Artikel top billede

PlayStation har fødselsdag - i dag er det 20 år siden kæmpesuccessen blev født

Dengang elektroniske spil stadig var noget lidt skamfuldt og nørdet, som man gemte væk, trådte en ny spiller ind på scenen: PlayStation fylder i dag rundt.

Hvem husker ikke den melodiske PlayStation start, der breder sig og stiger i et crescendo inden det langsomt fader ud, efterfulgt af den nagende frygt for, at loading-skærmen er frosset.

PlayStation fylder rundt, så vi tillader os at blæse i memory-kortet og tænke tilbage til midt-halvfemserne.

Den første PlayStation kom på det japanske marked den 3. december 1994, en uge efter konkurrenten Segas Saturn-konsol. Men med overlegen hardware rettet mod 3D-grafik og en helt utrolig markedsføring blev kampen mellem de to vundet af Sonys konsol.

Med over 100 millioner solgte enheder på verdensplan efter knap 10 år på markedet, kan den første PlayStation ubesværet kaldes en succes.

Og siden konsollens start har Playstation kunne gå en sejrsgang på jord, reelt kun udfordret af Nintendo og senere Microsofts Xbox.

Et frisk design, der stadig står

Den japanske spillekonsol revolutionerede ikke bare dagligstue-underholdningen, børneværelserne og institutioner men også måden vi betjente konsoller.

Hidtil havde den flade kontroller fra SNES-systemet været standarden, men den japanske designer Teiyu Goto havde andre planer.

Han ønskede kontrolleren skulle afspejle det tredimensionelle spring, som Sony PlayStations grafik havde budt på, og lavede derfor håndtag.

En genistreg, som har fået lov at stå alle 20 år, i det kontrolleren er blevet opgraderet til trådløs og med six-axis gyroskoper, men det overordnede design af input-enheden er aldrig blevet ændret.

I skarp kontrast kontrolleren står konsollen, som efterhånden har været en del udseender igennem; dog alle med det til fælles, at de kunne stå fremme i stuen, uden der blev set skævt til den.

Klassikere på klassikere

Uden spil er konsollen bare et fjollet stykke plastik. Og derfor er det også spillene, som langt de fleste vil kunne huske.

Franchises som zombie-apokalypsen Resident Evil, kampspillet Tekken eller den legendariske kvindelige eventyrer Lara Croft fra serien Tomb Raider tog alle deres spæde skridt med Sonys konsol, men har formået at udvikle sig over årene og bliver stadig spillet af millioner nostalgikere på originale konsoller eller de nyeste spil på den seneste version, PlayStation 4.

Andre spil som Crash Bandicoot eller Spyro the Dragon opnåede ligeledes stor popularitet under udgivelserne og årene efter, men formåede aldrig at få samme vind i sejlene, der kunne bære dem frem til vores tid.

Hvad er dine gladeste minder fra konsollens første dage: Det bedste spil, det største gys eller måske den første kæreste du inviterede hjem som player 2? Del dine fødselsdagstanker med resten af Computerworlds læsere i kommentarsporet!

Læs også: 

Anmeldernes dom: PlayStation 4 på godt og ondt

De 20 fedeste konsolspil i historien
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Kæmpe it-problemer i det danske skattevæsen: Har kun kortlagt it-beredskabet for syv ud af 230 it-systemer
Statsrevisorerne skyder en sønderlæmmende kritik af Skatteministeriets it-beredskab af sted. It-beredskabet for kritiske forretningsprocesser "er utilfredsstillende og utilstrækkeligt," lyder det. I værste fald kan det ende med, at staten ikke kan opkræve skatter og afgifter, udbetale løn, SU, sociale ydelser og pension.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Så stor er risikoen for angreb via din Salesforce Cloud
Cyberkriminelle går målrettet efter Salesforce Cloud, men kun de færreste virksomheder er opmærksomme på, at de selv har et stort ansvar for at beskytte sig – eller ved, hvordan de gør.