Ny software-tendens kan komme til at drive dig til vanvid

Først gik alt for mange softwareleverandører over gevind med antallet af funktioner i deres løsninger, hvilket gjorde mere skade end gavn. Nu er er de ved at begå en ny fejl med automatiseringen af softwaren.

Du kender det sikkert godt: Du sidder og betragter et nyt stykke software på din computerskærm, og antallet af funktioner er så overvældende, at du næsten mister lysten til at anvende softwaren, før du har klikket på det første ikon.

Det er den type design-fejl, softwarevirksomheder har begået lidt for ofte, lyder budskabet fra Brian Prentice, research vice president hos Gartner, i et blogindlæg. Han kalder tendensen 'over-engineering 1.0'.

"Over-engineering 1.0 har handlet om 'feature bloat.' Det er resultatet af en tilgang til system-design, der antager, at jo flere ting, vi kan give til folk inden for teknologi, jo lykkeligere bliver de."

Nu mener Gartner-rådgiveren, at branchen er ved at begå en ny fejl:

"Her er en forudsigelse: I 2017 vil den største enkeltstående måde, som digital teknologi kan genere folk på, være ved tankeløs, påtrængende og irriterende automatisering af algoritmer."

"Over-engineering 2.0 vil vinde frem som resultat af en tilgang til system-design, der antager, at jo flere ting, teknologi kan tage væk fra os, jo lykkeligere bliver vi," lyder postulatet fra Gartner-rådgiveren.

To arketyper der begge rammer forbi masserne
Brian Prentise har en interessant pointe, der går på, at den første problemstilling opstod, da man begyndte at designe software med super-brugeren i tankerne - en person, som rent faktisk kunne finde på at bruge de mange funktioner.

Den nye problemstilling opstår, fordi branchen nu er på vej over i den modsatte grøft, hvor man i stedet tager udgangspunkt i en letvægts-bruger, der grundlæggende synes det er fint, hvis bare teknologien klarer arbejdet for ham eller hende.

Sagen er bare den, at ingen af de to profiler nødvendigvis er et udtryk for, hvad de fleste brugere ønsker.

"Alligevel har disse to arketyper ofte enorm indflydelse på system-designere, hvis egen teknologi-bias går i retning af en udvidelse af funktioner eller automatisering."

Facebook-syndromet 
Et konkret eksempel på automatisering af software er, når de sociale netværk anbefaler nye kontakter til dig.

Det er ret cool, at softwaren kan finde ud af det, synes mange brugere, men samtidig var der mange, der mente, at Facebook gik over stregen med automatiseringen af funktionen ‘Year in Review' for nylig, forklarer Gartner-rådgiveren.

Med udgangspunkt i den forbedrede regnekraft, nye former for data-analyser og langt flere digitale enheder, vil mange system-designere være fristet af satse yderligere på automatisering, mener Brian Prentice:

"Mange af disse systemer vil uden tvivl være fantastiske. Uden tvivl vil nogle af dem være skræmmende ringe."

Derfor er automatisering en udfordring
Gartner-analytikeren er langt fra den første, der påpeger nogle af de problemstillinger, der er forbundet med en øget automatisering af software.

It-forfatter og -kommentator Nicholas Carr, der blandt andet står bag bogen "Does IT matter?" skrev sidste år et essay i The Atlantic med titlen "The Risk of Putting Our Knowledge in the Hands of Machines".

Her fremhævede Nicholas Carr de problemstillinger, der opstår i kølvandet på automatiseringen af teknologier.

"Da vi føler os overbeviste om, at maskinen vil fungere uden problemer og håndtere ethvert problem, der måtte vise sig, tillader vi, at vores opmærksomhed flakker. Vi mister engagementet i vores eget arbejde, og vores opmærksomhed på, hvad der sker omkring os, falmer."

"Vores tillid til softwaren bliver så stærk, at vi ignorerer eller ser bort fra andre informations-kilder, inklusive vores egne øjne og ører. Når en computer giver forkerte eller utilstrækkelige data, forbliver vi uvidende om fejlen," skrev Carr blandt andet.

Softwaren skal ikke irritere brugeren
Chief software architect i Microsoft Business Solutions Mike Ehrenberg har også forklaret i Computerworld, at der er en række udfordringer forbundet med at udvikle software, der i langt højere grad forstår brugernes behov og hjælper dem på vej i det daglige arbejde.

Microsoft-chefen fremhævede selskabets egen Clippy. Den lille Clippy skulle tilbyde Office-brugerne råd og vejledning, men endte i stedet alt for ofte som et irritationsmoment.

"Vi kender til det med, at softwaren giver dårlige råd, og det er noget, vi er meget opmærksomme på. Det er utroligt vigtigt," lød det fra Mike Ehrenberg.Læs også:

Sådan laver man intelligent software uden at begå brølere

Her kan vi få store problemer med kunstig intelligens

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Test: Kæmpestort gaming-headset er perfekt til dine lange Teams-møder - men har også nogle besværligheder
Længe før vi andre blev slået hjem til hjemmekontorets endeløse webmøder har gamerne gennemskuet behovet for komfortabelt grej. Så vi tog danske EPOS top gamingheadset med på arbejde. Læs testen her.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Fri medarbejdermobilitet - med digital bodyguard
Om at gå fra adgangsstyring på personniveau til adgangsstyring på desktopniveau. I takt med at flere og flere medarbejdere arbejder remote og logger på jeres systemer og netværk uden for virksomhedens sikkerhedsværn, risikerer de at efterlade døren til forretningen på klem. Dermed bliver endpoints som pc’ere, Mac’s og servere et oplagt mål for hackere, som vil ind i virksomhedens infrastruktur. I blandt sker det også, at medarbejdere udnytter deres privilegerede adgangsrettigheder til skadelige formål. Det er derfor mere aktuelt end nogensinde at rette opmærksomheden mod jeres endpoints og de rettigheder, der ligger her.