Artikel top billede

PlayStation har fødselsdag - i dag er det 20 år siden kæmpesuccessen blev født

Dengang elektroniske spil stadig var noget lidt skamfuldt og nørdet, som man gemte væk, trådte en ny spiller ind på scenen: PlayStation fylder i dag rundt.

Hvem husker ikke den melodiske PlayStation start, der breder sig og stiger i et crescendo inden det langsomt fader ud, efterfulgt af den nagende frygt for, at loading-skærmen er frosset.

PlayStation fylder rundt, så vi tillader os at blæse i memory-kortet og tænke tilbage til midt-halvfemserne.

Den første PlayStation kom på det japanske marked den 3. december 1994, en uge efter konkurrenten Segas Saturn-konsol. Men med overlegen hardware rettet mod 3D-grafik og en helt utrolig markedsføring blev kampen mellem de to vundet af Sonys konsol.

Med over 100 millioner solgte enheder på verdensplan efter knap 10 år på markedet, kan den første PlayStation ubesværet kaldes en succes.

Og siden konsollens start har Playstation kunne gå en sejrsgang på jord, reelt kun udfordret af Nintendo og senere Microsofts Xbox.

Et frisk design, der stadig står

Den japanske spillekonsol revolutionerede ikke bare dagligstue-underholdningen, børneværelserne og institutioner men også måden vi betjente konsoller.

Hidtil havde den flade kontroller fra SNES-systemet været standarden, men den japanske designer Teiyu Goto havde andre planer.

Han ønskede kontrolleren skulle afspejle det tredimensionelle spring, som Sony PlayStations grafik havde budt på, og lavede derfor håndtag.

En genistreg, som har fået lov at stå alle 20 år, i det kontrolleren er blevet opgraderet til trådløs og med six-axis gyroskoper, men det overordnede design af input-enheden er aldrig blevet ændret.

I skarp kontrast kontrolleren står konsollen, som efterhånden har været en del udseender igennem; dog alle med det til fælles, at de kunne stå fremme i stuen, uden der blev set skævt til den.

Klassikere på klassikere

Uden spil er konsollen bare et fjollet stykke plastik. Og derfor er det også spillene, som langt de fleste vil kunne huske.

Franchises som zombie-apokalypsen Resident Evil, kampspillet Tekken eller den legendariske kvindelige eventyrer Lara Croft fra serien Tomb Raider tog alle deres spæde skridt med Sonys konsol, men har formået at udvikle sig over årene og bliver stadig spillet af millioner nostalgikere på originale konsoller eller de nyeste spil på den seneste version, PlayStation 4.

Andre spil som Crash Bandicoot eller Spyro the Dragon opnåede ligeledes stor popularitet under udgivelserne og årene efter, men formåede aldrig at få samme vind i sejlene, der kunne bære dem frem til vores tid.

Hvad er dine gladeste minder fra konsollens første dage: Det bedste spil, det største gys eller måske den første kæreste du inviterede hjem som player 2? Del dine fødselsdagstanker med resten af Computerworlds læsere i kommentarsporet!

Læs også: 

Anmeldernes dom: PlayStation 4 på godt og ondt

De 20 fedeste konsolspil i historien
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere