Test: Sony Z3 Compact-tablet er en lille og tynd vandhund

Sony skyder Z-modeller ud som aldrig før, og Z3 Compact tablet er Sonys"mini"-tablet på 8 tommer. Se vores test af tabletten her, som blandt andet indebærer Breaking Bad under bruseren.

Sony er i efteråret kommet med tre forskellige produkter under sin Z3-serie. Først testede vi Z3, en 5,5 tommer stor flagskibstelefon.

Så testede vi lillebroderen Z3 Compact med en 4,6 tommer skærm og næsten samme indmad som Z3, og nu kigger vi så på Z3 Compact Tablet.

Z3 Compact tablet er en 8 tommer stor tablet med kun 6,4 millimeter i tykkelse - hvis man overhovedet kan tillade sig at bruge ordet "tyk" i den sammenhæng.

Det er på samme niveau som den nye iPad Air 2.

Det er en af de tyndeste og letteste tablets i "mini"-kategorien og er tilmed vand- og støvtæt.

Desværre har den lidt af en række af de samme kritikpunkter, som de andre af Sony's Z3-produkter har.

Et vandtæt design til bruseren
Sony er det eneste firma, som tilbyder tablets med vandtæt design uden at gå på kompromis. Samsung, Panasonic og CAT har alle også vandtætte tablets, men de er alle også stødsikre, store og gummibelagte og er rettet mod et lidt andet publikum.

Det vandtætte design er certificeret til IP68, hvilket betyder, at du kan dyppe den i et 1 meter dybt badekar i en halv time.

Reelt betyder det, at du kan bruge den udenfor i regnvejr eller under bruseren. Førstnævnte er nok det mest brugbare.

Man kunne dog håbe på, at Sony snart skaffer sig af med de små dæksler, som dækker indgangen til USB og microSD-kort.

Samsung har allerede kreeret telefoner, som har vandtæt usb-indgang. Hvis jeg skulle bruge telefonen som min egen, ville det kun være et spørgsmål om tid, før at en af dækslerne brækker af.

Z3 er tynd og veldesignet som få. Tabletten vejer kun 270 gram og har et 16:9 format. Det gør skærmen meget lang og har den samme lethed at holde ved, som Nexus 7 har. Sammen med en plastik på bagsiden, som ens fingre ikke glider af, er den virkelig god at bruge som pendler-tablet.

For nogle vil en Z3 Compact Tablet være bedre at stå med i én hånd, forbi vægtfordelingen ligger vertikalt, end en iPad Mini 2, som er Z3'erens nærmeste konkurrent. God som medieafspiller - med høretelefoner
Skærmen på Z3 Compact Tablet er en TFT LCD skærm med en opløsning på 1200 x 1920.

Skærmen er flot og skarp, men der findes skærme, som er Z3'eren langt overlegen.

Blandt andet er baggrundsbelysningen på Z3 Compact Tablet med til at få sorte farver til at se meget matte ud, og den hvide farve har en tendens til at blive noget blålig.

Her er blandt andet Samsungs tablets bedre til at håndtere både sort og hvid.

Skærmen er dog perfekt til at afspille video og film.

Med en FullHD-skærm er billedet stadig skarpt og flot, og med to frontvendte højtalere burde lyden også være god.

Desværre skratter lyden hurtigt og tabletten ryster på samme bekymrende måde, som det sker på en iPad Air 2.

Det er det tynde design, som er skurken, men da lyden alligevel skratter, så vil du nok bruge tabletten sammen med et headset alligevel.

Z3 Compact Tablet understøtter ligesom sine Z3-søskende støjreduktion igennem Sonys egne høretelefoner, og det er værd at overveje disse, da det er godt in-ear headset - specielt hvis du allerede har andre Z3 (eller Z2)-produkter.

Batteri og hardware
Både batteri og hardware er godkendt til et UG. Tabletten holder batteri i evigheder, og i en test med en 10 timer lang youtube-video på halv lysstyrke på skærmen, nåede den 10 timer lange video af en keyboard-spillende kat at ende før tabletten gjorde. Den havde stadig 15 procent strøm.

Skruer man op for lysstyrken, går det til gengæld hurtigt med at tømme batteriet.

Er lysstyrken på maksimum, så får du ikke mere en fem timers batterilevetid ved afspilning af film.

Z3 Compact Tablet har ligesom de andre Z3-enheder en lang række batterisparende funktioner, som for eksempel "stamina", der aktivt kan gå ind og stoppe udvalgte apps fra at hente data, hvilket er en god løsning, hvis du har en 3G/4G version.

Hardwaren i Z3 Compact Tablet er en Snapdragon 801-processor med tilhørende GPU og 3 gigabyte RAM. Hardwaren er den samme som i Z3-telefonerne, og der er ikke noget negativt at sige om disse.

Sammen med 1200p-skærmen kører spil flot og uden problemer, og tunge programmer åbner på meget kort tid.

Det eneste problem har været, at tabletten godt kan blive meget varm under kameraet, hvor man kan formode, at processoren eller GPU'en sidder.

Det er en generel tendens ved de meget tynde tablets - Nexus 9 har det samme - og temperaturen blev aldrig alarmerende høj.

Det er bare generende at skulle lede efter en måde at holde en tablet på, så man ikke får opvarmede, svedige håndflader. Software - trækker den gode hardware ned
Det er altid generende for en anmelder at stå med et produkt, som på hardware-fronten er gennemført og velbygget, men hvor softwaren halter.

Vi havde den omvendte oplevelse med Nexus 9, hvor hardwaren trak Nexus 9's Lollipop-software ned.

Selve launcheren er udmærket.

Den minder meget om den rene Android fra Google, og så snart at du har fået slukket for den vildt irriterende bib-lyd, hver eneste gang du rører skærmen, så er der intet negativt at sige om det. Enkelt og flot.

Men Sony laver den klassiske HP-manøvre, og fylder tabletten med egen software, som ikke nødvendigvis er til brugerens fordel.

Det er et kritikpunkt, som vi har rettet mod samtlige af Sonys Z3-produkter. Hvorfor har jeg brug for en "Whats New" app, som forklarer mig, hvad jeg kan bruge penge på i Sonys medie-butik?

Sony er ikke de værste, og der er også software, som Sony har ramt rigtigt med. Playstation-appen er en af de mest unikke features på en tablet, da den kan streame spil fra din Playstationkonsol, hvis du er på samme netværk.

Ergo bliver din tablet til en lille håndholdt spilkonsol, og med den teknologi kan man godt forstå, at Sony nok ikke fortsætter sin Playstation Vita-serie endnu et pinefuldt år.

Kun Nvidia Shield-tabletten tilbyder en tjeneste, der ligner, og det er kun via pc.

Softwaren til tabletten har vi endnu ikke prøvet, da vi ikke har en Playstation 4, men den skulle være kommet i løbet af november.

Konklusion: Lille Android-tablet? You got a winner
Markedet for 7 og 8 tommer tablets er på det sidste år steget gevaldigt. Asus, Acer, Lenovo, Samsung, HP, Apple og Sony er blot nogle få at nævne, og der er kamp om de mange kunder, som overvejer en tablet i det format.

Er du en Apple-bruger, så hold dig til en iPad Mini 2 (Køb IKKE en iPad Mini 3 - den koster 700 kroner mere uden at give andet nyt end en fingerscanner).

Er du til gengæld ikke så bundet af styresystemet eller netop er glad for Android, så er Z3 Compact Tablet en af de tablets, som burde være i din top tre. Dens lange format og tynde profil får den til at føles som en tynd papirblok.

Den er god at læse bøger på, og det vandtætte design er mere brugbar, end man regner med. At kunne læse sin bog i regnvejr på Herlev Station efter at have misset det sidste tog en torsdag aften er en større glæde, end det kan nedfældes på tekst.

Batteriet er desuden imponerende og med en række batteriforlængende software, så er der masser af kraft i den lille tablet.

Man kunne dog godt tænkte sig, at skærmen var af en bedre kvalitet.

Der findes tablets på markedet med langt højere opløsning, som er langt flottere, men kritikken af Compact Tablet er også mere på den meget blålige farve, som hvid får.

Det største problem med Z3 Compact Tablet er dog prisen.

Den koster godt 2.800 kroner, imens du netop kan få en iPad Mini 2 til kun 2.300 kroner.

En Nexus 9 koster samtidig kun 200 kroner mere, så hvis ikke netop størrelsen er vigtig for dig, så får du en nyere tablet i Nexus 9 eller en billigere og mere økosystem-stærk tablet i iPad Mini 2.

læs også: Få det store overblik: Her er de bedste smartphones lige nuYtringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Premium
Cloud-teknologi sikrede dronningens corona-tale - men DRs CIO Mikkel Müller er slet ikke færdig med cloud endnu
Uden cloud og den rette cloud-strategi havde DR ikke haft samme muligheder eller nye digitale produkter. Det fortæller CIO Mikkel Müller til Computerworld - hvor han også uddyber hvordan han ser resten af it-landskabet bevæge sig mod cloud og hvordan udviklere efterspørger de moderne værktøjer.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Mængden af skyggedata stiger voldsomt – få tips til hvordan du bekæmpe det
Moderne virksomheder er drevet af data. Men for at udnytte de data, skal de være tilgængelige for medarbejderne, kunderne og samarbejdspartnere – og det er bare de data, som it og virksomheden kender. For den eksplosive udvikling i cloud og data betyder også, at de fleste organisationer generer store mængder af ”skyggedata”, data som bliver delt, opbevaret og ofte glemt et sted i virksomhedens mange systemer. I dette whitepaper kan du derfor læse om omfanget af problemet med skyggedata i skyen samt få ideer til, hvordan du kan begrænse og beskytte det.