet har haft økonomiansvaret hos en af verdens største elevatorproducenter, Otis Elevator, og hos franske Axxes, der arbejder med logistik og vejtold-løsninger.

Han fortæller, hvad problemet med at lade it-chefen referere til den administrerende direktør kan være:

"Jeg har set to eksempler på dette. Et involverede udrulingen af et ERP-system, og det andet involverede et projekt, der var 'make-or-break' for virksomheden - virksomhedens fremtid afhang af det it-projekts succes."

"Jeg tror ikke, at denne rapporterings-struktur fungerede i nogle af tilfældene," udtaler Hervé Marcotte til CIO.

"I tilfælde, hvor CIO'en rapporterer direkte til CEO'en, er der en interessekonflikt. CIO'en ønsker succes i teknologisk forstand. CIO'en vil gerne implementere noget nyt og please CEO'en. Men når kunderne ser på resultatet, er det en katastrofe. I de tilfælde, jeg så, var it-projekter ikke det, de oprindelige krav lagde op til," lyder det fra den mangeårige CFO.

Vil så gerne være på god fod

Generelt ved de fleste it-chefer dog godt, at det er vigtigt at have et godt forhold til virksomhedens topchef.

For nylig skrev vi om en Deloitte-undersøgelse, hvor 900 CIO'er fra 49 forskellige lande deltog.

Mens 79 procent af respondenterne sagde, at forholdet til virksomhedens administrerende direktør var "meget vigtigt," så kunne kun 42 procent svare ja til, at det nuværende forhold er "meget godt."

En Gartner-undersøgelse har konkluderet, at
41 procent af CIO'erne i øjeblikket refererer til CEO'en.

"Det er en tilbagevenden til et af de højeste niveauer, der nogensinde har været; et resultat af at den digitale fortælling træder frem i bestyrelseslokalet og hos den øverste ledelse," lød forklaringen blandt andet.

Mange steder referer it-chefen da også til CFO'en, men også det kan give visse udfordringer.

Hervé Marcotte giver over for CIO.co.uk også sit bud på, hvorfor it-chefer og økonomichefer ofte kan have et noget anstrengt forhold til hinanden.

Taler slet ikke samme sprog

En hovedårsag er, at de to profiler simpelthen ikke taler det samme sprog.

"CIO'ens sprog er for teknisk, og det er ikke helt det sprog, der typisk bruges i forretningsdiskussioner. Min erfaring er, at CIO'er og CFO'er ikke altid forstår hinanden. CFO'en efterspørger måske noget ret simpelt, og CIO'en vender så tilbage med et kompliceret svar."

"På grund af denne fundamentale forskel i kommunikations-stilen, er det ofte svært for CFO'en og CIO'en at være venner," lyder det fra Hervé Marcotte i CIO-artiklen.

En del af det handler også om, at man skal være grundig med at informere CFO'en om de ventede it-omkostninger, så der ikke dukker ubehagelige overraskelser op i tide og utide, lyder det videre i artiklen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere