Artikel top billede

PlayStation har fødselsdag - i dag er det 20 år siden kæmpesuccessen blev født

Dengang elektroniske spil stadig var noget lidt skamfuldt og nørdet, som man gemte væk, trådte en ny spiller ind på scenen: PlayStation fylder i dag rundt.

Hvem husker ikke den melodiske PlayStation start, der breder sig og stiger i et crescendo inden det langsomt fader ud, efterfulgt af den nagende frygt for, at loading-skærmen er frosset.

PlayStation fylder rundt, så vi tillader os at blæse i memory-kortet og tænke tilbage til midt-halvfemserne.

Den første PlayStation kom på det japanske marked den 3. december 1994, en uge efter konkurrenten Segas Saturn-konsol. Men med overlegen hardware rettet mod 3D-grafik og en helt utrolig markedsføring blev kampen mellem de to vundet af Sonys konsol.

Med over 100 millioner solgte enheder på verdensplan efter knap 10 år på markedet, kan den første PlayStation ubesværet kaldes en succes.

Og siden konsollens start har Playstation kunne gå en sejrsgang på jord, reelt kun udfordret af Nintendo og senere Microsofts Xbox.

Et frisk design, der stadig står

Den japanske spillekonsol revolutionerede ikke bare dagligstue-underholdningen, børneværelserne og institutioner men også måden vi betjente konsoller.

Hidtil havde den flade kontroller fra SNES-systemet været standarden, men den japanske designer Teiyu Goto havde andre planer.

Han ønskede kontrolleren skulle afspejle det tredimensionelle spring, som Sony PlayStations grafik havde budt på, og lavede derfor håndtag.

En genistreg, som har fået lov at stå alle 20 år, i det kontrolleren er blevet opgraderet til trådløs og med six-axis gyroskoper, men det overordnede design af input-enheden er aldrig blevet ændret.

I skarp kontrast kontrolleren står konsollen, som efterhånden har været en del udseender igennem; dog alle med det til fælles, at de kunne stå fremme i stuen, uden der blev set skævt til den.

Klassikere på klassikere

Uden spil er konsollen bare et fjollet stykke plastik. Og derfor er det også spillene, som langt de fleste vil kunne huske.

Franchises som zombie-apokalypsen Resident Evil, kampspillet Tekken eller den legendariske kvindelige eventyrer Lara Croft fra serien Tomb Raider tog alle deres spæde skridt med Sonys konsol, men har formået at udvikle sig over årene og bliver stadig spillet af millioner nostalgikere på originale konsoller eller de nyeste spil på den seneste version, PlayStation 4.

Andre spil som Crash Bandicoot eller Spyro the Dragon opnåede ligeledes stor popularitet under udgivelserne og årene efter, men formåede aldrig at få samme vind i sejlene, der kunne bære dem frem til vores tid.

Hvad er dine gladeste minder fra konsollens første dage: Det bedste spil, det største gys eller måske den første kæreste du inviterede hjem som player 2? Del dine fødselsdagstanker med resten af Computerworlds læsere i kommentarsporet!

Læs også: 

Anmeldernes dom: PlayStation 4 på godt og ondt

De 20 fedeste konsolspil i historien




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere